Начало

XXII Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 23-25 септември 2020г./

Трети ден

 

Третият, последен ден на XXII Национален фестивал на детската книга започна с пресконференция с носителите на Националната награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2020г. От  9.00ч., в залата за мероприятия в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, представители на национални и регионални медии имаха възможност лично да се срещнат с носителите на наградите: Марин Трошанов – носител на националната награда в категория „Автор”, Катина Пеева - в категория „Илюстратор” и Издателство „КИБЕА” в категория „Издателство”, да научат за техните първи реакции след награждаването им. В пресконференцията ще се включи и носителят на наградата на детското жури в категория „Автор” – писателят Милен Хальов.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

От 9:30ч., във фоайето на ДТ ”Стефан Киров”, беше премиерата на книгата „Кало змея” на Милен Хальов.

Милен Хальов е роден в гр. Русе през 1988г. Завършва Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” - Русе и специалност „Анимационна режисура” в НАТФИЗ. Дипломният му филм „Трафик” е представен на множество фестивали у нас и в чужбина. По-късно завършва и педагогика. Занимава се с реклама.

Преподавал е „Анимационно кино” в частен Софийски колеж и „Рисуване” в най-старото столично училище - 127 СУ „Иван Н. Денкоглу”. От 2016г. преподава в частно училище. Разбира се отлично с учениците и те чакат неговите часове с нетърпение.

Вдъхновен от учениците и своето детство, през 2019г. издава дебютния си роман „Кало Змея”, който много бързо завладя сърцата на читателите.

От 10:30ч. в централното фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров” се проведе официална церемония по награждаването на отличените участници в Националния литературен конкурс на тема: “Неразказани истории на един ловец на приключения” и в  IX Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои и заключителен концерт и закриване на фестивала.

В Националния литературен конкурс се включиха над 840 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи, в категориите поезия и проза, са наградени 40 млади творци. Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените участници в конкурса са издадени в сборник с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

В IX Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои се включиха над 200 деца от цялата страна на възраст от 7 до 15г. Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените участници в конкурса са изложени на във фоайето на ДТ „Стефан Киров”. Наградите за двата конкурса са осигурени от РБ “Сава Доброплодни“ и спомоществователи на фестивала.

Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди /таблети/ за отличените с първа награда  във втора и трета възрастова група в двата конкурса.

 В заключителния концерт със свои изпълнения се включиха: вокална група „Славейче” при ОУ „Христо Ботев” –гр.Сливен, Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” към Военен клуб – Сливен с ръководител Елена Пеева, Клуб по спортни танци при Военен клуб – гр. Сливен с ръководител Али Мехмедов и балет „Барби”-Сливен към Военен клуб -  Сливен с художествен ръководител Силвия Терзиева.

От 11:00ч. на откритата сцена на фестивала, на бул. „Цар Освободител” 1  започна представлението „Тримата братя и златната ябълка” на  ДКТ „Константин Величков“ - гр. Пазарджик. /Авторски текст: Панчо Панчев-дядо Пънч; Режисьор: Мария Банова; Сценография: Крум Крумов; Музика: Димо Стоянов P.I.F.;Участват: Захаринка Терзиева, Таня Гигова, Владислава Джамбазова, Александър Братоев/.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Начало страница