Начало

XIX Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2017г./

Първи ден

От 9 до 11 май 2017г., за пореден път Сливен отвори гостоприемно врати за деца и творци от страната и чужбина и се превърна в истинска столица на детската книга. По инициатива на Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Асоциация Българска книга, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства се проведе XIX Национален фестивал на детската книга единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение, четене. Чудесният тридневен празник премина под патронажа на г-жа Мария Габриел зам.-председател нa групата на ЕНП в Европейския парламент. Председател на Организационния комитет на фестивала бе кметът на община Сливен Стефан Радев.

Фестивалът беше открит с концерт-спектакъл на 9 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър Стефан Киров гр. Сливен с участието на младите актьори Мария Димитрова и Стоян Величков. В него взеха участие: Иван Стоянов българското лице на Детска Евровизия-2015, възпитаник на вокална формация Морски песъчинки" - гр.Бургас, Станислав Илиев момчето, което достойно представи Сливен в надпреварата на конкурса България търси талант - 2016, Мартин Йорданов и дует китари /Тодор Тодоров и Симеон Минчев/ - възпитаници на НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - гр. Бургас, акробалет Тиара към Военен клуб - гр. Айтос, усмихнатите малки танцьори от балет Барби - Сливен, сладкогласните изпълнители Ралица Чиликова и Джемиле Бондю и техните приятели от вокална група Славейче - гр. Сливен. Официалният старт на фестивала беше даден от кмета на Община Сливен г-н Стефан Радев. Сред гостите на откриването бяха и депутатът Галя Захариева, областната управителка на Сливенска област - г-жа Татяна Петкова, председателят на Общински съвет Сливен Димитър Митев, Луизина Савкова от Министерство на културата, Йордан Колев от ДАБЧ, членовете на Организационния комитет на фестивала, автори, издатели, художници, гости от страната и чужбина, много деца.

На специално уредения книжен базар на площада пред общината, бяха представени най-новите книги за деца на издателствата Фют, Пан, Хермес, Жанет 45, Дамян Яков, Атеа, Кръгозор, Унискорп, Ентусиаст, Жажда и др. За посетителите на базара бяха организирани много томболи с награди. Книгите се продаваха с големи отстъпки.

От 11.00ч. на открита сцена, построена до базара на детски книги, започна концерт под надслов Здравей, наш фестивал! с водещ актьорът Иван Благоев. В него със свои изпълнения се включиха: Иван Стоянов от вокална формация Морски песъчинки- гр. Бургас, вокална група Славейче" при II ОУ Христо Ботев"- Сливен, акробалет Тиара към Военен клуб - гр. Айтос и Балет Барби към Военен клуб - Сливен.

В първия ден на фестивала, в галерия Димитър Добрович /бул. Цар Освободител 13/ бяха открити три изложби: Изложба - илюстрации на Силвия Калоянова носител на Националната награда К.Константинов в категория Илюстратор за 2016г.; Изложба илюстрации на Сашенка Василевич /Сърбия/ и Изложба илюстрации на Ромина Беневенти /Италия/.

Изложбата - илюстрации на художничката Силвия Калоянова бе открита в 11:30ч. от художника Борис Стоилов. Изложбата - илюстрации на Сашенка Василевич бе открита от Душан Джурджев директор на Международния фестивал Змаеви дече игре /Нови Сад, Сърбия/ в 12:00ч. От 12:30ч. в Мраморна зала на Художествена галерия Д. Добрович беше открита изложба - илюстрации на Ромина Беневенти /Италия/. В откриването с рецитал по стихове от кн.Питанки се включи поетесата Петя Кокудева.

И тази година важен момент в програмата на фестивала беше провеждането на кръгла маса с международно участие на тема: Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите. Целта на форума бе да се анализира четенето като съзнателен процес и факторите, които оказват влияние днес за превръщане на децата и тийнейджърите в активни читатели, както и да се направи преглед на актуалното състояние на националните политики в контекста на тези фактори. Акцентът бе върху някои успешни иновативни практики и дейности за повишаване на мотивацията им за четене. Бяха представени 15 доклада на участници от България, Сърбия, Турция, Унгария, Холандия и Русия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език. Кръглата маса ще бъде открита на 9 май в 13:30ч. в Залата за мероприятия на РБСава Доброплодни от Татяна Петкова - областен управител на Сливенска област. Модератор на форума бе д-р Росица Петрова-Василева директор на РБС. Доброплодни и организатор на фестивала. Със свои доклади и презентации във форума се включиха: Д-р Росица Петрова - Василева. Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите; Деян Алексич /Сърбия/. Четенето като фактор на идентичност; Доц. д-р Младен Енчев /Шуменски университет Епископ Константин Преславски"/. Разум и чувства. Биномът на човешкото; Проф. дпн Мариана Мандева. Детското четене - лична легенда"; Весела Фламбурари. От детския писател до детето читател ... срещи на разум и емоции; Проф. д-р Алберт Бенбасат. Малкият принц" - световен и български издателско-читателски феномен; Угур Алтънташ, д-р Ахмет Алтай /Университет на Киркларели, Турция/. Създаване на интерес към детската литература чрез хумор: логиката на хумора в литературата за деца; Михаил Самарский /Русия/. За литературата - наболели проблеми; Проф. д-р Лъчезар Георгиев /ВТУ Св.св. Кирил и Методий"/. Графичната композиция на книгата и нейната рефлексия върху детското четене; Д-р Стела Георгиева /ВТУ Св. св. Кирил и Методий"/. Книги, деца и тийнейджъри - водещи организации и структури за насърчаване на детското четене в Латинска Америка; Кристина Дежьо /Унгария/. Програми за тийнейджъри и младежи в Детската библиотека Библиотечно царство" към библиотека Чорба Дьозьо" - гр. Печ; Мила Васов. Деца и тийнейджъри - четене между разума и емоциите. Приспособяване на библиотеките към променените реалности; Д-р Ахмет Алтай, Угур Алтънташ /Университет на Киркларели, Турция/. Ролята и значението на обществените библиотеки при създаване на навици за четене при деца и младежи; Д-р Виктория Бисерова. Кампании за насърчаване на четенето за деца до 14г.

В първия ден на фестивала се проведоха и няколко премиери на детски книги.

От 10.45ч. в Камерна зала на Драматичен театър Стефан Киров беше представена книгата на Кина Къдрева Морски приказки.

От 11.30 до 12.30ч. в Камерна зала на Драматичен театър Стефан Киров се състоя премиерата на книгата Приказка за малката слоница на Асен Сираков.

От 12.30ч., отново в Камерна зала на Драматичен театър Стефан Киров, бе представянето на книгата Добросъците на Никола Райков.

От 13.30ч., в Камерна зала на Драматичен театър Стефан Киров, се състоя премиерата на книгата Къде си, слънце на Юлия Спиридонова-Юлка.

От 14.30ч., в Камерна зала на ДТ Ст. Киров, бе представянето на книгата Моите красиви рога на Радостина Николова.

При голям интерес премина и премиерата на кн. Мина и магията за предсказване/Ч.3/ на Весела Фламбурари, която се проведе от 15:30ч. в Камерната зала на ДТ Стефан Киров.

В 17:00ч. в Зала Май беше открита изложба Театрални кукли на любими литературни герои и бяха наградени участниците в VI-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои Сливен, 2017. В конкурса се включиха над 365 деца и юноши от цялата страна и от българските общности в чужбина като 21 от тях са отличени с награди. Имената на победителите са публикувани на интернет-сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Специални награди получиха и децата участници в конкурса от Българското училище по роден език гр. Будапеща, Унгария. Наградите в различните възрастови групи бяха връчени от Димитър Митев председател на ОбС - Сливен, Румен Христов зам. областен управител, Пепа Чиликова зам.-кмет на община Сливен и Йордан Колев от ДАБЧ.

Наситеният с прояви първи ден на XIX Национален фестивал на детската книга завърши с празничен концерт под надслов И мечтите си чудесни да превърнем песни на откритата сцена на бул. Цар Освободител№1. Концертът бе с начален час 17:30ч. Водещи на концерта бяха младите актьори Мария Димитрова и Стоян Величков. В концерта се включиха танцьори от акробалет Тиара и балет Барби, млади изпълнители - възпитаници на НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - гр. Бургас, специалност Поп и джаз пеене, децата от спортен клуб по акробатика Стефан Данчев-Сливен. Концертът завърши с изпълнения на танцов състав Детелина'' при XII ОУ Елисавета Багряна и детски танцов състав Бисерче" при Военен клуб - гр. Сливен.

Начало страница