Начало

XIV Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2012г./

Втори ден

 Вторият ден на XIV Национален фестивал на детската книга, 10 май, също бе наситен с интересни прояви.

От 9.00ч. в РБ Сава Доброплодни продължи кръглата маса с международно участие на тема: Табутата в детската литература.

От 9.30ч., в кaмерна зала на ДТ Стефан Киров бе поставена постановка на ДКТ- Ямбол - Ябълково-змейска приказка. В края на представлението публиката се срещна с Румен Николов, автор на текста на спектакъла.

За поредна година се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера е: На гости в страната на сбъднатите желания. В него се включиха над 250 талантливи малки художници на възраст от 7 до 14г. от цялата страна. Пленерът се проведе от 10.30 до 14.30ч., като негови домакини бяха Национална художествена гимназия Димитър Добрович, Регионална библиотека Сава Доброплодни, III ОУ Д-р Иван Селимински и Детски комплекс - гр.Сливен. Творбите на децата бяха оценени от професионално жури с председател художника Христо Тотев, а на 11 май /петък/, от 10.30ч. на тържествена церемония в ДТ Стефан Киров отличените художници получиха своите награди.

От 11.00ч., на открита сцена до Стария бряст започна концерт и забавна игра с награди Кажи ми любимото си стихотворение!. На най-добрите малки рецитатори, престрашили се да се качат на сцената и да изпълнят любимо стихотворение, бяха раздадени сувенири от фестивала, книжки и списания. В съседство, на базара за книги, авторите раздаваха автографи на най-ревностните си читатели. За настроението на публиката се погрижиха децата от вокална група Каравела - гр.Шивачево.

От 11.00ч. в камерна зала на ДТ Стефан Киров бе премиерата на книгата Кой как реве на писателя Марко Ганчев.

В 11:30ч. в Художествена галерия "Димитър Добрович" - Сливен бе открита изложба Петър Станимиров - илюстрации.

С голям интерес премина премиерата на книгата Островът на Александър Секулов. Тя се проведе в камерна зала на ДТ Стефан Киров от 12.00ч., със специалното участие на ученици от ГПЗЕ Захарий Стоянов и II ОУ Христо Ботев - Сливен.

От 13:30ч. в камерна зала на ДТ Стефан Киров бе премиера на книгата Малката Божана в нощта на чудесатана писателката Божана Апостолова.

Карнавалното шествие започна в 16.30ч. и премина по бул. Цар Освободител. На него си дадоха среща любимите герои на децата. В цветното дефиле се включиха над 300 ученици от  различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето бе водено от Мажоретен състав при читалище Просвета-гр.Поморие, Мажоретен състав Селимински Силуетс при III ОУ "Д-р Иван Селимински", Театър Цвете и Духов оркестър Крандила Джуниър с ръководител Ангел Тичалиев. Специално жури определи носителите на награда за най-оригинален костюм.

 В 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър Стефан Киров започна Тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на: актьорите Руслан Мъйнов и Антоанета Добрева-Нети, танцьорите от Клуб по спортни танци Сливен, Детски балетен театър Капка - гр.Бургас, Балет Авангард към Военен клуб гр. Сливен и на изпълнителите от Вокална формация към детски хор Милка Стоева  гр. Бургас, Китарен ансамбъл и квартет Класика към Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" гр.Бургас, Детска театрална студия "Приказен Театър - гр.Бургас. В края на спектакъла се проведе и Официална церемония по връчване на Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване за 2012г. Носители на Националната награда станаха: в категория  за цялостен принос Лиляна Стефанова,  в категория  автор Ангелина Жекова, в категория илюстратор Петър Станимиров.

Церемонията завърши с още една награда -  Малкия принц на Дружеството приятели на книгата Малкия принц гр.Тузла /Босна и Херцеговина/. Наградата се присъжда на г-жа Росица Петрова директор на РБ Сава Доброплодни за принос към развитието на детската литература и междукултурно сътрудничество на Балканите и бе връчена от писателя Шимо Ешич.

Начало страница