Начало

XIX XНационален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2017г./

Трети ден

 

Третият, последен ден на XIX Национален фестивал на детската книга започна по традиция с пресконференция с носителите на Националната награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2017г. От 9.00ч., в пресцентърa на Фестивала в ДТ „Стефан Киров”, представители на национални и регионални медии имаха възможност лично да се срещнат с носителите на наградите: Ангелина Жекова – в категория „За цялостен принос”, Петя Кокудева - в категория „Автор” и Дамян Дамянов – в категория „Илюстратор”, да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

От 10.00ч. на откритата сцена на фестивала, на бул. „Цар Освободител”1, бе представен спектакълът „Мечо Пух“ на театрална къща „Мариета и Марионета”.

От 10,30ч. в Драматичен театър „Стефан Киров” – Голяма зала, се проведе Официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: „В търсене на талисман за щастие” и Националния пленер за детска рисунка на тема: „С цветно хвърчило летях и свят чуден видях” и заключителен концерт.

В Националния литературен конкурс се включиха над 830 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи са наградени 37 млади творци. Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените в конкурса участници са издадени в сборник.

В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 250 деца от цялата страна на възраст от 7 до 15г., разделени в три възрастови групи. Жури, с председател известния български художник Борис Стоилов, отличи 18 участника.

Наградите за двата конкурса бяха осигурени от РБ “Сава Доброплодни“ и спомоществователи на фестивала. Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди/таблети/ за победителите във втора и трета възрастова група на литературния конкурс - раздели „поезия“ и „проза“ и в пленера за детска рисунка.

Наградите на отличените участници в Националния литературен конкурс бяха връчени от Милена Чолакова – директор на дирекция ОКВ в община Сливен и д-р Мариана Марчева и двете членове на Организационния комитет на XIX Национален фестивал на детската книга.

Наградите на отличените участници в Националния пленер за детска рисунка бяха връчени от Росица Петрова – Василева – директор на РБ“Сава Доброплодни“ и организатор на фестивала.

В заключителния концерт на XIX–то издание на Националния фестивал на детската книга взеха участие Вокална формация към детски хор „Милка Стоева” – гр. Бургас, детска вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” – Сливен и балет „Барби" към Военен клуб -Сливен.

Фестивалът по традиция бе закрит от детска вокална група „Славейче“  с изпълнение на химна на фестивала по текст на П.Александрова и музика на Х.Агасян.

От 11:00ч., на откритата сцена на бул.“Цар Освободител“1, до базара за книги, се проведе забавната игра с награди ,,Кажи ми любимото си стихотворение!”. Малки и по-големи любители на римуваното слово се включиха в своеобразен маратон като рецитираха стихове на най-добрите български поети и поетеси. За доброто настроение на многобройната публика се погрижиха певците от вокална група „Ритъмчета" от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм" с ръководител Елена Пеева и малките танцьори от Клуб по спортни танци при Военен клуб - гр. Сливен.

Начало страница