Начало

XV Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 7-9 май 2013г./

Трети ден

Третият, последен ден на XV Национален фестивал на детската книга, започна с пресконференция с носителите на Националната награда К. Константинов за принос в детското книгоиздаване за 2013г. От 9.00ч., в пресцентърa на Фестивала в ДТ Стефан Киров, представители на национални и регионални медии имаха възможност лично да се срещнат с носителите на наградите:  Георги Мишев в категория За цялостен принос,  Божана Апостолова - в категория  Автор и Борис Николов Стоилов в категория Илюстратор да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен, Регионална библиотека Сава Доброплодни и Ротари клуб Сливен. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство ИК ФЮТ.

От 10.00ч. на открита сцена на фестивала, на бул. Цар Освободител, започна представление на театрална къща Мариета и Марионета Дядо вади ряпа и други приказки. От 11:00 забавната игра с награди ,,Кажи ми любимото си стихотворение! отново събра много кандидати за слава. Малки и по-големи читатели  имаха възможност да се срещат и с издателите на любимите си детски книги. На сцената се изяви вокална група Каравела.

В Драматичен театър Стефан Киров Голяма зала, се проведе Официална  церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: Едно невероятно пътуване във времето и Националния пленер за детска рисунка на тема: Магично приключение в света на мечтите. В литературния конкурс се включиха над 1050  деца и юноши на възраст от 7 до 16 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи са наградени 37 млади творци. Имената на победителите може да видите и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com.  

В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 250 деца от цялата страна на възраст от 7 до 14г., разделени в две възрастови групи. Отличени са 19 участника.

В заключителния концерт на XVто издание на Националния фестивал на детската книга взеха участие Детска формация Ян Бибиян с музикален ръководител Цвета Андреева и вокална група Славейче.

Начало страница