Начало

XVI Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 7-9 май 2014г./

Втори ден

 

Вторият ден на XVI Национален фестивал на детската книга, 8 май, също бе наситен с интересни прояви.

От 9.00ч. в РБ ”Сава Доброплодни” продължи кръглата маса с международно участие на тема: „Децата и четенето – между традиционната и електронната книга”.

За осма поредна година се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера бе: ”Сънувани вълшебства”. В него се включиха над 280 талантливи малки художници на възраст от 7 до 14г. от цялата страна. Той се проведе от 10.00 до 14.00ч., като негови домакини бяха Национална художествена гимназия ”Димитър Добрович”, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, III ОУ „Д-р Иван Селимински“ и Обединен детски комплекс - гр.Сливен. Творбите на децата бяха оценявани от професионално жури с председател Христо Тотев, а на 9 май, от 10.30ч. на тържествена церемония в ДТ ”Стефан Киров” отличените художници получиха своите награди.

В 10,30ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплоддни“, на специална пресконференция бяха обявени носителите на Националната награда „Константин Константинов“ за 2014г. в различните категории.

Няколко бяха и премиерите на нови книги включени в програмата на втория ден от фестивала.

От 9.00ч., в кaмерна зала на ДТ ”Стефан Киров”, започна премиерата на книгата „Приключенията на мотовете” на Радостина Николова.

От 10.00ч. беше премиерата на книгата „Може би съм рибка, мамо?” на Петя Александрова, със специалното участие на танцова формация от ЦДГ „Детство”.

 От 11.00ч., отново в камерната зала на ДТ ”Стефан Киров”, бе премиерата на книгата „Лунната люлка” на Анета Дучева-Ферман. В представянето взеха участие и малките балерини от балет „Барби” към Военен клуб – гр. Сливен.

Анета Дучева-Ферманн е родена на 24 октомври 1960г. в гр.Провадия. Завършва Английска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", след което работи като учител по английски език.

Интересите й са съсредоточени главно в областта на приказката и приказната повест. Сътрудничи на Радио Варна, на списанията "Крилатко", "Дружинка" и др. Творбите й са с определено съвременно звучение, наситени с фантазия, хумор, топлина, искреност и чувствителност. 

Автор е на книгите "Тони-Пони" (1989), "Гого" (1994), "Джобното човече" (2006) и „Лунната стая” (2013). „Тони-Пони” е издадена на немски език  в гр. Берлин през 2011г.  и преиздадена през 2014г.

От 1990г. Анета Дучева живее в гр. Мюнхен, Германия.

 С голям интерес се посрещна представянето на романа „Хлапета!” на Александър Чобанов, което ще се проведе от 12:30ч. в камерната зала на ДТ „Стефан Киров“. В премиерата се включиха и ученици от ГПЗЕ “Захарий Стоянов“.

Представянето на интерактивната книжка „Малката Божана в подводния свят” на Божана Апостолова се състоя в камерна зала на ДТ „Стефан Киров” с начален час 13,30ч.

От 13:30ч. в Хуманитарна гимназия ”Дамян Дамянов” - Сливен започна представянето на книгата „Голяма книга на българските владетели” на Станчо Пенчев.

Програмата във втория ден на фестивала предложи и още интересни прояви:

От 11.00ч., на откритата сцена до базара за книги започна представлението „Гости от приказките” – на Театрална къща „Мариета и Марионета”.

С нетърпение се очакваше и станалото вече традиционно карнавално шествие с приказни герои. То бе с начален час 16.30ч. и премина по бул. ”Цар Освободител” от площада пред НТС до ДТ „Ст.Киров“. В цветното дефиле се включиха над 350 ученици от  различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето беше водено от Мажоретен състав „Фреш”-гр.Поморие и Духов оркестър „Крандила Джуниър” с ръководител Ангел Тичалиев. Специално жури определи носителите на награда за най-оригинален костюм.

Мажоретният състав при читалище „Просвета”-гр.Поморие е създаден през 2002г. Има богат репертоар от мажоретни, характерни, класически и съвременни танци. Съставът има множество участия в традиционните прояви на община Поморие - Яворови дни, Национална седмица на морето, Празници на виното „Море от вино”, Фестивал на духовите оркестри и мажоретни състави „Ритъмът на морето”, традиционните вечеринки, карнавали и празници в гр.Поморие и страната.

Танцова формация „Фреш” към мажоретния състав е носител на Първо място за модерен балет в Международния фестивал „Созополска панорама” – 2007г.,   Първо място в Третия отворен конкурс – фестивал по бели денс гр.Хасково и на купата на фестивала „Източно вълшевство” – 2008г., Първо място в Националния отворен танцов фестивал „Хармония и сила”гр.Приморско – 2008г. за танцовални мажоретки и Второ място за парадни мажоретки. Фаворит е в конкурса „Денсинг старс 2” за танц на Майкъл Джексън и победител в конкурса „Аз танцувам” – Денсинг старс 2 – 2009г.

Мажоретният състав е носител на „Диамантената корона на Орфей” и Първо място във Втория Световен младежки фестивал   „Орфей в Италия” -   Италия – Лидо ди Езоло – 2009г., на Наградата за оригинална хореография на Жулиета Малчева и Наградата на публиката на същия фестивал.

Членовете на "Карандила джуниър" са деца от музикалния клас на Ангел Тичалиев - диригент на легендарния сливенски духов оркестър „Карандила”. Петнадесетте млади музиканти, на възраст от 7 до 17 г., са деца и внуци на музикантите от оркестъра. В стила му се смесват характерна за Балканите музика и най-разнообразни елементи на джаз. За изпълненията си оркестърът ползва кларинети, тромпети, туби, саксофони, барабани, цигулки, чинели, глас. Оркестърът е участник  много национални и международни фестивали.През 2011г.е издаден първият албум на „Карандила джуниър”със заглавие „Гето Надежда”.

 В 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров” започна Тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на: актьорите Димитър Рачков и Мария Сапунджиева, малките актьори Цвета Миленкова и Мартин Йорданов от Детска театрална студия "Приказен Театър”- гр. Бургас, Симона Иванова (9г.) от Школа за поп и рок изпълнители „Клуб Естрада” – гр. Свищов,  балетен състав от Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров"- гр.Бургас и на танцьорите от Денс център "Галаксико" към ОП "Детски и младежки център" – гр.Димитровград. В края на спектакъла се проведе и официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2014г. в категориите – за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство.

Начало страница