Начало

XIX XНационален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2017г./

Трети ден

 

Третият, последен ден на XIX Национален фестивал на детската книга започна по традиция с пресконференция с носителите на Националната награда Константин Константинов - за принос в детското книгоиздаване за 2017г. От 9.00ч., в пресцентърa на Фестивала в ДТ Стефан Киров, представители на национални и регионални медии имаха възможност лично да се срещнат с носителите на наградите: Ангелина Жекова в категория За цялостен принос, Петя Кокудева - в категория Автор и Дамян Дамянов в категория Илюстратор, да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека Сава Доброплодни. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство ИК ФЮТ.

От 10.00ч. на откритата сцена на фестивала, на бул. Цар Освободител1, бе представен спектакълът Мечо Пух на театрална къща Мариета и Марионета.

От 10,30ч. в Драматичен театър Стефан Киров Голяма зала, се проведе Официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: В търсене на талисман за щастие и Националния пленер за детска рисунка на тема: С цветно хвърчило летях и свят чуден видях и заключителен концерт.

В Националния литературен конкурс се включиха над 830 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи са наградени 37 млади творци. Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените в конкурса участници са издадени в сборник.

В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 250 деца от цялата страна на възраст от 7 до 15г., разделени в три възрастови групи. Жури, с председател известния български художник Борис Стоилов, отличи 18 участника.

Наградите за двата конкурса бяха осигурени от РБ Сава Доброплодни и спомоществователи на фестивала. Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди/таблети/ за победителите във втора и трета възрастова група на литературния конкурс - раздели поезия и проза и в пленера за детска рисунка.

Наградите на отличените участници в Националния литературен конкурс бяха връчени от Милена Чолакова директор на дирекция ОКВ в община Сливен и д-р Мариана Марчева и двете членове на Организационния комитет на XIX Национален фестивал на детската книга.

Наградите на отличените участници в Националния пленер за детска рисунка бяха връчени от Росица Петрова Василева директор на РБСава Доброплодни и организатор на фестивала.

В заключителния концерт на XIXто издание на Националния фестивал на детската книга взеха участие Вокална формация към детски хор Милка Стоева гр. Бургас, детска вокална група Славейче при ІІ ОУ Христо Ботев Сливен и балет Барби" към Военен клуб -Сливен.

Фестивалът по традиция бе закрит от детска вокална група Славейче  с изпълнение на химна на фестивала по текст на П.Александрова и музика на Х.Агасян.

От 11:00ч., на откритата сцена на бул.Цар Освободител1, до базара за книги, се проведе забавната игра с награди ,,Кажи ми любимото си стихотворение!. Малки и по-големи любители на римуваното слово се включиха в своеобразен маратон като рецитираха стихове на най-добрите български поети и поетеси. За доброто настроение на многобройната публика се погрижиха певците от вокална група Ритъмчета" от Клуб за млади поп и рок изпълнители Ритъм" с ръководител Елена Пеева и малките танцьори от Клуб по спортни танци при Военен клуб - гр. Сливен.

Начало страница