Начало

XIII Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2011г./

Втори ден

Вторият ден на XIII Национален фестивал на детската книга, 10 май, също бе наситен с интересни прояви.

От  9.00 ч. в РБ Сава Доброплодни продължи Кръглата маса с международно участие на тема: Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене.

От 9.30 ч., в кaмерната зала на ДТ Стефан Киров, се проведе премиерата на книгата Моята първа книга за Христо Ботев на Любомир Русанов от поредицата на ИК ПАН Моята първа книга за , посветена на живота и делото на бележити българи.

От 10.00 ч., на откритата сцена на ларгото до базара за книги, концерт и забавна игра с награди Кажи ми любимото си стихотворение! събраха много деца. На най-добрите малки рецитатори, престрашили се да се качат на сцената и да изпълнят любимо стихотворение, бяха раздадени сувенири от фестивала, книжки и списания. В съседство, на базара за книги, авторите раздаваха автографи на най- ревностните си читатели. На сцената се изявиха и възпитаници на Клуб за млади поп и рок изпълнители Ритъм с ръководител Елена Пеева.  

За пета поредна година се проведе и Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера бе: От другата страна на вълшебното огледало. В него се включиха над 250 талантливи малки художници на възраст от 7 до 14г. от цялата страна. Домакини на пленера тази година бяха Национална художествена гимназия Димитър Добрович, Регионална библиотека Сава Доброплодни, III ОУ Д-р Иван Селимински и Детски комплекс - гр. Сливен. Творбите на децата се оценяваха от професионално жури с председател художникът Христо Тотев, а на 11 май /сряда/, от 10.00 ч. на тържествена церемония в ДТ Стефан Киров отличените художници получиха своите награди.

От 10.30 ч., в камерната зала на театъра се състоя постановката на ДКТ-Хасково Как се лекува лъвски страх без пердах. В края на представлението писателката Мая Дългъчева, автор на текста на пиесата и на книга със същото заглавие, се срещна с малките си читатели.

При голям интерес премина премиерата на вторият тийнейджърски роман на Юлия Спиридонова със заглавие Графиня Батори. Тя се проведе в камерната зала на ДТ Стефан Киров от 11.30 ч. със специалното участие на ученици от XI д клас от ГПЗЕ Захарий Стоянов гр.Сливен.

 И издателство Егмонт България отбеляза в рамките на фестивала 20 години от създаването си. За многобройните си читатели издателството бе подготвило Забавна игра с награди, която се проведе в камерната зала на ДТСтефан Киров от 12,30ч. Във фоайето на театъра бе открита изложбата Цветно на бяло - 20 години ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ.

Втората проява посветена на 20-годишният юбилей на Издателство Хермес бе забавният  Час по алхимия и фентъзи, който се проведе в камерната зала на театъра от 13,30ч. В него бе представена серията Тайните на безсмъртния Никола Фламел.

Както всяка година, и тази, най-дългоочакван за децата, а и за възрастните бе карнавалът. Многобройно пъстроцветно шествие от принцеси, феи, мускетари, вещици, индианци и много от любимите на децата приказни герои, придружено от мажоретки иКарандила Джуниър дефилира по ларгото и накара и възрастните да се усмихнат и за миг да се върнат в приказния свят на своето детство. Специално жури определи носителите на награда за най-оригинален костюм. Раздадени бяха много награди.

От 17.00 ч. на голямата сцена в Драматичен театър Стефан Киров бе представен приказен спектакъл със специалното участие на актьорите Мария Сапунджиева и Димитър Рачков, на танцьорите от Студио за танци Рилски перли - гр.Белица, Балет Барби към Гарнизонен военен клуб гр. Сливен и Клуб по спортни танци Сливен и на изпълнителите от Вокална формация към детски хор Милка Стоева  гр. Бургас . В края на спектакъла се проведе и Официалната церемония по връчване на Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване за 2011г. Носители на Националната награда станаха: в категория  за цялостен принос Кина Къдрева,  в категория  автор Весела Фламбурари, в категория илюстратор Ясен Гюзелев.

 

Начало страница