Начало

XXII Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 23-25 септември 2020г./

Първи ден

Двадесет и второто издание на традиционно провеждания през месец май Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2020, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. започва днес /23 септември/ и ще продължи до 25 септември 2020г. вкл. Единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене тази година ще премине под патронажа на министъра на културата г-н Боил Банов. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев. Събитието тази година ще премине в различен формат, с повече прояви на открито и при строго спазване на въведените противоепидемични мерки.

  Фестивалът беше открит с концерт-спектакъл от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Водещ на концерта бе Драгомир Драганов, който си партнира с актьора Вангел Апостолов, в ролята на най-обичания от децата ловец на приключения Барон фон Мюнхаузен. В концерта със свои изпълнения се включиха и малките, но много талантливи певци Доминик Иванов (7г.),  Елица Ненова (12г.), Симона Костова (12г.) и Даяна Федиева (12г.), децата от детска вокална група „Славейче”– гр.Сливен и балерините от балет „Барби” – гр.Сливен. Официалният старт на фестивала беше даден от г-н Стефан Радев – кмет на Община Сливен.

Програмата на първия ден от фестивала включваше две представления на открита сцена, откриване на три изложби, премиери на четири нови детски книги и представяне на интересни издателски проекти.

В рамките на първия ден от програмата на фестивала беше отбелязана и 65–годишнината от създаването на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, което включваше: откриване от 13:30ч. в централното фоайе на библиотеката на документална изложба „Следи във времето - 65 години Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и изложба – рисунки от конкурса „Библиотеката – моят остров на съкровищата”- посветен на юбилея на институцията, кръгла маса на тема: „Следи във времето - 65 години РБ „Сава Доброплодни” и премиера на сборника „Библиотеката в моя живот” от 14:30ч. в зала „Май”. Честването завърши с тържествен концерт  от 17:00ч. в голямата зала на Драматичен театър  „Ст. Киров”.

В първия ден на фестивала, в РБ ”Сава Доброплодни”, от 11:30ч., на специална пресконференция журито за определяне носителите на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване бяха обявени носителите на наградата в четирите категории за 2020г. Съобщена бе и наградата на детското жури за автор.

Минути след откриването на фестивала, от 11.00ч., на открита сцена /бул. „Цар Освободител” №1/ започна спектакълът „Имало едно време…” с участието на Театрална къща „Мариета и Марионета” /Драматизация и постановка: Мариета Ангелова-Марионета;  Сценография и костюми: Красимир Василев и Иванка Пехливанова; Музикално оформление: Петко Манчев/

В първия ден на фестивала бяха открити няколко интересни изложби.

В галерия „Сирак Скитник” /бул. „Цар Симеон” № 2/ от 12:30ч. бе открита изложба – илюстрации от Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Валери Петров”, посветен на 100г. от рождението на писателя, организиран от Фестивала с подкрепата на преподаватели от НХА-София, включваща над 80 творби на студенти от художествените академии в 5 държави. В галерия „Май“ от 13:30ч. бе представена изложба – илюстрации „Фантазия” на две поколения илюстратори - Борис Стоилов и Ясен Стоилов. В ХГ „Димитър Добрович“ /бул. „Цар Освободител“ 13/ от 16:00ч. бе открита изложба – илюстрации на проф. Виктор Паунов – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2019г.

И в трите дни на фестивала са включени премиери на интересни детски книги. В първия ден, от 11.00ч., във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров” бе представена трилогията за приключенията на Робота Чапек: „Роботът Чапек на планетата с трите слънца”, „Роботът Чапек и шпионската мисия на Пфуи сянката” и „Роботът Чапек и сърдитото лигаво чудовище” на Марин Трошанов и Петър Станимиров. /Издателство „КИБЕА“/

 От 12.00 до 13.00ч. във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров” бе представена книгата „Вятърче на море” на Красимир Машев.

От 13.30ч. до 14.30ч. отново във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров” бе премиерата на книгата „Ама че работа” на Димана Йорданова.

От 14.30ч. до 15.30ч. във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров” беше представена най-новата книга на Елена Павлова „Приключение в Долната земя: Коледари срещу хали”.

 В първия ден на фестивала ИК „ФЮТ” представи в XI СУ „К.Константинов” издателския си проект „Как се прави книга – едно издателско приключение”, посветен на 30-годишнината от създаването на издателството.

Нов момент в програмата на фестивала е превръщането на централния площад и ларгото на града в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен ще бъдат представени няколко спектакъла, които ще срещнат деца и възрастни с любимите им приказни герои. В първия ден на фестивала бяха представени спектаклите:  „Имало едно време...” – на Театрална къща „Мариета и Марионета” с начален час 11:00ч. и „Уличен мюзикъл” – на театър „Хамелион” от 16:00ч.

Наситеният с прояви първи ден на XXII Национален фестивал на детската книга завърши с тържествен концерт oт 17.00ч. в ДТ „Ст. Киров” - Голяма зала, посветен на 65-годишнината от създаването на РБ „Сава Доброплодни”- Сливен. В концерта взеха участие оперните певци Иван Момиров, Даниела Дякова, Марк Фаулър и Симона Кодева, вокално трио „Хипнотик” и лауреати на национални и международни конкурси от Клуб за спорни танци „Туида”.

 

Начало страница