Начало

XIII Национален фестивал на детската книга

/Сливен, 9-11 май 2011г./

Под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов

 

От 9 до 11 май 2011 г. за тринадесети път Сливен бе домакин на единствения в България Национален фестивал на детската книга. Фестивалът се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – гр. Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др. Известни детски автори, илюстратори, научни специалисти, педагози и библиотекари от страната и от Италия, Унгария, Сърбия, Босна и Херговина, работещи по проблемите детската литература и детското четене, както и много деца бяха гости на фестивала.

Събитието бе открито с концерт-спектакъл на 9 май от 10.00 ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. В него взеха участие детските вокални формации „Славейче” и „Ритъмчета”, малки певци  от Клуба за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Детски комплекс-Сливен, танцови двойки от Клуб по спортни танци „Туида” и най-младата формация на балет „Барби” към Гарнизонен военен клуб - Сливен. По традиция прозвуча и Химна на фестивала /по текст на Петя Александрова и музика на Хайгашот Агасян/. Официалния старт на фестивала бе даден от Игор Чипев – директор на сектор „Литературно наследство” към Министерство на културата.

  От 11,00ч. на откритата сцена на ларгото, построена до Стария бряст и организирания специално за фестивала базар на детски книги, се проведе забавна игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение”. За настроението на публиката се погрижиха актьор-аниматор и деца от вокална група „КАРАВЕЛА” при СОУ”Г.Каравелов” – гр.Шивачево. И както при всяка игра, всеки участник отнесе като подарък сувенир за спомен от фестивала.

От 11.00  до 12.00 ч. в Камерната зала на Драматичен театър „Стефан Киров” в ”Трубадурски двубой под Сините камъни” се „дуелираха” със стихове поетите Петя Александрова и Николай Милчев. На сцената се изяви и Пламен Йорданов от Клуба за млади поп и рок изпълнители „Ритъм”, който откри двубоя с изпълнение на „Песен за мускетарите”.

  В 11.30ч. в Зала „Сирак Скитник” бе открита изложба - илюстрации на един от най-изтъкнатите съвременни български илюстратори - Ясен Гюзелев. Изложбата включва 11 сборни и 67 отделни пана, представящи илюстрации от книгите „Алиса в страната на чудесата” и Алиса в огледалния свят” от Луис Карол, „Пинокио” от Карло Колоди, „Дама Пика” от А.С.Пушкин, „Дон Кихот” на Сервантес, „Оливър Туист” на Чарлз Дикенс, ‘Приказки” на Братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин, митологичните истории за „Артур и Ескалибур”, „Орфей и Евридика”, разкази за личности като Сократ и Микеланджело и др. Изложбата може да бъде посетена до 13 май включително.

 Ясен Гюзелев е роден през 1964г. в София.  През 1983г. завършва Художествена гимназия, а през 1990г. - НХА – гр.София. Изкуството му се характеризира с брилянтна техника, вдъхновена от Ренесанса, добрите реалистични школи от XIX век, през Прерафаелитите до Сецесиона. В същото време неговите творби са модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно. Характерната перспективна игра ни препраща към изкуството на Ешер. Книжната илюстрация представлява почти изцяло неговите творчески търсения. Чрез нея пресъздава атмосферата на епохите, емоциите, наслояванията на смисли и значения.

Ясен Гюзелев сътрудничи на издателства от Канада, Англия, Германия, Тайван. Работи за различни издатели и списания в Милано, Торино и Флоренция в Италия.

Носител е на редица награди и отличия: „Бронзов лъв” на Асоциация „Българска книга” за уникално издание (за „Алиса в страната на чудесата”) /2010г./; Национална награда „Хр. Г. Данов" - за най-добре илюстрирана книга за 2010 г. (за „Алиса в страната на чудесата”) /2010г./; Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите - Ню Йорк, САЩ /2004г./; Luchs, награда от радио Бремен и Die Zeit -  за "Дон Кихот" /2003г./; Наградата на Американския институт за графични изкуства, САЩ /2002-2004г./; Награда за книга на независимите издатели, САЩ /2002г./; Диплома от „Златният молив”- Белград,Сърбия /2001г./; Luchs, награда от радио Бремен и Die Zeit -  за "Алиса в страната на чудесата" /2000г./; Buchkunst foundation, Германия /1997г./;’94 illustrators of the year award, Болоня, Италия /1994г./ и др.

Наред с многобройните прояви, в дните на Националния фестивал на детската книга традиционно бе организирана и кръгла маса посветена на проблемите на детската книга и детското четене. В тазгодишното издание на фестивала научният форум бе посветен на детската илюстрация. Кръглата маса с международно участие на тема „Развитие на детската илюстрация и влиянието й върху детското четене” се проведе в залата за мероприятия на регионалната библиотека. Тя бе открита на 9 май в 13.30 ч. и продължи и  на следващия ден. Със свои доклади  и презентации във форума се включиха доц.д-р Лъчезар Георгиев /ВТУ/, Дешка Денева /РНБ”П.Р.Славейков”-В.Търново, доц.д-р Вихрен Чернокожев /Институт за литература –БАН/, доц.д-р Петър Стефанов /ВТУ/, доц.дпн Нели Иванова /СУ”Св.Кл.Охридски”/, доц.Регина Далкалъчева /НХА – София/, д-р Радостина Нейкова /НАТФИЗ”Кр.Сарафов”/, Петя Александрова - поетеса, проф.Сузана Барсоти /Италия/, Агнеж Балаж /Център на знанието-гр.Печ, Унгария/, Душан Джурджев /гр.Нови Сад, Сърбия/, Мила Васов /гр.Ниш, Сърбия/, Шимо Ешич /гр.Тузла, Босна и Херцеговина /Саша Лукович-Василевич/гр.Ниш, Сърбия/

В рамките на тазгодишното издание на Националния фестивал на детската книга две от най-големите детски издателства, „Егмонт България” и „Хермес”, отбелязаха 20 години от създаването си.

Издателство „Хермес” отбеляза своя юбилей с няколко прояви. В първия ден на фестивала от 12,30ч. в камерната зала на ДТ”Ст.Киров” бяха представени изданията от серията „Златно перо”, която излиза вече 15 години. В серията са включени книги на класиците на българската детска литература, както и творби на утвърдени съвременни български автори. Техният брой е вече над 60. Състоя се и премиера на най-новата книга от серията – „Папагалчето Браво” на Георги Константинов.

В програмата на фестивала бяха включени и много премиери на детски книги, срещи с писатели.

От 13.30 ч. в Камерната зала на театъра бе проведена премиерата на книгата „Таралежчето Черешко” на Кина Къдрева. С драматизация по любими моменти от книгата се включиха и ученици от вторите класове на II ОУ „Хр.Ботев”-гр.Сливен.

От 14,30ч., отново в камерната зала на театъра, се проведе още една премиера – на книгите „Приказчици, приказчици” и „Коледни приказчици” на Весела Фламбурари.

В първия ден на фестивала с тържествен концерт бе отбелязана и 55 –годишнината от създаването на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Концертът се състоя от 17,00ч. в голямата зала на ДТ ”Ст.Киров”. Чрез своеобразна виртуална разходка бяха представени най-важните моменти от историята на библиотеката, нейните постижения, реализираните важни библиотечни и културни проекти, ще се отдаде заслужена благодарност на всички библиотекари и служители, работили за нейните успехи. В концертната програма бяха включени изпълнения на ВИГ”5-те сезона” с ръководител Стефан Диомов, на струнен квартет „Мистик”-гр.Пловдив, на прима балерината на Бургаската опера Галина Калчева и балетистът Стоян Фъртунов и на младия оперен певец от Австралия Марк Фаулър.

Във връзка с 55 години от създаването на РБ „Сава Доброплодни” библиотеката бе наградена с почетната награда на Министерството на културата - грамота и плакет „Сребърен ритон” /Реплика на сребърния Ритон с позлата с протоме на Сфинкс от Боровското съкровище, Русенско, І половина на ІV в. пр. Хр./ за принос в развитието и популяризирането на българската култура и на библиотечното дело в РБългария.

Начало страница