Начало

XIX XНационален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2017г./

Втори ден


Вторият ден на XIXI Национален фестивал на детската книга, 10 май, отново беше наситен с интересни прояви.

От 9.00ч. в РБ ”Сава Доброплодни” продължи кръглата маса с международно участие на тема: „Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите”.

За десета поредна година се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера е: ”С цветно хвърчило летях и свят чуден видях”. В него се включиха над 250 талантливи малки художници на възраст от 7 до 15г. от цялата страна и 11 деца от Училището за роден език в гр.Будапеща /Унгария/. Той се проведе от 10.00 до 14.00ч., като негови домакини бяха Национална художествена гимназия ”Димитър Добрович”, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, III ОУ „Д-р Иван Селимински“ и Обединен детски комплекс - гр.Сливен. Творбите на децата бяха оценявани от професионално жури с председател известният български художник Борис Стоилов.

В 10,00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплоддни“, на специална пресконференция бяха обявени носителите на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2017г. в различните категории. В категория „За цялостен принос“ – носител на наградата е Ангелина Жекова, в категория „Автор“ – Петя Кокудева, в категория „Илюстратор“ – Дамян Дамянов, в категория „Издателство“ – наградата не се присъжда.

Няколко са и премиерите на нови книги включени в програмата на втория ден от фестивала.

От 9.00ч., в Кaмерна зала на ДТ ”Стефан Киров”, се състоя премиера на книгата „Петленце момченце” на Анита Тарасевич.

От 10.00ч., отново в Камерна зала, бе представена книгата „Чорапът, който промени света” на Здрава Каменова.

От 11.00ч., в Камерната зала на ДТ ”Стефан Киров”, се състоя премиерата на книгата „Няма грешка има смешка” на Васил Сотиров.

При голям интерес премина премиерата на книгата „Дъга а приятел” на Михаил Самарский/Русия/, която се проведе от 12:00ч. в Камерната зала на ДТ „Стефан Киров“. Поради големия брой желаещи да посетят представянето, от 14:00ч. в Основно училище „Д-р Иван Селимински“ се проведе втора среща.

От 13.00 ч. в Камерна зала на ДТ „Стефан Киров” Издателска къща „Дамян Яков“ представи книгата „Алберт“ на датския писател Оле Лунд Киркегор.

От 13:30ч. в Драматичен театър „Стефан Киров" се проведе Уъркшоп по четене /по книгата "Пипи Дългото чорапче" на Acтрид Линдгрен/ по методиката на италианските актьори Сабрина Карлети и Лоренцо Басото, с модератор писателката Весела Фламбурари. В него се включиха над 60 библиотекари и преподаватели от Сливен и страната.

Програмата във втория ден на фестивала бяха включени още интересни прояви:

От 11.00ч., на откритата сцена до базара за книги бе представен спектакълът „Клоунът и неговите деца“ на Театър „Ателие 313”.

Станалото вече традиционно в програмата на фестивала карнавално шествие с приказни герои бе с начален час 16.00ч. и премина по бул. ”Цар Освободител” от площада пред НТС до ДТ „Ст.Киров“. Въпреки дъжда, в цветното дефиле се включиха актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките" и над 350 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето ще бъде водено от Мажоретните състави при СОУ „Екзарх Антим I”- гр.Казанлък, XII ОУ„Елисавета Багряна” и Професионална гимназия по икономика – гр.Сливен и Духов оркестър „Крандила Джуниър” с ръководител Ангел Тичалиев. Специално жури определи носителите на награда за най-оригинален костюм.

В 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров” започна Тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на: актьора Димитър Рачков, младите актьори Мария Димитрова, Стоян Величков, Цвета Миленкова и Мартин Йорданов от НУМСИ "Проф.Панчо Владигеров" - гр.Бургас, балетен състав от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров"- гр.Бургас, изпълнители от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Детски комплекс – Сливен, акробалет „Тиара” към Военен клуб - гр. Айтос и Вокален ансамбъл „Фортисимо” към НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” – гр. Бургас. В края на спектакъла се проведе и официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2017г. в категориите – за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство. Наградите бяха връчени от г-жа Луизина Савкова /МК/, г-н Стефан Радев –кмет на община Сливен и председател на Организационния комитет на фестивала и Росица Петрова-Василева – директор на РБ “Сава Доброплодни“ - Сливен, организатор на фестивала.

Начало страница