Начало

XVIII Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2016г./

Трети ден

Третият, последен ден на XVIII Национален фестивал на детската книга започна с пресконференция с носителите на Националната награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2016г. От 9.00ч., в пресцентърa на Фестивала в ДТ „Стефан Киров”, представители на национални и регионални медии имаха възможност лично да се срещнат с носителите на наградите: ВЕЛИЧКА НАСТРАДИНОВА – в категория „За цялостен принос”, РУМЕН ИВАНЧЕВ - в категория  „Автор”, СИЛВИЯ КАЛОЯНОВА – в категория „Илюстратор” и ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „КРЪГОЗОР” – в категория „Издателство”, да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

От 10.00ч. на откритата сцена на фестивала, на бул. „Цар Освободител” 1, започна представлението „Котаракът в чизми“ на театрална къща „Мариета и Марионета”.

Театрална къща „Мариета и Марионета”е създадена през 1992г. Днес „Мариета и Марионета” е пъстро ветрило от творчески индивидуалности: актьори и кукловоди, клоуни и мимове, режисьори и сценаристи, музиканти и художници, костюмиери и кукломайстори.

В биографията на Театрална къща „Мариета и Марионета” присъстват 29 театрални турнета във Франция (1991-2014г.); международни участия във Франкофонския проект „Караваната на десетте думи” (La Caravane des dix mots) в 35 франкофонски държави по света (2008–2014г.).

Участия в национални и международни фестивали: Фестивал «Аполония» - гр.Созопол (2000г.), Фестивал ”Приказки и легенди от Албие”, Ле-з-Албие, Савоя, Франция (2004г.), Куклено-театрален фестивал “Двама са малко, трима са много”- гр. Пловдив (2005г.), Осми Национален фестивал на детската книга - гр. Сливен (2006г.), Девети Национален фестивал на детската книга-гр. Сливен (2007г.), Международен фестивал Рио Локо в Тулуза, Франция (2008г.), съвместно с ДКТ „Георги Митев” -
гр.Ямбол, Международен фестивал в Авиньон, Франция (2009, 2010г.),Фестивал „Източен вятър”, Ла Розиер, Франция (2009-2010г.), Международен фестивал за куклен театър във Форж Лес О, Франция (2010г.), Шестнадесети Национален фестивал на детската книга – гр.Сливен (2014).

 От 10,30ч. в Драматичен театър „Стефан Киров” – Голяма зала, се проведе Официална  церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: „Тайната на един продавач на мечти” и Националния пленер за детска рисунка на тема: „Приключение в огледалния свят”.

В националния литературния конкурс се включиха над 800 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи са наградени 45 млади творци.  Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените в конкурса участници са издадени в сборник.  

В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 280 деца от цялата страна на възраст от 7 до 15г., разделени в три възрастови групи. Жури в състав: Петър Станимиров, Борис Стоилов и Христо Тотев отличи 18 участника.

Наградите на отличените участници в националния литературен конкурс бяха връчени от Димитър Митев – председател на ОбС-Сливен/категория ‚Поезия“/ и Бисерка Михалева – началник на РИО на МОН –Сливен и двамата членове на Организационния комитет на XVIII Национален фестивал на детската книга.

Наградите на отличените участници в Националния пленер за детска рисунка бяха връчени от В. Пенчева - директор на III ОУ “Д-р Ив.Селимински“  и В.Христова – директор на XII ОУ “Е.Багряна“- гр.Сливен – членове на Организационния комитет на фестивала.

Наградените участници бяха приветствани и от Р.Петрова-Василева – директор на РБ“С.Доброплодни“ и организатор на фестивала.

В заключителния концерт на XVIII–то издание на Националния фестивал на детската книга взеха участие: Вокална формация към детски хор „Милка Стоева” – гр. Бургас, възпитаници на Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Детски комплекс – Сливен, детска вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” – Сливен, клуб по спортни танци „Туида“.

Фестивалът по традиция бе закрит от детска вокална група „Славейче“  с изпълнение на химна на фестивала по текст на П.Александрова и музика на Х.Агасян.

Детският хор „Милка Стоева” – гр. Бургас е създаден през 1947г. от известния педагог, композитор и диригент Борис Ибришимов. Със своята богата творческа биография, бургаският детски хор се нарежда сред най-добрите български хорове в страната. През годините хорът прераства в хорова школа, възпитала и създала много известни музиканти, певци и ценители на музиката. Огромен дял за високото ниво, за големите международни отличия и активен културен живот на състава има дългогодишният диригент и ръководител на хора - Милка Стоева, заради което през 2003 г. детският хор приема нейното име.

Бургаският детски хор има важен дял и основен  творчески ангажимент при подготовката и реализацията на първия по рода си в България Национален конкурс за детска песен “Сладкопойна чучулига”. Провеждан ежегодно от 1980 г. до днес, в него, чрез изпълненията  на малките бургаски певци, са представени над 400 нови песни  за деца от български композитори.

Хорът е носител на много международни отличия и награди от престижни  хорови конкурси и фестивали. Осъществени са множество концертни турнета в Сърбия, Русия, Чехия, Унгария, Полша, Италия, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Швеция, Гърция, Турция.

От 11:00ч. на откритата сцена на бул.“Цае Освободител“ 1 започна забавна игра с награди ,,Кажи ми любимото си стихотворение!”. Малки и по-големи любители на римуваното слово се включиха в своеобразен маратон като рецитираха стихове на най-добрите български поети и поетеси. За доброто настроение на многобройната публика се погрижиха малките певци от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Детски комплекс – Сливен и танцови двойки от Клуб по спортни танци „Сливен” – гр. Сливен.

Клуб по спортни танци „Сливен” – гр.Сливен има състезатели във всички възрастови групи от 9 до 19 години. Двойките са многократни носители на Купа „Сливен”, Купа „Габрово”, Купа „България” и др. На международния подиум значими успехи са постигнали в Чехия, Германия, Австрия, Македония, Молдова и Германия. Клуб „Сливен” – гр. Сливен е дългогодишен организатор на Държавни първенства и национални турнири и единствено в страната – отборно първенство.

Клубът за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Детски комплекс – Сливен, с вокален педагог Елена Пеева е създаден през 1991г. В него се обучават деца и младежи от 5 до 25 години. Негови членове са носители на много награди от национални конкурси. Имат участия в телевизионни предавания. От 2004г. клуб „Ритъм” е инициатор и един от основните организатори на ежегодно провеждащия се в града Национален фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон”.

Начало страница