Начало

XIV Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2012г./

Първи ден

 

От 9 до 11 май 2012г. за четиринадесети път Сливен бе домакин на единствения в България Национален фестивал на детската книга. Фестивалът се организира от Регионална библиотека Сава Доброплодни гр. Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, най-големите детски издателства и др. Известни детски автори, илюстратори, научни специалисти, педагози и библиотекари от страната и от Италия, Унгария, Сърбия, Македония, Босна и Херговина, Украйна, работещи по проблемите детската литература и детското четене, както и много деца ще бъдат гости на фестивала. Сред гостите бяха Ричард Дамстра - Културно аташе на Посолството на САЩ София, Росен Иванов Председател на Държавна агенция за българите в чужбина, депутати, представители на Министерство на културата, спомоществуватели.

Събитието бе открито с концерт-спектакъл на 9 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър Стефан Киров гр. Сливен. В него взеха участие детските вокални формации Морски песъчинки - гр.Бургас, Славейче - гр.Сливен и Ритъм, танцови двойки от Клуб по спортни танци Сливен, балет Барби към Военен клуб Сливен и мажоретен състав Селимински Силуетс. По традиция прозвуча и Химна на фестивала /по текст на Петя Александрова и музика на Хайгашод Агасян/. Официалния старт на фестивала бе даден от инж. Кольо Милев кмет на Община Сливен и председател на Организационния комитет на фестивала.

От 11.30ч. на открита сцена, построена до Стария бряст и организирания специално за фестивала базар на детски книги, започна забавна игра с награди Кажи ми любимото си стихотворение!. За настроението на публиката се погрижиха актьор-аниматор и деца от вокална формация Морски песъчинки - гр.Бургас. И както при всяка игра, всеки участник отнесе като подарък сувенир за спомен от фестивала. На базара бяха представени най-новите книги на издателствата Хермес, ФЮТ, Пан, Егмонт България, Посоки,  Дамян Яков, Персей, Захарий Стоянов, Жанет 45, Театър ПАН, които се предлагаха с отстъпка.

Наред с многобройните прояви, в дните на Националния фестивал на детската книга традиционно се организира и кръгла маса посветена на проблемите на детската книга и детското четене. В тазгодишното издание на фестивала научният форум с международно участие е на тема Табутата в детската литература. Кръглата маса бе открита от областния управител г-н Марин Кавръков на 9 май в 13.30ч. в залата за мероприятия на регионална библиотека и ще продължи на следващия ден. Със свои доклади и презентации във форума ще се включат доц.д-р Петър Стефанов /ВТУ/, доц.д-р Вихрен Чернокожев /Институт за литератураБАН/, Рожа Вилани /Окръжна-градска библиотека Чорба Диозйо- Печ, Унгария/, Шимо Ешич /гр.Тузла, Босна и Херцеговина/, доц. д-р Младен Енчев /ШУ Епископ Константин Преславски/, д-р Радостина Нейкова /НАТФИЗКр.Сарафов/, Мила Васов /гр.Ниш, Сърбия/, Весела Фламурари, Душан Джурджев /гр.Нови Сад, Сърбия/, проф.Сузана Барсоти /Килярни, Италия/, Мира Тасич /Ниш, Сърбия/, Росица Чернокожева /Институт за литература-БАН/, доц.дпн Нели Иванова /СУСв.Кл.Охридски/, Младен Сърбиновски /Скопие, Македония/.

В програмата на фестивала са включени и много премиери на детски книги, срещи с писатели и куклени спектакли.

В 11.30ч. в камерна зала Драматичен театър Стефан Киров бе премиерата на книгата Майска нощ с феята - Кандилка на Весела Фламбурари.

От 13.30 до 14.30ч. в камерна зала в Трубадурски двубой под Сините камъни се дуелираха със стихове поетесите Лиляна Стефанова и Ангелина Жекова.

В 14.30ч., в камерна зала имаше още една премиера на книгата През 9 локви в 10-та на Виктор Самуилов, в която взеха участие и второкласници от II ОУ Христо Ботев - Сливен.

От 15.30ч. отново в камерната зала бе премиерата на книгата Детенце с изгубено ключенце на поетесата Петя Александрова.

В 16:30ч. в РБ Сава Доброплодни беше открита изложба Светослав Милев скулптури. Представени бяха над 30 скулптури обединени в проект Вярата. Проектът е пластичен прочит на Светото писание, сътворен в камък и метал. Той е преклонение на твореца пред бога и почит към миналото, горчив размисъл за настоящето, просветление и надежда за бъдещето.

В 17:00ч. в Зала Май бе открита изложба Театрални кукли на любими литературни герои. На нея бяха наградени отличените участници в Първия Национален конкурс за изработване на театрални кукли. Наградите на отличените участници в конкурса бяха връчени от Кмета на гр.Сливен инж.Кольо Милев.

От 17:30ч. на открита сцена - бул. Цар Освободител за децата беше организирана забавната игра с награди Кажи ми любимото си стихотворение!. За настроението на публиката се погрижиха младите таланти от Клуб за млади поп и рок изпълнители Ритъм Сливен, които изпълниха най-новите си песни.

Начало страница