Начало

XX Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 8-10 май 2018г./

Втори ден

 

Вторият ден на XX Национален фестивал на детската книга, 9 май, също беше наситен с интересни прояви.

От 9:00ч. в мултимедийната зала на РБ ”Сава Доброплодни” продължи кръглата маса с международно участие на тема: „Балканските детски литератури и разпространението им в Европа”.

От 9:00ч. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, в читалня №2, се проведе семинар на тема: „Книги, издатели, библиотеки и защитата на авторските права”. Модератор на събитието беше  издателят Дамян Яков. Дискусията за актуалната в последно време тема за репроправата и библиотеките събра в залата над 50 библиотекари от библиотеки от Сливенски и Ямболски регион. Темата наболя покрай отвореното писмо, което 30 български писатели представиха не само пред Министерство на културата, но и пред медиите.

От 10:00ч. до 14:00ч. за единадесета поредна година се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера е: ”Един ден изпълнен с вълшебства”. В него се включиха над 300 талантливи малки художници на възраст от 7 до 15г. от цялата страна. Пленерът се проведе в Национална художествена гимназия ”Димитър Добрович”, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, III ОУ „Д-р Иван Селимински“ и Обединен детски комплекс - гр.Сливен. Творбите на децата бяха оценявани от професионално жури с председател известният български художник Борис Стоилов.

Във втория ден на фестивала в камерната зала на ДТ”Ст.Киров” се проведоха и няколко премиери на нови детски книги.

От 9:00ч. започна премиера на книгата „Приключенията на страхливия вълк Гошо” на Николай Пенчев.

От 10.00ч. беше представена книгата „Феята на захарницата” на Катя Антонова.

От 11.00ч.се проведе премиерата на сборника „Искааам. Истории на пораснали деца” с творби на носителите на Националната награда „Константин Константинов” в категории „за цялостен принос” и  „автор” в периода 2013-2017г. Съставител на сборника е д-р Росица Петрова – Василева, а художественото оформление е на художника Петър Станимиров. В сборника със свои разкази са включени писателите Ангелина Жекова, Божана Апостолова, Петя Кокудева, Анета Дучева Ферман, Румен Иванчев и Никола Райков. Илюстрациите са на художниците Борис Стоилов, Петър Станимиров, Силвия Калоянова и Костадин Костадинов. Всеки от авторите представи накратко историята, с която е включен в сборника, а художниците Петър Станимиров, Борис Стоилов и Силвия Калоянова отговориха как са се справили с предизвикателството да илюстрират само един текст.

С голям интерес бе посрещната премиерата на книгата „Малката Голяма Божана и най-щастливата Коледа” на Божана Апостолова, която се проведе от 12:00ч. в камерната зала на ДТ „Стефан Киров“. Заедно с писателката Божана Апостолова на срещата ще присъства и нейната внучка, вдъхновителка за написването на книгите от поредицата „Малката Божана”  - Божана Манолова.

От 13:00ч. в камерна зала на ДТ „Стефан Киров” се състоя премиерата на кн. „Лупо и Тумба” на Петя Кокудева.

Програмата във втория ден на фестивала предложи на участниците и гостите още интересни прояви:

От 11:00ч., на Открита сцена на бул.”Цар Освободител” №1 се проведе забавна игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение”, а от 11:30ч. бе представено представлението на театър „Трио” „Тук, там и навсякъде”.

В 16:00ч. патронът на фестивала, г-жа Цвета Караянчева – Председател на 44-то Народно събрание на РБългария, посети Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и се срещна с Росица Петрова-Василева – директор на РБ”Сава Доброплодни” и организатор и вдъхновител на фестивала. На срещата присъстваха и Амелия Гешева –зам.министър на Министерство на културата, Десислава Тенева – народен представител, Камен Костов – заместник-областен управител

От 15:00 до 16:00ч. до сладкарница „Мустан” се проведе творческа работилница „Маска и грим за карнавала любим”. Децата, участници в карнавала,  безплатно допълниха  карнавалния си костюм с подходящ грим.

В 16.30ч. по бул. ”Цар Освободител” от площада пред НТС до ДТ „Ст.Киров“ премина пъстро карнавално шествие. В цветното дефиле се включиха актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките" и над 350 ученици от  различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето беше водено от Мажоретните състави  при СОУ „Екзарх Антим I”- гр.Казанлък, мажоретните състави при V ОУ „П. К. Яворов”, XI СУ „К. Константинов”, XII ОУ „Ел. Багряна” и ПГИ „Проф. Д. Табаков” и Младежки духов оркестър – гр. Ботевград. Специално жури определи носителите на наградите за най-оригинален костюм.

В 16:50ч. дефилето беше посрещнато пред община Сливен от патрона на фестивала, г-жа Цвета Караянчева, членове на Организационния комитет на фестивала и гости.

В 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров” започна Тържествен концерт-спектакъл посветен на 20-годишният юбилей на фестивала. В началото на спектакъла беше направена кратка ретроспекция за постиженията на фестивала през годините и бяха отчетени заслугите на личностите с най-голям принос за развитието му през годините.

С приветствие към организаторите и гостите на фестивала се обърна председателят на 44-то Народно събрание и патрон фестивала – Цвета Караянчева. В специално видео обръщение към участниците и гостите на фестивала се обърна – еврокомисарят Мария Габриел.

За подкрепата й за Двадесетото юбилейно издание на фестивала г-жа Цвета Караянчева получи реплика на пластиката на Националната награда „Константин Константинов”, която й връчи председателят на Организационния комитет на Двадесетия Национален фестивал на детската книга – кметът на община Сливен Стефан Радев.

Много са приятелите и съмишлениците на фестивала, които през годините са подпомагали реализирането на неговите цели, и на които неговите организатори изказват своята благодарност. Но по повод юбилея с почетна грамота и юбилейна пластика са отличени онези личности и институции, които имат най-голям принос за организацията и провеждането на фестивала и това са: патроните на различни издания на фестивала - г-жа Зорка Първанова, г-жа Маргарита Попова, проф.Вежди Рашидов, г-жа Десислава Танева, г-жа Мария Габриел; екипите на Министерство на културата и Държавната агенция за българите в чужбина през последните двадесет години; председателите на организационните комитети на различни издания на фестивала Радостин Койчев, Иван Славов, Йордан Лечков, Кольо Милев, Стефан Радев, дългогодишният член на организационния комитет на фестивала Дора Ескидарова, дългогодишният председател на Националното жури за определяне носителите на Националната награда „Константин Константинов” – г-н Игор Чипев, издателите Божана Апостолова, Велислав Велиславов, Дамян Яков, Любомир Русанов, Стойо Вартоломеев, художниците Петър Станимиров и Борис Стоилов,председателят на ББИА г-жа Снежана Янева, дългогодишният приятел на фестивала- директорът на най-стария литературен фестивал в Европа - Змаеви дече игре-гр.Нови сад – г-н Душан Джурджев.. Без тяхната подкрепа фестивалът нямаше да достигне днешните си мащаби и да реализира своите цели. Наградите бяха връчени от кмета на община - Сливен Стефан Радев и от Росица Петрова – Василева - вдъхновител и организатор на фестивала.

За приносът й за организацията и провеждането на Националния фестивал на детската книга с почетен знак и грамота на ДАБЧ бе отличена Росица Петрова-Василева – директор на РБ”Сава Доброплодни”, по чиято идея и инициатива се провежда уникалното културно събитие.

За целенасочената си дейност за популяризиране на детската книга и стимулиране на детското четене и по повод 20 - годишният юбилей на Националния фестивал на детската книга, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” бе отличена с почетен знак на Министерство на културата /печат на Симеон Велики/ и грамота. Отличието беше връчено на директора на регионалната библиотека Росица Петрова –Василева от заместник-министъра на Министерство на културата Амелия Гешева.

След тържествената част се състоя и концерт-спектакъл с участието на актьорите Александра Сърчаджиева и Ненчо Илчев, младите актьори Стоян Величков, Цвета Миленкова и Мартин Йорданов от НУМСИ "Проф.Панчо Владигеров" - гр.Бургас, балетен състав от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров"- гр.Бургас, изпълнители от Клуб за спортни танци „Туида” – Сливен, младите певци Гала Ботева от гр. Севлиево и Габриела Йорданова и Иван Стоянов – възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”– гр. Бургас, Вокална студия „Розов свят” – гр. Стара Загора, възпитаници на НУФИ „Филип Кутев” – гр. Котел. В края на спектакъла се проведе и официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2018г. в категориите – за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство. Наградата в категория „за цялостен принос” на Божана Апостолова беше връчена от Патрона на фестивала, г-жа Цвета Караянчева – Председател на 44-то Народно събрание на РБългария, г-н Стефан Радев – кмет на община Сливен и председател на Организационния комитет на фестивала връчи наградата на Мая Бочева в категория „илюстратор”, а г-жа Амелия Гешева – заместник министър на Министерство на културата връчи наградата на Асен Сираков в категория „автор”.

Начало страница