Начало

XIX Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2017г./

Първи ден

От 9 до 11 май 2017г., за пореден път Сливен отвори гостоприемно врати за деца и творци от страната и чужбина и се превърна в истинска столица на детската книга. По инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Асоциация „Българска книга“, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства се проведе XIX Национален фестивал на детската книга – единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение, четене. Чудесният тридневен празник премина под патронажа на г-жа Мария Габриел – зам.-председател нa групата на ЕНП в Европейския парламент. Председател на Организационния комитет на фестивала бе кметът на община Сливен – Стефан Радев.

Фестивалът беше открит с концерт-спектакъл на 9 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен с участието на младите актьори Мария Димитрова и Стоян Величков. В него взеха участие: Иван Стоянов – българското лице на „Детска Евровизия-2015“, възпитаник на вокална формация „Морски песъчинки" - гр.Бургас, Станислав Илиев – момчето, което достойно представи Сливен в надпреварата на конкурса „България търси талант - 2016“, Мартин Йорданов и дует китари /Тодор Тодоров и Симеон Минчев/ - възпитаници на НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - гр. Бургас, акробалет „Тиара” към Военен клуб - гр. Айтос, усмихнатите малки танцьори от балет „Барби“ - Сливен, сладкогласните изпълнители Ралица Чиликова и Джемиле Бондю и техните приятели от вокална група „Славейче“ - гр. Сливен. Официалният старт на фестивала беше даден от кмета на Община Сливен – г-н Стефан Радев. Сред гостите на откриването бяха и депутатът Галя Захариева, областната управителка на Сливенска област - г-жа Татяна Петкова, председателят на Общински съвет –Сливен – Димитър Митев, Луизина Савкова от Министерство на културата, Йордан Колев от ДАБЧ, членовете на Организационния комитет на фестивала, автори, издатели, художници, гости от страната и чужбина, много деца.

На специално уредения книжен базар на площада пред общината, бяха представени най-новите книги за деца на издателствата „Фют“, „Пан“, „Хермес“, „Жанет 45“, „Дамян Яков“, „Атеа“, „Кръгозор“, „Унискорп“, „Ентусиаст“, „Жажда” и др. За посетителите на базара бяха организирани много томболи с награди. Книгите се продаваха с големи отстъпки.

От 11.00ч. на открита сцена, построена до базара на детски книги, започна концерт под надслов „Здравей, наш фестивал!” с водещ актьорът Иван Благоев. В него със свои изпълнения се включиха: Иван Стоянов от вокална формация „Морски песъчинки”- гр. Бургас, вокална група „Славейче" при II ОУ „Христо Ботев"- Сливен, акробалет „Тиара” към Военен клуб - гр. Айтос и Балет „Барби” към Военен клуб - Сливен.

В първия ден на фестивала, в галерия „Димитър Добрович“ /бул. „Цар Освободител“ 13/ бяха открити три изложби: Изложба - илюстрации на Силвия Калоянова – носител на Националната награда „К.Константинов“ в категория „Илюстратор“ за 2016г.; Изложба – илюстрации на Сашенка Василевич /Сърбия/ и Изложба – илюстрации на Ромина Беневенти /Италия/.

Изложбата - илюстрации на художничката Силвия Калоянова бе открита в 11:30ч. от художника Борис Стоилов. Изложбата - илюстрации на Сашенка Василевич бе открита от Душан Джурджев – директор на Международния фестивал „Змаеви дече игре“ /Нови Сад, Сърбия/ в 12:00ч. От 12:30ч. в Мраморна зала на Художествена галерия „Д. Добрович” беше открита изложба - илюстрации на Ромина Беневенти /Италия/. В откриването с рецитал по стихове от кн.“Питанки“ се включи поетесата Петя Кокудева.

И тази година важен момент в програмата на фестивала беше провеждането на кръгла маса с международно участие на тема: „Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите”. Целта на форума бе да се анализира четенето като съзнателен процес и факторите, които оказват влияние днес за превръщане на децата и тийнейджърите в активни читатели, както и да се направи преглед на актуалното състояние на националните политики в контекста на тези фактори. Акцентът бе върху някои успешни иновативни практики и дейности за повишаване на мотивацията им за четене. Бяха представени 15 доклада на участници от България, Сърбия, Турция, Унгария, Холандия и Русия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език. Кръглата маса ще бъде открита на 9 май в 13:30ч. в Залата за мероприятия на РБ“Сава Доброплодни“ от Татяна Петкова - областен управител на Сливенска област. Модератор на форума бе д-р Росица Петрова-Василева – директор на РБ“С. Доброплодни“ и организатор на фестивала. Със свои доклади и презентации във форума се включиха: Д-р Росица Петрова - Василева. Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите; Деян Алексич /Сърбия/. Четенето като фактор на идентичност; Доц. д-р Младен Енчев /Шуменски университет „Епископ Константин Преславски"/. Разум и чувства. Биномът на човешкото; Проф. дпн Мариана Мандева. Детското четене - „лична легенда"; Весела Фламбурари. От детския писател до детето читател ... срещи на разум и емоции; Проф. д-р Алберт Бенбасат. „Малкият принц" - световен и български издателско-читателски феномен; Угур Алтънташ, д-р Ахмет Алтай /Университет на Киркларели, Турция/. Създаване на интерес към детската литература чрез хумор: логиката на хумора в литературата за деца; Михаил Самарский /Русия/. За литературата - наболели проблеми; Проф. д-р Лъчезар Георгиев /ВТУ “Св.св. Кирил и Методий"/. Графичната композиция на книгата и нейната рефлексия върху детското четене; Д-р Стела Георгиева /ВТУ „Св. св. Кирил и Методий"/. Книги, деца и тийнейджъри - водещи организации и структури за насърчаване на детското четене в Латинска Америка; Кристина Дежьо /Унгария/. Програми за тийнейджъри и младежи в Детската библиотека „Библиотечно царство" към библиотека „Чорба Дьозьо" - гр. Печ; Мила Васов. Деца и тийнейджъри - четене между разума и емоциите. Приспособяване на библиотеките към променените реалности; Д-р Ахмет Алтай, Угур Алтънташ /Университет на Киркларели, Турция/. Ролята и значението на обществените библиотеки при създаване на навици за четене при деца и младежи; Д-р Виктория Бисерова. Кампании за насърчаване на четенето за деца до 14г.

В първия ден на фестивала се проведоха и няколко премиери на детски книги.

От 10.45ч. в Камерна зала на Драматичен театър „Стефан Киров” беше представена книгата на Кина Къдрева „Морски приказки”.

От 11.30 до 12.30ч. в Камерна зала на Драматичен театър „Стефан Киров” се състоя премиерата на книгата „Приказка за малката слоница” на Асен Сираков.

От 12.30ч., отново в Камерна зала на Драматичен театър „Стефан Киров”, бе представянето на книгата „Добросъците“ на Никола Райков.

От 13.30ч., в Камерна зала на Драматичен театър „Стефан Киров”, се състоя премиерата на книгата „Къде си, слънце” на Юлия Спиридонова-Юлка.

От 14.30ч., в Камерна зала на ДТ “Ст. Киров“, бе представянето на книгата „Моите красиви рога“ на Радостина Николова.

При голям интерес премина и премиерата на кн. „Мина и магията за предсказване“/Ч.3/ на Весела Фламбурари, която се проведе от 15:30ч. в Камерната зала на ДТ “Стефан Киров“.

В 17:00ч. в Зала „Май” беше открита изложба „Театрални кукли на любими литературни герои” и бяха наградени участниците в VI-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2017. В конкурса се включиха над 365 деца и юноши от цялата страна и от българските общности в чужбина като 21 от тях са отличени с награди. Имената на победителите са публикувани на интернет-сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Специални награди получиха и децата участници в конкурса от Българското училище по роден език – гр. Будапеща, Унгария. Наградите в различните възрастови групи бяха връчени от Димитър Митев – председател на ОбС - Сливен, Румен Христов – зам. областен управител, Пепа Чиликова – зам.-кмет на община Сливен и Йордан Колев от ДАБЧ.

Наситеният с прояви първи ден на XIX Национален фестивал на детската книга завърши с празничен концерт под надслов „И мечтите си чудесни – да превърнем песни” на откритата сцена на бул. „Цар Освободител”№1. Концертът бе с начален час 17:30ч. Водещи на концерта бяха младите актьори Мария Димитрова и Стоян Величков. В концерта се включиха танцьори от акробалет “Тиара“ и балет „Барби“, млади изпълнители - възпитаници на НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - гр. Бургас, специалност „Поп и джаз пеене“, децата от спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“-Сливен. Концертът завърши с изпълнения на танцов състав „Детелина'' при XII ОУ „Елисавета Багряна” и детски танцов състав „Бисерче" при Военен клуб - гр. Сливен.

Начало страница