Начало

XIX XНационален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2017г./

Втори ден


Вторият ден на XIXI Национален фестивал на детската книга, 10 май, отново беше наситен с интересни прояви.

От 9.00ч. в РБ Сава Доброплодни продължи кръглата маса с международно участие на тема: Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите.

За десета поредна година се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера е: С цветно хвърчило летях и свят чуден видях. В него се включиха над 250 талантливи малки художници на възраст от 7 до 15г. от цялата страна и 11 деца от Училището за роден език в гр.Будапеща /Унгария/. Той се проведе от 10.00 до 14.00ч., като негови домакини бяха Национална художествена гимназия Димитър Добрович, Регионална библиотека Сава Доброплодни, III ОУ Д-р Иван Селимински и Обединен детски комплекс - гр.Сливен. Творбите на децата бяха оценявани от професионално жури с председател известният български художник Борис Стоилов.

В 10,00ч., в Регионална библиотека Сава Доброплоддни, на специална пресконференция бяха обявени носителите на Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване за 2017г. в различните категории. В категория За цялостен принос носител на наградата е Ангелина Жекова, в категория Автор Петя Кокудева, в категория Илюстратор Дамян Дамянов, в категория Издателство наградата не се присъжда.

Няколко са и премиерите на нови книги включени в програмата на втория ден от фестивала.

От 9.00ч., в Кaмерна зала на ДТ Стефан Киров, се състоя премиера на книгата Петленце момченце на Анита Тарасевич.

От 10.00ч., отново в Камерна зала, бе представена книгата Чорапът, който промени света на Здрава Каменова.

От 11.00ч., в Камерната зала на ДТ Стефан Киров, се състоя премиерата на книгата Няма грешка има смешка на Васил Сотиров.

При голям интерес премина премиерата на книгата Дъга а приятел на Михаил Самарский/Русия/, която се проведе от 12:00ч. в Камерната зала на ДТ Стефан Киров. Поради големия брой желаещи да посетят представянето, от 14:00ч. в Основно училище Д-р Иван Селимински се проведе втора среща.

От 13.00 ч. в Камерна зала на ДТ Стефан Киров Издателска къща Дамян Яков представи книгата Алберт на датския писател Оле Лунд Киркегор.

От 13:30ч. в Драматичен театър Стефан Киров" се проведе Уъркшоп по четене /по книгата "Пипи Дългото чорапче" на Acтрид Линдгрен/ по методиката на италианските актьори Сабрина Карлети и Лоренцо Басото, с модератор писателката Весела Фламбурари. В него се включиха над 60 библиотекари и преподаватели от Сливен и страната.

Програмата във втория ден на фестивала бяха включени още интересни прояви:

От 11.00ч., на откритата сцена до базара за книги бе представен спектакълът Клоунът и неговите деца на Театър Ателие 313.

Станалото вече традиционно в програмата на фестивала карнавално шествие с приказни герои бе с начален час 16.00ч. и премина по бул. Цар Освободител от площада пред НТС до ДТ Ст.Киров. Въпреки дъжда, в цветното дефиле се включиха актьорите от Fireter - театър на огъня и сенките" и над 350 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето ще бъде водено от Мажоретните състави при СОУ Екзарх Антим I- гр.Казанлък, XII ОУЕлисавета Багряна и Професионална гимназия по икономика гр.Сливен и Духов оркестър Крандила Джуниър с ръководител Ангел Тичалиев. Специално жури определи носителите на награда за най-оригинален костюм.

В 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър Стефан Киров започна Тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на: актьора Димитър Рачков, младите актьори Мария Димитрова, Стоян Величков, Цвета Миленкова и Мартин Йорданов от НУМСИ "Проф.Панчо Владигеров" - гр.Бургас, балетен състав от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров"- гр.Бургас, изпълнители от Клуб за млади поп и рок изпълнители Ритъм при Детски комплекс Сливен, акробалет Тиара към Военен клуб - гр. Айтос и Вокален ансамбъл Фортисимо към НУМСИ Проф. Панчо Владигеров гр. Бургас. В края на спектакъла се проведе и официална церемония по връчване на Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване за 2017г. в категориите за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство. Наградите бяха връчени от г-жа Луизина Савкова /МК/, г-н Стефан Радев кмет на община Сливен и председател на Организационния комитет на фестивала и Росица Петрова-Василева директор на РБ Сава Доброплодни - Сливен, организатор на фестивала.

Начало страница