Начало

XIII Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2011г./

Втори ден

Вторият ден на XIII Национален фестивал на детската книга, 10 май, също бе наситен с интересни прояви.

От  9.00 ч. в РБ ”Сава Доброплодни” продължи Кръглата маса с международно участие на тема: „Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене”.

От 9.30 ч., в кaмерната зала на ДТ ”Стефан Киров”, се проведе премиерата на книгата „Моята първа книга за Христо Ботев” на Любомир Русанов от поредицата на ИК „ПАН” „Моята първа книга за …”, посветена на живота и делото на бележити българи.

От 10.00 ч., на откритата сцена на ларгото до базара за книги, концерт и забавна игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение!” събраха много деца. На най-добрите малки рецитатори, престрашили се да се качат на сцената и да изпълнят любимо стихотворение, бяха раздадени сувенири от фестивала, книжки и списания. В съседство, на базара за книги, авторите раздаваха автографи на най- ревностните си читатели. На сцената се изявиха и възпитаници на Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” с ръководител Елена Пеева.  

За пета поредна година се проведе и Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера бе: ”От другата страна на вълшебното огледало”. В него се включиха над 250 талантливи малки художници на възраст от 7 до 14г. от цялата страна. Домакини на пленера тази година бяха Национална художествена гимназия ”Димитър Добрович”, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, III ОУ „Д-р Иван Селимински“ и Детски комплекс - гр. Сливен. Творбите на децата се оценяваха от професионално жури с председател художникът Христо Тотев, а на 11 май /сряда/, от 10.00 ч. на тържествена церемония в ДТ ”Стефан Киров” отличените художници получиха своите награди.

От 10.30 ч., в камерната зала на театъра се състоя постановката на ДКТ-Хасково „Как се лекува лъвски страх без пердах”. В края на представлението писателката Мая Дългъчева, автор на текста на пиесата и на книга със същото заглавие, се срещна с малките си читатели.

При голям интерес премина премиерата на вторият тийнейджърски роман на Юлия Спиридонова със заглавие «Графиня Батори». Тя се проведе в камерната зала на ДТ ”Стефан Киров” от 11.30 ч. със специалното участие на ученици от XI „д” клас от ГПЗЕ „Захарий Стоянов” – гр.Сливен.

 И издателство „Егмонт България” отбеляза в рамките на фестивала 20 години от създаването си. За многобройните си читатели издателството бе подготвило „Забавна игра с награди”, която се проведе в камерната зала на ДТ”Стефан Киров” от 12,30ч. Във фоайето на театъра бе открита изложбата „Цветно на бяло - 20 години ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ”.

Втората проява посветена на 20-годишният юбилей на Издателство „Хермес” бе забавният  „Час по алхимия и фентъзи”, който се проведе в камерната зала на театъра от 13,30ч. В него бе представена серията „Тайните на безсмъртния Никола Фламел”.

Както всяка година, и тази, най-дългоочакван за децата, а и за възрастните бе карнавалът. Многобройно пъстроцветно шествие от принцеси, феи, мускетари, вещици, индианци и много от любимите на децата приказни герои, придружено от мажоретки и”Карандила Джуниър” дефилира по ларгото и накара и възрастните да се усмихнат и за миг да се върнат в приказния свят на своето детство. Специално жури определи носителите на награда за най-оригинален костюм. Раздадени бяха много награди.

От 17.00 ч. на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров” бе представен приказен спектакъл със специалното участие на актьорите Мария Сапунджиева и Димитър Рачков, на танцьорите от Студио за танци „Рилски перли” - гр.Белица, Балет „Барби” към Гарнизонен военен клуб – гр. Сливен и Клуб по спортни танци „Сливен” и на изпълнителите от Вокална формация към детски хор „Милка Стоева”  – гр. Бургас . В края на спектакъла се проведе и Официалната церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2011г. Носители на Националната награда станаха: в категория  „за цялостен принос” – Кина Къдрева,  в категория  „автор” – Весела Фламбурари, в категория „илюстратор” – Ясен Гюзелев.

 

Начало страница