Начало

XVII Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 11-13 май 2015г./

Трети ден

 

Третият, последен ден на XVII Национален фестивал на детската книга, започна с пресконференция с носителите на Националната награда К. Константинов за принос в детското книгоиздаване за 2015г. От 9.00ч., в пресцентърa на Фестивала в ДТ Стефан Киров, представители на национални и регионални медии имаха възможност лично да се срещнат с носителите на наградите:Виктор Самуилов в категория За цялостен принос,Никола Райков- в категория  Автор иКостадин Костадинов. в категория Илюстратор, да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен, Регионална библиотека Сава Доброплодни и Ротари клуб Сливен. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство ИК ФЮТ.

От 10.00ч. на открита сцена на фестивала, на бул. Цар Освободител, започна представлението Трите прасенца и вълкът Панайот на театрална къща Мариета и Марионета.

От 11:00 забавната игра с награди ,,Кажи ми любимото си стихотворение! отново събра много кандидати за слава. Малки и по-големи читатели  имаха възможност да се срещат и с издателите на любимите си детски книги. На сцената се изявиха и възпитаници на Клуб за млади поп и рок изпълнители Ритъм при Детски комплекс Сливен.

В Драматичен театър Стефан Киров Голяма зала, се проведе Официална  церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: По следите на едно писмо в бутилка и Националния пленер за детска рисунка на тема: Един ден в страната Фантазия. В литературния конкурс се включиха над 800 деца и юноши на възраст от 7 до 16 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи са наградени 37 млади творци.  Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените в конкурса участници са издадени в сборник.  

В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 280 деца от цялата страна на възраст от 7 до 14г., разделени в две възрастови групи. Отличени са 12 участника.

В заключителния концерт на XVIIто издание на Националния фестивал на детската книга взеха участие вокална група Бамбини - гр.Пловдив, Балет Барби към Военен клуб гр. Сливен и детска вокална група Славейче при ІІ ОУ Христо Ботев Сливен.

Уъркшоп Книга как се прави? се проведе в книжарница Хермес в Сити център- Сливен и в книжарницаПриятели, бул.Цар Освободител14. В него се включиха ученици от различни сливенски училища.

Начало страница