Начало

XIV Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2012г./

Трети ден

 

Третият, последен ден на XIV Национален фестивал на детската книга, започна с пресконференция с носителите на Националната награда К. Константинов за принос в детското книгоиздаване за 2012г. От  9.00ч., в пресцентър на Фестивала в ДТ Стефан Киров, представители на национални и регионални  медии имаха възможност лично да се срещнат с носителите на наградите:   Лиляна Стефанова   в категория За цялостен принос,   Ангелина Жекова - в категория  Автор и Петър Станимиров в категория Илюстратор да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен, Регионална библиотека Сава Доброплодни и Ротари клуб Сливен. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство ИК ФЮТ. Носители на наградата за цялостен принос са и известните български творци Леда Милева, Георги Константинов, Марко Ганчев, Иван Цанев, Катя Воденичарова, Кина Къдрева. В категория Автор носители на наградата са Виктор Самуилов, Севда Севан, Петя Александрова, Панчо Панчев, Мая Дългъчева, Юлия Спиридонова Юлка, Весела Фламбурари. В категория Издателство са отличени издателствата Фют, Хермес, Жанет 45, Пан, Златно пате, Егмонт - България, Дамян Яков. В категория Илюстратор носители на наградата са Спас Спасов, Ралица Мануилова, Олег Топалов, Ясен Гюзелев.

От 10.30ч. на открита сцена на фестивала, на бул. Цар Освободител, забавната игра с награди ,,Кажи ми любимото си стихотворение! отново събра много кандидати за слава. Малки и по-големи читатели  имаха възможност да се срещат с авторите и с издателите на любимите си детски книги.

В Драматичен театър Стефан Киров Голяма зала, се проведе Официална  церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: В една вълшебна звездна нощ и Националния пленер за детска рисунка на тема: На гости в страната на сбъднатите желания. В литературния конкурс се включиха над 1050  деца и юноши на възраст от 7 до 16 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи са наградени 38 млади творци. Имената на победителите може да видите и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Наред с наградите отличилите се участници получиха и по един екземпляр от сборника с наградени творби В една вълшебна звездна нощ, издаден с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 250 деца от цялата страна на възраст от 7 до 14г., разделени в две възрастови групи. Отличени са 12 участника.

След награждаването в препълнената зала на Драматичен театър Стефан Киров бе представена постановката Приключения опасни с герои сладкогласни по Недялко Йорданов с участието на малките актьори от Детската театрална студия "Приказен Театър гр. Бургас

Начало страница