Начало

XIV Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2012г./

Втори ден

 Вторият ден на XIV Национален фестивал на детската книга, 10 май, също бе наситен с интересни прояви.

От 9.00ч. в РБ ”Сава Доброплодни” продължи кръглата маса с международно участие на тема: „Табутата в детската литература”.

От 9.30ч., в кaмерна зала на ДТ ”Стефан Киров” бе поставена постановка на ДКТ- Ямбол - „Ябълково-змейска приказка”. В края на представлението публиката се срещна с Румен Николов, автор на текста на спектакъла.

За поредна година се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера е: ”На гости в страната на сбъднатите желания”. В него се включиха над 250 талантливи малки художници на възраст от 7 до 14г. от цялата страна. Пленерът се проведе от 10.30 до 14.30ч., като негови домакини бяха Национална художествена гимназия ”Димитър Добрович”, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, III ОУ „Д-р Иван Селимински“ и Детски комплекс - гр.Сливен. Творбите на децата бяха оценени от професионално жури с председател художника Христо Тотев, а на 11 май /петък/, от 10.30ч. на тържествена церемония в ДТ ”Стефан Киров” отличените художници получиха своите награди.

От 11.00ч., на открита сцена до Стария бряст започна концерт и забавна игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение!”. На най-добрите малки рецитатори, престрашили се да се качат на сцената и да изпълнят любимо стихотворение, бяха раздадени сувенири от фестивала, книжки и списания. В съседство, на базара за книги, авторите раздаваха автографи на най-ревностните си читатели. За настроението на публиката се погрижиха децата от вокална група „Каравела” - гр.Шивачево.

От 11.00ч. в камерна зала на ДТ ”Стефан Киров” бе премиерата на книгата „Кой как реве” на писателя Марко Ганчев.

В 11:30ч. в Художествена галерия "Димитър Добрович" - Сливен бе открита изложба „Петър Станимиров - илюстрации”.

С голям интерес премина премиерата на книгата „Островът” на Александър Секулов. Тя се проведе в камерна зала на ДТ ”Стефан Киров” от 12.00ч., със специалното участие на ученици от ГПЗЕ „Захарий Стоянов” и II ОУ „Христо Ботев” - Сливен.

От 13:30ч. в камерна зала на ДТ „Стефан Киров” бе премиера на книгата „Малката Божана в нощта на чудесата”на писателката Божана Апостолова.

Карнавалното шествие започна в 16.30ч. и премина по бул. ”Цар Освободител”. На него си дадоха среща любимите герои на децата. В цветното дефиле се включиха над 300 ученици от  различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето бе водено от Мажоретен състав при читалище „Просвета”-гр.Поморие, Мажоретен състав „Селимински Силуетс” при III ОУ "Д-р Иван Селимински", Театър „Цвете” и Духов оркестър „Крандила Джуниър” с ръководител Ангел Тичалиев. Специално жури определи носителите на награда за най-оригинален костюм.

 В 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров” започна Тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на: актьорите Руслан Мъйнов и Антоанета Добрева-Нети, танцьорите от Клуб по спортни танци „Сливен”, Детски балетен театър „Капка” - гр.Бургас, Балет „Авангард” към Военен клуб – гр. Сливен и на изпълнителите от Вокална формация към детски хор „Милка Стоева”  – гр. Бургас, Китарен ансамбъл и квартет „Класика” към Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" гр.Бургас, Детска театрална студия "Приказен Театър” - гр.Бургас. В края на спектакъла се проведе и Официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2012г. Носители на Националната награда станаха: в категория  „за цялостен принос” – Лиляна Стефанова,  в категория  „автор” – Ангелина Жекова, в категория „илюстратор” – Петър Станимиров.

Церемонията завърши с още една награда -  „Малкия принц” на Дружеството приятели на книгата „Малкия принц” – гр.Тузла /Босна и Херцеговина/. Наградата се присъжда на г-жа Росица Петрова – директор на РБ „Сава Доброплодни” за принос към развитието на детската литература и междукултурно сътрудничество на Балканите и бе връчена от писателя Шимо Ешич.

Начало страница