Начало

XXi Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 8-10 май 2019г./

Трети ден

 Третият, последен ден на XXI Национален фестивал на детската книга, започна с пресконференция с носителите на Националната награда Константин Константинов - за принос в детското книгоиздаване за 2019г. От 9.00ч., в пресцентърa на Фестивала в ДТ Стефан Киров, представители на национални и регионални медии имаха възможност лично да се срещнат с носителите на наградите: Елена Павлова носител на националната награда в категория Автор, Виктор Паунов - в категория Илюстратор и Ателие за българска детска литература Горната земя в категория Издателство, да научат за техните първи реакции след награждаването им. В пресконференцията се включи и първия носител на наградата на детското жури в категория Автор писателя Явор Цанев.

Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека Сава Доброплодни. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва  пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство ИК ФЮТ.

 Две премиери на нови книги бяха включени в програмата на третия ден от фестивала.

От 9:30ч. в ДГ Божур се състоя премиера на книгата  Ментолчо на Лили Спасова.

Лили Спасова е родена на 29.08.1969г. в гр. София.  Висшето си образование е завършила в СУ Св. Климент Охридски: специалности Библиотечно информационни науки, Психология на развитието, образованието и културата и магистратура Културна политика.

В продължение на пет години е автор в образователното детско сп. "Арти" и в сп. "Ния балеринка". Автор и водещ на предаването "Пъстри приказалки" в Радио Продукция "Роса". Съставител е на няколко книги от поредицата Българската народна мъдрост по света/ИК Листа/.  Нейни разкази и стихове са публикувани в периодичния печат в България и Сърбия

Автор e на поезия и проза за възрастни и на книгите за деца: Една приказна история" /2007/, Арти и знаещото динозавърче Оги /2008/, Приказките на Дара" /2009/ и Ментолчо /2019/. 

От 10:30ч. в централното фоайе на Драматичен театър Стефан Киров се проведе официална церемония по награждаването на участниците в Националния литературен конкурс Да уловиш звезда и Националния пленер за детска рисунка на тема: Едно невероятно пътуване във времето и концерт.

В Националния литературен конкурс се включиха над 840 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи, в категориите поезия и проза,  са наградени 40 млади творци.  Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените участници в конкурса са издадени в сборник с финансовата подкрепа на Министерство на културата.  

В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 300 деца от цялата страна на възраст от 7 до 15г., разделени в три възрастови групи. Жури, с председател известния български художник Борис Стоилов, отличи 18.участника. Наградите за двата конкурса са осигурени от РБ Сава Доброплодни и спомоществователи на фестивала. Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди /таблети/ за победителите във втора и трета възрастова група на литературния конкурс - раздели поезия и проза и в пленера за детска рисунка.

В концерта със свои изпълнения се включиха вокален състав Бижу гр.Ямбол с художествен ръководител Павлина Христова, вокална група Славейчегр.Сливен, балет Барби към Военен клуб Сливен с ръководител Силвия Терзиева.

 От 11:00ч. на откритата сцена на фестивала, на бул. Цар Освободител 1, започна представлението Котаракът в чизми на театрална къща Мариета и Марионета/ Драматизация и постановка: Мариета Ангелова-Марионета; Сценография и кукли: Недко Данев; Музикално оформление: Анастас Джидров/

Поради дъжда, планираната от 12:30ч. на откритата сцена на бул. Цар Освободител 1 забавна игра с награди Кажи ми любимото със стихотворение и заключителният концерт на фестивала с водещ актьорът Вангел Апостолов се проведоха в зала Май. В концерта се включиха: вокална група Ритъмчета с ръководител Елена Пеева, вокален състав Бижу гр.Ямбол с художествен ръководител Павлина Христова, вокална група Славейчета - гр.Сливен и децата от клуб по спортни танци при Военен клуб Сливен с ръководител Али Мехмедов.

От 13:00ч. в камерната зала на Драматичен театър Ст.Киров се състоя премиера на книгата Приказки от планината на Иво Сиромахов. Поради големия интерес към книгата от 14:00ч. се проведе втора среща с деца.

Иво Сиромахов е роден на 29 декември 1971г. в гр.София. През 1990г. завършва Националната гимназия за древни езици и култури, а през 1996г. се дипломира в НАТФИЗ, специалност Театрална режисура. Работил е като режисьор в Малък градски театър Зад канала и Театър Българска армия. От 2000г. е отговорен сценарист в предаването Шоуто на Слави, където се изявява и като водещ и актьор. През 2013г. участва като актьор в комедийното импровизационно шоу на BTV Младост 5.     Пише книги и пиеси за възрастни.

Автор е и на книгите за деца:  Малки приказки (2016) и Приказки от планината (2018).

Носител е на Наградата за дебют в областта на изкуствата(1995) и Наградата за най-продавана книга Цветето на Хеликон (2014).

Начало страница