Начало

XVIII Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2016г./

Втори ден

 

Вторият ден на XVIII Национален фестивал на детската книга, 10 май, отново бе наситен с интересни прояви.

От 9.00ч. в РБ ”Сава Доброплодни” продължи кръглата маса с международно участие на тема: „Националните детски литератури в глобалния свят”.

За десета поредна година се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера бе: ”Приключение в огледалния свят”. В него се включиха над 250 талантливи малки художници на възраст от 7 до 15г. от цялата страна., които рисуваха в залите на Национална художествена гимназия ”Димитър Добрович”, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, ГПЗЕ „Захарий Стоянов“ и Обединен детски комплекс - гр.Сливен. Творбите на децата бяха оценявани от професионално жури в състав: Петър Станимиров, Борис Стоилов и Христо Тотев.

В 10,00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплоддни“, на специална пресконференция, Луизина Савкова – главен експерт в Министерство на културата – председател на националното жури и Росица Петрова-Василева- директор на РБ“Сава Доброплодни“ и организатор на Националния фестивал на детската книга  обявиха носителите на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2016г. в различните категории. Наградата в категория „за цялостен принос“ получава Величка Настрадинова. Носител на наградата в категория “автор“ е писателят Румен Иванчев. Художничката Силвия Калоянова е определена за носител на наградата в категория „Илюстратор“. В категория „Издателство“ наградата получава ИК“Кръгозор“.

Величка Настрадинова е родена през 1936г. в гр.Пловдив. Завършила е Държавната консерватория в гр.София със специалност „Виолончело". Дълги години е преподавател по камерна музика и артист-оркестрант в Пловдивската филхармония.

Автор е на 7 книги за възрастни – исторически романи, разкази, фантастика и на детските книги: „Дядо Пип” /1969/, „Сърдитият дядо Пиперко” /1973/, „Госпожица Вещицата" /1976/, „Белите на доктор Беля" /1980/, „Закриването на Америка” /1981/,  „Невероятната Марта" /1989г./, „Къдрави приказки” /1993/, „За змейовете и вампирите, за Марта, за потомството" /1999/, „25 приказки и половина” /2004/, „33 приказки и половина” /2009/ и „24 чисто нови приказки” /1912/.  

            Детските книги на Величка Настрадинова се открояват с богат, но разбираем художествен език и силни послания: те учат децата на доброта, любов към заобикалящия ги свят и стремеж към духовно развитие.

За творчеството си е печелила много отличия, сред които "Гравитон” - първата българска награда за фантастика. Носител е и на наградата на СБП за най-добра детска книга за 2010 г. и награда „Пловдив” през 2012 г.

Румен Иванчев е роден на 10 юни 1948г. в гр.София. Завършил е Висше техническо училище. Бил е главен редактор на в.”Технически авангард”. Работил е в сп.”Наука и техника за младежта” и в.”Септемврийче”.  Основател и главен редактор е на първото българско списание за научна фантастика „ФЕП” (1987-1990). Член е на СБЖ.

  Автор е на книги с поезия и сатира за възрастни и на книгите за деца: ”Защо? Защо?” (1986), „Петле на покрива” (1987), „Перко и Петьо рисуват” (1989), „Девет хремави планети” (2014), „Играчката на ветровете” (2015).

  Негови книги са превеждани на руски, италиански и английски езици.

  Носител е на Националната литературна награда „Чудомир 2015” за хумористичен разказ и  на наградата „Фарабулина” /1993/ на Карнавала във Виареджо, Италия.

  От 1990г. живее и работи в гр.Рим, Италия.

  Наградата се връчва за книгата „Играчката на ветровете”.

Силвия Калоянова e родена през 1968г. в  гр. Горна Оряховица. Завършила е ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, факултет „Изящни изкуства”, специалност „Графика”.

Работи в областта на графиката и акварела.

Първите стъпки в илюстрацията за деца прави през 2000г. с илюстрациите към книгите „Шест незабравими дни“ на  издателство „Габеров“ и „Ченгури, който сее страх" на  Йордан Попов, издадена от издателство „ПАН-ВТ".

 В периода 2000-2007г. работи като илюстратор на помагалата от дидактичната система „Моливко” за детските градини и на помагала и учебници от 1 до 4 клас на издателство”Слово”. В същия период илюстрира книги и на издателствата „Фабер”, „ПИК“ и  „Николай Звездинов”.

В периода 2008- 2012г. илюстрира детски книги на издателствата „Парнас - Русе“ и „Колхида”.

 Нейни са илюстрациите и на първата и втората част  на трилогията „Малките магьостници от О - III“ на Диляна Крусева издадени от Издателство”Слово” -  „Дондарион мрачния и Тъмната гора” /2013/ и „Принц Храбър и Небесното кралство” /2015/ .

Наградата получава за илюстрациите към втората част  на трилогията „Малките магьостници от О - III“ на Диляна Крусева - „Принц Храбър и Небесното кралство” /2015/ .

Издателска къща „Кръгозор“ е основана през 2001г. Изданията на „Кръгозор“ са насочени към широк кръг от читатели, като е отделено специално внимание и на юношите.

Издателството е инициатор и съорганизатор на редица кампании, насочени към младите хора, а също и на събития, популяризиращи четенето.

ИК‘Кръгозор“ издава книги в 4 основни направления:

· учебници и учебни помагала за общообразователните училища и ВУЗ;

· детски книги и романи за тийнейджъри;

· съвременни романи; чиклит;

· научнопопулярна литература.

Значимо място в програмата на издателството заема тийнлит поредицата на Юлия Спиридонова – Юлка: романите „Тина и половина“ (2009), „Графиня Батори“ (2010) и „Макс“ (2012) и поредицата от фентъзи романи за най-малките - първите два части от трилогията „Страната на сънищата“ - „Любими попътечо“ (2007) и „Кралска кръв“ (2011). През 2015г. са издадени още две книги на Юлка за деца: „Каква магия се крие в снега” и  „Бъди ми приятел”. Само преди месец е издаден  и романът й за тийнейджъри “Кронос”.

 Няколко бяха и премиерите на нови книги включени в програмата на втория ден от фестивала. Те се проведоха в камерната зала на ДТ“Ст.Киров“.

В 9.00ч.започна премиера на книгата „7 приказки зелени с крила, крачета и антени” на Нели Маргаритова. В представянето взеха участие и малки актьори от Детски приказен театър към РБ“Сава Доброплодни“.

От 10.00ч.,  бе премиерата на книгата „Мина и магията за предсказание” на Весела Фламбурари със специалното участие на ученици от X и XI клас на ХГ „Дамян Дамянов” – Сливен.

От 11.00ч. се проведе премиерата на книгата „Питанки” на Петя Кокудева.

При голям интерес премина представянето на книгата „Бъди ми приятел” на Юлия Спиридонова-Юлка, което се проведе от 12:00ч.

От 13.00 ч. в камерна зала на ДТ „Стефан Киров” издателска къща „Дамян Яков“ представи книгата „Ото е носорог“ на датския писател Оле Лунд Киркегор. В представянето взе участие и преводачката на книгата Росица Цветанова.

Програмата във втория ден на фестивала предложи и още интересни прояви.

От 11.00ч., на откритата сцена до базара за книги започна куклено-марионетното шоу „Цирк“ на Театрална къща „Хора и кукли”.

В 16:00ч. министърът на земеделието и храните - Десислава Танева и зам.министърът на културата – Бони Петрунова посетиха РБ“Сава Доброплодни“. Г-жа Петрунова връчи на директора на библиотеката, Росица Петрова-Василева, лично дарение от министъра на културата Вежди Рашидов.

Станалото вече традиционно карнавално шествие с приказни герои премина по бул. ”Цар Освободител”в ранния следобед. В цветното дефиле се включиха актьорите от Театрална формация „Театър Цвете“ и над 350 ученици от  различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето беше водено от Мажоретен състав при СОУ „Екзарх Антим I”- гр.Казанлък,  Мажоретен състав при XII ОУ„Елисавета Багряна”, Мажоретен състав при XI СОУ „Константин Константинов” и Духов оркестър „Крандила Джуниър” с ръководител Ангел Тичалиев. Специално жури определи носителите на награда за най-оригинален костюм.

В 16:30ч. дефилето беше посрещнато пред община Сливен от патрона на фестивала, министър Десислава Танева, г-жа Бони Петрунова – зам.министър на Министерството на културата, кметът на община Сливен – Стефан Радев, Росица Петрова-Василева – директор на РБ“Сава Доброплодни“ и организатор на фестивала, членове на Организационния комитет на фестивала и гости.

От 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров” се проведе Тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на: актьорите Ненчо Балабанов и Милица Гладнишка, малките актьори Цвета Миленкова и Стоян Величков от Детска театрална студия "Приказен Театър”- гр. Бургас, балетен състав от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров"- гр.Бургас, изпълнители от вокална формация „Морски песъчинки” – гр. Бургас, Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Детски комплекс – Сливен, акробалет „Тиара” към Военен клуб - гр. Айтос и Вокален ансамбъл „Фортисимо” към НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” – гр. Бургас. В края на спектакъла се проведе и официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2016г. в категориите – за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство. Наградата в категория „За цялостен принос“ бе връчена на Величка Настрадинова от патрона на фестивала, г-жа Десислава Танева. Зам.министърът на културата Бони Петрунова връчи наградата в категория „Автор“ на писателя Румен Иванчев, а кметът на Община Сливен Стефан Радев връчи наградата в категория „Издателство“ на ИК“Кръгозор“. Наградата в категория „Илюстратор“ бе връчена на художничката Силвия Калоянова от Росица Петрова-Василева – директор на РБ“Сава Доброплодни“-Сливен и организатор на фестивала.

И през втория ден на фестивала, на базара за книги, издателствата „Фют“, „Жанет 45“, „Дамян Яков“, „Атеа“, ПАН“, „БГ книга“, „Кръгозор“, „Унискорп“  и др. предлагаха най-новите си издания за деца с големи отстъпки.

Начало страница