Начало

XVII Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 11-13 май 2015г./

Втори ден

 

Вторият ден на XVII Национален фестивал на детската книга, 12 май, също бе наситен с интересни прояви.

От 9.00ч. в РБ Сава Доброплодни продължи кръглата маса с международно участие на тема: Съвременната фентъзи литература за деца между традицията и новите тенденции.

За девета поредна година се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера бе: Един ден в страната Фантазия. В него се включиха над 280 талантливи малки художници на възраст от 7 до 14г. от цялата страна. Той се проведе от 10.00 до 14.00ч., като негови домакини бяха Национална художествена гимназия Димитър Добрович, Регионална библиотека Сава Доброплодни, III ОУ Д-р Иван Селимински и Обединен детски комплекс - гр.Сливен. Творбите на децата бяха оценени от професионално жури с председател Христо Тотев, а на 13 май, от 10.30ч. на тържествена церемония в ДТ Стефан Киров отличените художници получиха своите награди.

В 10,00ч., в Регионална библиотека Сава Доброплоддни, на специална пресконференция бяха обявени носителите на Националната награда Константин Константинов за 2015г. в различните категории.

Няколко са и премиерите на нови книги включени в програмата на втория ден от фестивала.

От 9.00ч., в кaмерна зала на ДТ Стефан Киров, се състоя премиера на книгата Приключенията на мотовете: Мукс отвръща на удара на Радостина Николова.

От 10.00ч. последва премиера на книгата Девет хремави планети на Румен Иванчев.

От 11.00ч. в Държавен куклен театър на бул. Цар Освободител № 24 , пред многобройна детска публика и гостите на фестивала малките актьори представиха пиесата Морско синьо - по приказката Пук на Валери Петров.

Тя е посветена на 95г. от рождението на писателя, който е първият носител на наградата К.Константинов в категория за цялостен принос.

 От 11.00ч., в камерната зала на ДТ Стефан Киров, бе премиерата на книгата Заведи ме вкъщи на Михаил Вешим.

С голям интерес премина представянето на фентъзи романа Мина, магиите и бялата стъкленица на Весела Фламбурари, което се проведе от 12:00ч. в камерната зала на ДТ Стефан Киров.

Представянето на книгата Нощната лампа Васка на Бойко Ламбовски се състоя в камерна зала на ДТ Стефан Киров от 13,30ч.

Програмата във втория ден на фестивала предложи и още интересни прояви:

От 11.00ч., на откритата сцена до базара за книги започна представлението Празник по никое време на Театър Весел.

С нетърпение се очакваше и станалото вече традиционно карнавално шествие с приказни герои. То е с начален час 16.30ч. и ще премине по бул. Цар Освободител от площада пред НТС до ДТ Ст.Киров. В цветното дефиле ще се включат над 350 ученици от  различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето ще бъде водено от Мажоретен състав Фреш-гр.Поморие и Духов оркестър Крандила Джуниър с ръководител Ангел Тичалиев. Специално жури ще определи носителите на награда за най-оригинален костюм.

Мажоретният състав при читалище Просвета-гр.Поморие е създаден през 2002г. Има богат репертоар от мажоретни, характерни, класически и съвременни танци. Съставът има множество участия в традиционните прояви на община Поморие - Яворови дни, Национална седмица на морето, Празници на виното Море от вино, Фестивал на духовите оркестри и мажоретни състави Ритъмът на морето, традиционните вечеринки, карнавали и празници в гр.Поморие и страната.

Танцова формация Фреш към мажоретния състав е носител на Първо място за модерен балет в Международния фестивал Созополска панорама 2007г.,   Първо място в Третия отворен конкурс фестивал по бели денс гр.Хасково и на купата на фестивала Източно вълшевство 2008г., Първо място в Националния отворен танцов фестивал Хармония и силагр.Приморско 2008г. за танцовални мажоретки и Второ място за парадни мажоретки. Фаворит е в конкурса Денсинг старс 2 за танц на Майкъл Джексън и победител в конкурса Аз танцувам Денсинг старс 2 2009г.

Мажоретният състав е носител на Диамантената корона на Орфей и Първо място във Втория Световен младежки фестивал   Орфей в Италия -   Италия Лидо ди Езоло 2009г., на Наградата за оригинална хореография на Жулиета Малчева и Наградата на публиката на същия фестивал.

Членовете на "Карандила джуниър" са деца от музикалния клас на Ангел Тичалиев - диригент на легендарния сливенски духов оркестър Карандила. Петнадесетте млади музиканти, на възраст от 7 до 17 г., са деца и внуци на музикантите от оркестъра. В стила му се смесват характерна за Балканите музика и най-разнообразни елементи на джаз. За изпълненията си оркестърът ползва кларинети, тромпети, туби, саксофони, барабани, цигулки, чинели, глас. Оркестърът е участник  много национални и международни фестивали.През 2011г.е издаден първият албум на Карандила джуниърсъс заглавие Гето Надежда.

В 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър Стефан Киров започна Тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на: актьорите Александра Сърчаджиева и Руслан Мъйнов, малките актьори Цвета Миленкова и Мартин Йорданов от Детска театрална студия "Приказен Театър- гр. Бургас, балетен състав от Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров"- гр.Бургас, Балет Барби към Военен клуб -  Сливен, на танцьорите от Денс център "Галаксико" към ОП "Детски и младежки център" гр.Димитровград и Клуб по спортни танци-Сливен. В края на спектакъла ще се проведе и официална церемония по връчване на Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване за 2015г. в категориите за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство.

И през втория ден на фестивала, на базара за книги, издателствата Хермес, Фют, Жанет 45, Персей, Посоки, Жар-Жанет Аргирова, Атеа, ПАН, Дамян Яков, Кръгозор и др. предлагаха най-новите си издания за деца с големи отстъпли.

Начало страница