Начало

XV Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 7-9 май 2013г./

Втори ден

 Вторият ден на XV Национален фестивал на детската книга, 8 май, отново бе наситен с интересни прояви.

От 9.00ч. в РБ ”Сава Доброплодни” продължи кръглата маса с международно участие на тема: „Фестивалът – децата, книгите, четенето. Петнадесет години Национален фестивал на детската книга”.

За седма поредна година се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера е: ”Магично приключение в света на мечтите”. В него се включиха над 250 талантливи малки художници на възраст от 7 до 14г. от цялата страна. Той се проведе от 10.00 до 14.00ч., като негови домакини бяха Национална художествена гимназия ”Димитър Добрович”, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, III ОУ „Д-р Иван Селимински“ и Обединен детски комплекс - гр.Сливен. Творбите на децата бяха оценени от професионално жури с председател Христо Тотев, а на 9 май /четвъртък/, от 10.30ч. на тържествена церемония в ДТ ”Стефан Киров” отличените художници ще получат своите награди.

И във втория ден на фестивала продължи литературния маратон изпълнен със срещи с писатели и премиери на книги.

От 9.00ч., в кaмерна зала на ДТ ”Стефан Киров”, бе премиерата на книгата „Таласъмската кратунка” на Ангелина Жекова.

От 10.30ч. бе премиерата на книгата „Малката Божана в подводния свят” на Божана Апостолова.

От 11.30ч. отново в камерна зала на ДТ ”Стефан Киров” бе премиерата на сборника „Искааам! Истории на пораснали деца”. Участие взеха писателите Катя Воденичарова, Кина Къдрева, Виктор Самуилов, Панчо Панчев, Петя Александрова, Ангелина Жекова, Юлия Спиридонова, Весела Фламбурари – носители на Националната награда „К. Константинов“ – в категории „за цялостен принос” и „автор“ и художниците Петър Станимиров, Спас Спасов, Ралица Мануилова.

От 11.00ч., на открита сцена до базара за книги, започна концерт и забавна игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение!” с водещи Натали Гевренова и Христо Симеонов. За настроението на публиката се погрижиха малките певци от Детска вокална формация „Ритъмчета” и Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Детски комплекс – Сливен. На най-добрите малки рецитатори, престрашили се да се качат на сцената и да изпълнят любимо стихотворение, бяха наградени със сувенири от фестивала, книжки и списания.

С голям интерес се проведе представянето на книгата „Макс. Всичко на макс!” на Юлия Спиридонова – Юлка с участието на ученици от XI клас на ГПЗЕ „Захарий Стоянов” – Сливен, което започна от 12:30ч. в камерна зала на ДТ „Стефан Киров”.

От 13:30ч. в камерна зала на ДТ „Стефан Киров” бяха представени книгите ”Хариша, Царят на маймуните” и „Хариша и Анаитис” от поредицата „Хариша“ на Биляна Траянова.

От 13:30ч. в Хуманитарна гимназия  ”Дамян Дамянов”-Сливен бе  премиерата на книгата „Хиляда промила любов” на Деньо Денев. Участие взеха ученици от Театралната трупа при Хуманитарна гимназия “Дамян Дамянов” с ръководител Росен Узунов.

Пъстро карнавално шествие преминa по бул. ”Цар Освободител” от 16,30ч.. На него си дадоха среща любимите герои на децата. В цветното дефиле се включиха над 300 ученици от  различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето бе водено от Мажоретен състав „Фреш” - гр.Поморие и Духов оркестър „Крандила Джуниър” с ръководител Ангел Тичалиев. Специално жури определи носителите на награда за най-оригинален костюм.

В 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров” започна Тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на: актьорите Николай Урумов и Александра Сърчаджиева, на танцьорите от Денс център "Галаксико" към ОП "Детски и младежки център" - гр.Димитровград, балет „Барби” и балет „Авангард” към Военен клуб – гр. Сливен, възпитаници от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм”,  Детска театрална студия "Приказен театър” - гр.Бургас. В края на спектакъла се проведе и официалната церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2013г. в категориите – за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство. Носители на Националната награда станаха: в категория  „автор” – Божана Апостолова, в категория „илюстратор” – Борис Стоилов.

Вицепрезидентът Маргарита Попова връчи на писателя Георги Мишев Националната награда „Константин Константинов“ за цялостен принос в книгоиздаването за деца за 2012 година. В Сливен вицепрезидентът участва в церемонията по връчването на традиционните награди в рамките на XV Национален фестивал на детската книга, който за първи път се провежда под неин патронаж.

Маргарита Попова приветства организаторите и участниците в петнайсетото издание на Националния фестивал на детската книга. В словото си вицепрезидентът припомни подкрепата си за редица инициативи за насърчаване на четенето, особено сред най-младите българи. През юни 2012 г. под неин патронаж се проведе инициативата „Голямото лятно четене“. Вицепрезидентът подкрепи също така кампанията „Да подарим книга“, а по нейна инициатива бяха дарени книги за създаването на библиотека в Дома за деца, лишени от родителски грижи, във Велико Търново. „Тези инициативи будят усмивка, отварят сърцата и провокират към много повече човешка топлина“, каза Маргарита Попова в приветствието си. Тя даде висока оценка за дейността на организаторите на Националния фестивал - Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен, с подкрепата на Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, областната и общинската администрации на Сливен.

По-рано г-жа Маргарита Попова посети и новото крило на Регионалната библиотека в Сливен.

Начало страница