Начало

XIV Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2012г./

Първи ден

 

От 9 до 11 май 2012г. за четиринадесети път Сливен бе домакин на единствения в България Национален фестивал на детската книга. Фестивалът се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – гр. Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, най-големите детски издателства и др. Известни детски автори, илюстратори, научни специалисти, педагози и библиотекари от страната и от Италия, Унгария, Сърбия, Македония, Босна и Херговина, Украйна, работещи по проблемите детската литература и детското четене, както и много деца ще бъдат гости на фестивала. Сред гостите бяха Ричард Дамстра - Културно аташе на Посолството на САЩ – София, Росен Иванов – Председател на Държавна агенция за българите в чужбина, депутати, представители на Министерство на културата, спомоществуватели.

Събитието бе открито с концерт-спектакъл на 9 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. В него взеха участие детските вокални формации „Морски песъчинки ”- гр.Бургас, „Славейче” - гр.Сливен и „Ритъм”, танцови двойки от Клуб по спортни танци „Сливен”, балет „Барби” към Военен клуб – Сливен и мажоретен състав „Селимински Силуетс”. По традиция прозвуча и Химна на фестивала /по текст на Петя Александрова и музика на Хайгашод Агасян/. Официалния старт на фестивала бе даден от инж. Кольо Милев – кмет на Община Сливен и председател на Организационния комитет на фестивала.

От 11.30ч. на открита сцена, построена до Стария бряст и организирания специално за фестивала базар на детски книги, започна забавна игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение!”. За настроението на публиката се погрижиха актьор-аниматор и деца от вокална формация „Морски песъчинки” - гр.Бургас. И както при всяка игра, всеки участник отнесе като подарък сувенир за спомен от фестивала. На базара бяха представени най-новите книги на издателствата Хермес”, „ФЮТ”, „Пан”, „Егмонт България”, „Посоки”,  „Дамян Яков”, „Персей”, „Захарий Стоянов”, „Жанет 45”, „Театър ПАН”, които се предлагаха с отстъпка.

Наред с многобройните прояви, в дните на Националния фестивал на детската книга традиционно се организира и кръгла маса посветена на проблемите на детската книга и детското четене. В тазгодишното издание на фестивала научният форум с международно участие е на тема „Табутата в детската литература”. Кръглата маса бе открита от областния управител – г-н Марин Кавръков на 9 май в 13.30ч. в залата за мероприятия на регионална библиотека и ще продължи на следващия ден. Със свои доклади и презентации във форума ще се включат доц.д-р Петър Стефанов /ВТУ/, доц.д-р Вихрен Чернокожев /Институт за литература–БАН/, Рожа Вилани /Окръжна-градска библиотека „Чорба Диозйо”- Печ, Унгария/, Шимо Ешич /гр.Тузла, Босна и Херцеговина/, доц. д-р Младен Енчев /ШУ “Епископ Константин Преславски”/, д-р Радостина Нейкова /НАТФИЗ”Кр.Сарафов”/, Мила Васов /гр.Ниш, Сърбия/, Весела Фламурари, Душан Джурджев /гр.Нови Сад, Сърбия/, проф.Сузана Барсоти /Килярни, Италия/, Мира Тасич /Ниш, Сърбия/, Росица Чернокожева /Институт за литература-БАН/, доц.дпн Нели Иванова /СУ”Св.Кл.Охридски”/, Младен Сърбиновски /Скопие, Македония/.

В програмата на фестивала са включени и много премиери на детски книги, срещи с писатели и куклени спектакли.

В 11.30ч. в камерна зала Драматичен театър „Стефан Киров” бе премиерата на книгата „Майска нощ с феята - Кандилка” на Весела Фламбурари.

От 13.30 до 14.30ч. в камерна зала в ”Трубадурски двубой под Сините камъни” се „дуелираха” със стихове поетесите Лиляна Стефанова и Ангелина Жекова.

В 14.30ч., в камерна зала имаше още една премиера – на книгата „През 9 локви в 10-та” на Виктор Самуилов, в която взеха участие и второкласници от II ОУ „Христо Ботев” - Сливен.

От 15.30ч. отново в камерната зала бе премиерата на книгата „Детенце с изгубено ключенце” на поетесата Петя Александрова.

В 16:30ч. в РБ ”Сава Доброплодни” беше открита изложба „Светослав Милев – скулптури”. Представени бяха над 30 скулптури обединени в проект „Вярата”. Проектът е пластичен прочит на Светото писание, сътворен в камък и метал. Той е преклонение на твореца пред бога и почит към миналото, горчив размисъл за настоящето, просветление и надежда за бъдещето.

В 17:00ч. в Зала „Май” бе открита изложба „Театрални кукли на любими литературни герои”. На нея бяха наградени отличените участници в Първия Национален конкурс за изработване на театрални кукли. Наградите на отличените участници в конкурса бяха връчени от Кмета на гр.Сливен инж.Кольо Милев.

От 17:30ч. на открита сцена - бул. „Цар Освободител” за децата беше организирана забавната игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение!”. За настроението на публиката се погрижиха младите таланти от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” – Сливен, които изпълниха най-новите си песни.

Начало страница