Начало

XVIII Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2016г./

Трети ден

Третият, последен ден на XVIII Национален фестивал на детската книга започна с пресконференция с носителите на Националната награда Константин Константинов - за принос в детското книгоиздаване за 2016г. От 9.00ч., в пресцентърa на Фестивала в ДТ Стефан Киров, представители на национални и регионални медии имаха възможност лично да се срещнат с носителите на наградите: ВЕЛИЧКА НАСТРАДИНОВА в категория За цялостен принос, РУМЕН ИВАНЧЕВ - в категория  Автор, СИЛВИЯ КАЛОЯНОВА в категория Илюстратор и ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА КРЪГОЗОР в категория Издателство, да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека Сава Доброплодни. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство ИК ФЮТ.

От 10.00ч. на откритата сцена на фестивала, на бул. Цар Освободител 1, започна представлението Котаракът в чизми на театрална къща Мариета и Марионета.

Театрална къща Мариета и Марионетае създадена през 1992г. Днес Мариета и Марионета е пъстро ветрило от творчески индивидуалности: актьори и кукловоди, клоуни и мимове, режисьори и сценаристи, музиканти и художници, костюмиери и кукломайстори.

В биографията на Театрална къща Мариета и Марионета присъстват 29 театрални турнета във Франция (1991-2014г.); международни участия във Франкофонския проект Караваната на десетте думи (La Caravane des dix mots) в 35 франкофонски държави по света (20082014г.).

Участия в национални и международни фестивали: Фестивал Аполония - гр.Созопол (2000г.), Фестивал Приказки и легенди от Албие, Ле-з-Албие, Савоя, Франция (2004г.), Куклено-театрален фестивал Двама са малко, трима са много- гр. Пловдив (2005г.), Осми Национален фестивал на детската книга - гр. Сливен (2006г.), Девети Национален фестивал на детската книга-гр. Сливен (2007г.), Международен фестивал Рио Локо в Тулуза, Франция (2008г.), съвместно с ДКТ Георги Митев -
гр.Ямбол, Международен фестивал в Авиньон, Франция (2009, 2010г.),Фестивал Източен вятър, Ла Розиер, Франция (2009-2010г.), Международен фестивал за куклен театър във Форж Лес О, Франция (2010г.), Шестнадесети Национален фестивал на детската книга гр.Сливен (2014).

 От 10,30ч. в Драматичен театър Стефан Киров Голяма зала, се проведе Официална  церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: Тайната на един продавач на мечти и Националния пленер за детска рисунка на тема: Приключение в огледалния свят.

В националния литературния конкурс се включиха над 800 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи са наградени 45 млади творци.  Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените в конкурса участници са издадени в сборник.  

В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 280 деца от цялата страна на възраст от 7 до 15г., разделени в три възрастови групи. Жури в състав: Петър Станимиров, Борис Стоилов и Христо Тотев отличи 18 участника.

Наградите на отличените участници в националния литературен конкурс бяха връчени от Димитър Митев председател на ОбС-Сливен/категория Поезия/ и Бисерка Михалева началник на РИО на МОН Сливен и двамата членове на Организационния комитет на XVIII Национален фестивал на детската книга.

Наградите на отличените участници в Националния пленер за детска рисунка бяха връчени от В. Пенчева - директор на III ОУ Д-р Ив.Селимински  и В.Христова директор на XII ОУ Е.Багряна- гр.Сливен членове на Организационния комитет на фестивала.

Наградените участници бяха приветствани и от Р.Петрова-Василева директор на РБС.Доброплодни и организатор на фестивала.

В заключителния концерт на XVIIIто издание на Националния фестивал на детската книга взеха участие: Вокална формация към детски хор Милка Стоева гр. Бургас, възпитаници на Клуб за млади поп и рок изпълнители Ритъм при Детски комплекс Сливен, детска вокална група Славейче при ІІ ОУ Христо Ботев Сливен, клуб по спортни танци Туида.

Фестивалът по традиция бе закрит от детска вокална група Славейче  с изпълнение на химна на фестивала по текст на П.Александрова и музика на Х.Агасян.

Детският хор Милка Стоева гр. Бургас е създаден през 1947г. от известния педагог, композитор и диригент Борис Ибришимов. Със своята богата творческа биография, бургаският детски хор се нарежда сред най-добрите български хорове в страната. През годините хорът прераства в хорова школа, възпитала и създала много известни музиканти, певци и ценители на музиката. Огромен дял за високото ниво, за големите международни отличия и активен културен живот на състава има дългогодишният диригент и ръководител на хора - Милка Стоева, заради което през 2003 г. детският хор приема нейното име.

Бургаският детски хор има важен дял и основен  творчески ангажимент при подготовката и реализацията на първия по рода си в България Национален конкурс за детска песен Сладкопойна чучулига. Провеждан ежегодно от 1980 г. до днес, в него, чрез изпълненията  на малките бургаски певци, са представени над 400 нови песни  за деца от български композитори.

Хорът е носител на много международни отличия и награди от престижни  хорови конкурси и фестивали. Осъществени са множество концертни турнета в Сърбия, Русия, Чехия, Унгария, Полша, Италия, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Швеция, Гърция, Турция.

От 11:00ч. на откритата сцена на бул.Цае Освободител 1 започна забавна игра с награди ,,Кажи ми любимото си стихотворение!. Малки и по-големи любители на римуваното слово се включиха в своеобразен маратон като рецитираха стихове на най-добрите български поети и поетеси. За доброто настроение на многобройната публика се погрижиха малките певци от Клуб за млади поп и рок изпълнители Ритъм при Детски комплекс Сливен и танцови двойки от Клуб по спортни танци Сливен гр. Сливен.

Клуб по спортни танци Сливен гр.Сливен има състезатели във всички възрастови групи от 9 до 19 години. Двойките са многократни носители на Купа Сливен, Купа Габрово, Купа България и др. На международния подиум значими успехи са постигнали в Чехия, Германия, Австрия, Македония, Молдова и Германия. Клуб Сливен гр. Сливен е дългогодишен организатор на Държавни първенства и национални турнири и единствено в страната отборно първенство.

Клубът за млади поп и рок изпълнители Ритъм при Детски комплекс Сливен, с вокален педагог Елена Пеева е създаден през 1991г. В него се обучават деца и младежи от 5 до 25 години. Негови членове са носители на много награди от национални конкурси. Имат участия в телевизионни предавания. От 2004г. клуб Ритъм е инициатор и един от основните организатори на ежегодно провеждащия се в града Национален фестивал за млади изпълнители на популярна музика Цветен камертон.

Начало страница