Начало

XIII Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2011г./

Трети ден

Третият, последен ден на XIII Национален фестивал на детската книга, започна с пресконференция с носителите на Националната награда К. Константинов за принос в детското книгоиздаване за 2011 г. От  9.00 ч. в пресцентъра на Фестивала в Драматичния театър представителите на национални и регионални  медии имаха възможност лично да се срещнат с носителите на наградите: Кина Къдрева в категория за цялостен принос, Весела Фламбурари - в категория  Автор и Ясен Гюзелев в категория Илюстратор, да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен, Регионална библиотека Сава Доброплодни и Ротари клуб Сливен. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство ИК ФЮТ.

От 10.00 ч. на Откритата сцена на фестивала на бул. Цар Освободител забавната игра с награди ,,Кажи ми любимото си стихотворение! отново събра много кандидати за слава. Малки и по-големи читатели  имаха възможност да се срещат и с издателите на любимите си детски книги.

В Драматичен театър Стефан Киров Голяма зала, се проведе Официалната  церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: Моята приказка за доброто и Националния пленер за детска рисунка на тема: От другата страна на вълшебното огледало. В литературния конкурс се включиха над 1500  деца и юноши на възраст от 7 до 16 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи бяха наградени 36 млади творци. Имената на победителите може да видите и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com.  

В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 250 деца от цялата страна на възраст от 7 до 14г. разделени в две възрастови групи. Отличени бяха 15 участника.

Заключителният концерт на XIII то издание на Националния фестивал на детската книга бе с участието на  ВИГ Славейче , Детска вокална група Ритъмчета, Клуб за млади поп и рок изпълнители Ритъм и Балет Барби.

След тридневния приказен празник, след многобройните срещи с творчеството, изкуството, младостта и красотата остава оптимизма и надеждата, че хубавата детска книга ще продължава да бъде желана и необходима за децата.

 

Начало страница