Начало

XXI Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 8-10 май 2019г./

Втори ден

Вторият ден на XXI Национален фестивал на детската книга, 9 май, също беше наситен с интересни прояви.

От 9:00ч. в залата за мероприятия на РБ Сава Доброплодни продължи кръглата маса с международно участие на тема: Фантазия и хумор в съвременната детска литература: защо е важно да се предложат на децата множество светове.

От 10:00ч. до 14:00ч. за дванадесета поредна година се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера е: Едно невероятно пътуване във времето. В него се включиха над 300 талантливи малки художници на възраст от 7 до 15г. от цялата страна. Участниците в пленера рисуваха в Национална художествена гимназия Димитър Добрович, Регионална библиотека Сава Доброплодни, III ОУ Д-р Иван Селимински и ЦПЛР-Детски комплекс - гр.Сливен. Творбите на децата бяха оценявани от професионално жури с председател известният български художник Борис Стоилов, а на 10 май, от 10.30ч., на тържествена церемония в ДТ Стефан Киров отличените художници  получиха своите награди.

Няколко бяха и премиерите на нови книги включени в програмата на втория ден от фестивала. Те се проведоха в Камерна зала на ДТСтефан Киров.

От 9:00ч. се проведе премиера на книгата със стихове Букви с меки лапки, капели и чорапки на Нели Маргаритова.

От 10.00ч. бе представена книгата Точица тръгва на училище на Ралица Найденова.

От 11.00ч. беше премиерата на книгата Четиринайсет ванилии и половина на Катя Антонова.

При голям интерес премина и премиерата на книгата. Котаракът Франт и загадъчният остров на Иван Раденков, която се проведе от 12:00ч.  

В програмата на втория ден на фестивала бяха включени и още интересни прояви:

От 11:00ч. в Зала Сирак Скитник се проведе интерактивната игра Кой светна луната? с участието на художничката Мая Бочева.

Отново от 11:00ч. в XII ОУ Елисавета Багряна беше представена книжната продукция на  най-новото българско издателство Ателие за българска детска литература  Горната земя.

От 11:00ч. в Залата за мероприятия на РБ Сава Доброплодни, се проведе майсторски клас по творческо писане - Граматика на фантазията с модератор младата българска поетеса Петя Кокудева. В класа по творческо писане се включиха отличени участници в Националния литературен конкурс Да уловиш звезда.

От 11:30ч., на Открита сцена на бул.Цар Освободител №1 започна представлението Оттук - оттам на театър Трио./Сценарий и режисура: Христина Арсенова. Сценография: Емелияна Тотева. Участват: Александра Илиева-Енева, Ивайло Енев/

От 12:00ч. в Зала Сирак Скитник се проведе майсторски клас В света на илюстрацията и комикса с модератор известният български художник Петър Станимиров,, който ще се проведе в Зала Сирак Скитник на  9.05. от 12:00 -15:00ч.

Провеждането на демонстрациите и обучението стана със съдействието на фирма ADKOM. Фирмата е доставчик на решения за широкоформатен печат, графичен дизайн, предпечат, дигитален печат, управление на цвета, базирани на водещи в света производители на скенери, широкоформатни принтери, режещи плотери, дигитални преси, таблети, калибратори, софтуер и др. За провеждането на майсторския клас ADKOM  предоставя таблетите на Wacom. Участниците в събитието, ученици от Националната художествена гимназия в Сливен и талантливи малки художници - участници в Националния пленер за детска рисунка, провеждан в рамките на фестивала, имаха възможност да нарисуват илюстрация, под ръководството на художника Петър Станимиров, който презентира на живо професионална работа на таблета. Участниците и гостите на събитието /изявени художници, фотографи, издатели, специалисти в областта на графичната реклама/  имаха възможност да се запознаят с най-високия клас графичен дисплей таблет на Wacom Cintiq Pro 24 , още 10 таблета от различни серии, сред които и иновативния Wacom Intuos Pro Paper Edition, който позволява на потребителя да рисува върху лист хартия, но същевременно, да използва всичките предимства на графична програма.

От 15:00 до 16:00 ч. на бул.  Цар Освободител до сградата на НТС се проведе Творческа работилница: Маска и грим за карнавала любим. Аниматори помогнаха на децата, които желаят, безплатно да допълнят карнавалния си костюм с подходящ грим.

От 16.30ч. по бул. Цар Освободител от площада пред НТС до ДТ Ст.Киров премина пъстро карнавално шествие. В цветното дефиле се включиха актьорите от Fireter - театър на огъня и сенките, театър Мариета и Марионета и над 350 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето беше водено от Младежки духов оркестър гр. Ботевград и Мажоретния състав при СОУ Екзарх Антим I- гр.Казанлък като в него се включиха и мажоретните състави при  XII ОУ Елисавета Багряна, XI СУКонстантин Константинов, ПГИ Проф. д-р Димитър Табаков и V  СУПейо К.Яворов. Специално жури определи носителите на наградите за най-оригинален костюм.

В 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър Стефан Киров се проведе Официална церемония по връчване на Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване за 2019г. и тържествен концерт-спектакъл, посветен на XXI НФДК. В концерта взеха участие актьорите Алекс Сърчаджиева и Руслан Мъйнов и млади певци и танцьори от Сливен, Бургас, Пловдив и Айтос. Наградите в отделните категории бяха връчени от патрона на фестивала  - г-жа Цвета Караянчева Председател на 44-то Народно събрание на РБългария, г-н Румен Димитров заместник-министър на Министерство на културата и г-н Стефан Радев кмет на община Сливен и председател на Организационния комитет на фестивала. Росица Петрова-Василева директор на РБ Сава Доброплодни и на Националния фестивал на детската книга връчи награда в категория автор на детско жури, която се присъжда за пръв път в рамките на фестивала.

И през втория ден на фестивала, на базара за книги, издателствата ИК ПАН, ИК ФЮТ, ИК Дамян Яков, ИК Хермес,  ИК Жанет 45, ИК Софтпрес, ИК Ентусиаст, ИК Кибея и др. предлагаха най-новите си издания за деца с големи отстъпки.

Начало страница