Начало

 

XX Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 8-10 май 2018г./

Трети ден

 Третият, последен ден на XX Национален фестивал на детската книга започнa с пресконференция с носителите на Националната награда Константин Константинов - за принос в детското книгоиздаване за 2018г. От 9.00ч., в пресцентърa на Фестивала в ДТ Стефан Киров, представители на национални и регионални медии се срещнаха с носителите на наградите: Божана Апостолова-Пейкова в категория За цялостен принос, Асен Сираков - в категория  Автор и Мая Бочева в категория Илюстратор, да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека Сава Доброплодни. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство ИК ФЮТ.

От 10.30ч. на откритата сцена на фестивала, на бул. Цар Освободител1, започна представлението Вълкът и седемте козлета на театрална къща Мариета и Марионета.

От 10,30ч. в Драматичен театър Стефан Киров фоайе, се проведе Официална  церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: Чудо до поискване и Националния пленер за детска рисунка на тема: Един ден изпълнен с вълшебства.

В Националния литературен конкурс се включиха над 840 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи са наградени 31 млади творци.  Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените в конкурса участници са издадени в сборник.  

В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 300 деца от цялата страна на възраст от 7 до 15г., разделени в три възрастови групи. Жури, с председател известния български художник Борис Стоилов, отличи 18 участника. Наградите за двата конкурса са осигурени от РБ Сава Доброплодни и спомоществователи на фестивала. Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди /таблети/ за победителите във втора и трета възрастова група на литературния конкурс - раздели поезия и проза и в пленера за детска рисунка.

 В заключителния концерт на XXто издание на Националния фестивал на детската книга взеха участие ВИГ Усмивки гр. Стара Загора, детска вокална група Славейче при ІІ ОУ Христо Ботев Сливен и балет Барби" към Военен клуб -Сливен.

Поради лошото време, планираната от 11:30ч., на откритата сцена до базара за книги, забавната игра с награди ,,Кажи ми любимото си стихотворение!, се проведе в голямата зала на Драматичен театър Стефан Киров. На сцената се изявиха и възпитаници на вокална група Ритъмчета" от Клуб за млади поп и рок изпълнители Ритъм" с ръководител Елена Пеева и Клуб по спортни танци при Военен клуб - гр. Сливен, възпитаници на Клуб по спортни танци Туида гр. Сливен, сладкогласните малки певци от ВИГ Усмивки гр. Стара Загора и ДВГ Славейче при II ОУ Хр. Ботев.

Начало страница