Начало

XVII Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 11-13 май 2015г./

Втори ден

 

Вторият ден на XVII Национален фестивал на детската книга, 12 май, също бе наситен с интересни прояви.

От 9.00ч. в РБ ”Сава Доброплодни” продължи кръглата маса с международно участие на тема: „Съвременната фентъзи литература за деца – между традицията и новите тенденции”.

За девета поредна година се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера бе: ”Един ден в страната Фантазия”. В него се включиха над 280 талантливи малки художници на възраст от 7 до 14г. от цялата страна. Той се проведе от 10.00 до 14.00ч., като негови домакини бяха Национална художествена гимназия ”Димитър Добрович”, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, III ОУ „Д-р Иван Селимински“ и Обединен детски комплекс - гр.Сливен. Творбите на децата бяха оценени от професионално жури с председател Христо Тотев, а на 13 май, от 10.30ч. на тържествена церемония в ДТ ”Стефан Киров” отличените художници получиха своите награди.

В 10,00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплоддни“, на специална пресконференция бяха обявени носителите на Националната награда „Константин Константинов“ за 2015г. в различните категории.

Няколко са и премиерите на нови книги включени в програмата на втория ден от фестивала.

От 9.00ч., в кaмерна зала на ДТ ”Стефан Киров”, се състоя премиера на книгата „Приключенията на мотовете: Мукс отвръща на удара” на Радостина Николова.

От 10.00ч. последва премиера на книгата „Девет хремави планети” на Румен Иванчев.

От 11.00ч. в Държавен куклен театър на бул. „Цар Освободител“ № 24 , пред многобройна детска публика и гостите на фестивала малките актьори представиха пиесата „Морско синьо“ - по приказката „Пук“ на Валери Петров.

Тя е посветена на 95г. от рождението на писателя, който е първият носител на наградата „К.Константинов“ в категория „за цялостен принос“.

 От 11.00ч., в камерната зала на ДТ ”Стефан Киров”, бе премиерата на книгата „Заведи ме вкъщи“ на Михаил Вешим.

С голям интерес премина представянето на фентъзи романа „Мина, магиите и бялата стъкленица” на Весела Фламбурари, което се проведе от 12:00ч. в камерната зала на ДТ „Стефан Киров“.

Представянето на книгата „Нощната лампа Васка“ на Бойко Ламбовски се състоя в камерна зала на ДТ „Стефан Киров” от 13,30ч.

Програмата във втория ден на фестивала предложи и още интересни прояви:

От 11.00ч., на откритата сцена до базара за книги започна представлението „Празник по никое време” – на Театър „Весел”.

С нетърпение се очакваше и станалото вече традиционно карнавално шествие с приказни герои. То е с начален час 16.30ч. и ще премине по бул. ”Цар Освободител” от площада пред НТС до ДТ „Ст.Киров“. В цветното дефиле ще се включат над 350 ученици от  различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето ще бъде водено от Мажоретен състав „Фреш”-гр.Поморие и Духов оркестър „Крандила Джуниър” с ръководител Ангел Тичалиев. Специално жури ще определи носителите на награда за най-оригинален костюм.

Мажоретният състав при читалище „Просвета”-гр.Поморие е създаден през 2002г. Има богат репертоар от мажоретни, характерни, класически и съвременни танци. Съставът има множество участия в традиционните прояви на община Поморие - Яворови дни, Национална седмица на морето, Празници на виното „Море от вино”, Фестивал на духовите оркестри и мажоретни състави „Ритъмът на морето”, традиционните вечеринки, карнавали и празници в гр.Поморие и страната.

Танцова формация „Фреш” към мажоретния състав е носител на Първо място за модерен балет в Международния фестивал „Созополска панорама” – 2007г.,   Първо място в Третия отворен конкурс – фестивал по бели денс гр.Хасково и на купата на фестивала „Източно вълшевство” – 2008г., Първо място в Националния отворен танцов фестивал „Хармония и сила”гр.Приморско – 2008г. за танцовални мажоретки и Второ място за парадни мажоретки. Фаворит е в конкурса „Денсинг старс 2” за танц на Майкъл Джексън и победител в конкурса „Аз танцувам” – Денсинг старс 2 – 2009г.

Мажоретният състав е носител на „Диамантената корона на Орфей” и Първо място във Втория Световен младежки фестивал   „Орфей в Италия” -   Италия – Лидо ди Езоло – 2009г., на Наградата за оригинална хореография на Жулиета Малчева и Наградата на публиката на същия фестивал.

Членовете на "Карандила джуниър" са деца от музикалния клас на Ангел Тичалиев - диригент на легендарния сливенски духов оркестър „Карандила”. Петнадесетте млади музиканти, на възраст от 7 до 17 г., са деца и внуци на музикантите от оркестъра. В стила му се смесват характерна за Балканите музика и най-разнообразни елементи на джаз. За изпълненията си оркестърът ползва кларинети, тромпети, туби, саксофони, барабани, цигулки, чинели, глас. Оркестърът е участник  много национални и международни фестивали.През 2011г.е издаден първият албум на „Карандила джуниър”със заглавие „Гето Надежда”.

В 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров” започна Тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на: актьорите Александра Сърчаджиева и Руслан Мъйнов, малките актьори Цвета Миленкова и Мартин Йорданов от Детска театрална студия "Приказен Театър”- гр. Бургас, балетен състав от Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров"- гр.Бургас, Балет „Барби” към Военен клуб -  Сливен, на танцьорите от Денс център "Галаксико" към ОП "Детски и младежки център" – гр.Димитровград и Клуб по спортни танци-Сливен. В края на спектакъла ще се проведе и официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2015г. в категориите – за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство.

И през втория ден на фестивала, на базара за книги, издателствата „Хермес“, “Фют“, “Жанет 45“, „Персей“, „Посоки“, „Жар-Жанет Аргирова“, „Атеа“, ПАН“, „Дамян Яков“, „Кръгозор“ и др. предлагаха най-новите си издания за деца с големи отстъпли.

Начало страница