Начало

XVI Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 7-9 май 2014г./

Трети ден

 

Третият, последен ден на XVI Национален фестивал на детската книга, започна с пресконференция с носителите на Националната награда „К. Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2014г. От 9.00ч., в пресцентърa на Фестивала в ДТ „Стефан Киров”, представители на национални и регионални медии имаха възможност лично да се срещнат с носителите на наградите:  Панчо Панчев – в категория „За цялостен принос”,  Анета Дучева-Ферманн - в категория  „Автор” и Пенко Гелев – в категория „Илюстратор”, да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и Ротари клуб – Сливен. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

От 10.00ч. на открита сцена на фестивала, на бул. „Цар Освободител”, започна представлението „Цирк“ на театрална къща „Хора и кукли” . От 11:00 забавната игра с награди ,,Кажи ми любимото си стихотворение!” отново събра много кандидати за слава. Малки и по-големи читатели  имаха възможност да се срещат и с издателите на любимите си детски книги. На сцената се изявиха и възпитаници на Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Детски комплекс – Сливен, балетна формация от ЦДГ „Здравец” - гр. Сливен и ВГ от ЦДГ „Зорница” - гр. Сливен.

В Драматичен театър „Стефан Киров” – Голяма зала, се проведе Официална  церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: „Историята на един търсач на вълшебства” и Националния пленер за детска рисунка на тема: „Сънувани вълшебства”. В литературния конкурс се включиха над 1000  деца и юноши на възраст от 7 до 16 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи са наградени 39 млади творци.  Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com.  

В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 280 деца от цялата страна на възраст от 7 до 14г., разделени в две възрастови групи. Отличени са 12 участника.

В заключителния концерт на XVI–то издание на Националния фестивал на детската книга взеха участие вокална формация „Морски песъчинки” - гр.Бургас с ръководител Милена Добрева, детска вокална формация „Ритъмчета” към Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Детски комплекс – Сливен, детска вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” – Сливен и танцова формация от ЦДГ „Детски рай” - гр. Сливен.

Забавен час по четене се проведе в книжарница „Хермес“. В него се включиха над 40 деца от XI СОУ“К.Константинов“, които получиха много награди осигурени от ИК “Хермес“.

Начало страница