Начало

Единадесети Национален фестивал на детската книга

Сливен, 7-9 май 2009 г.

От 7 до 9 май 2009 г. Сливен беше домакин на XI Национален фестивал на детската книга. За шести пореден път събитието  се проведе под патронажа на първата дама на България г-жа Зорка Първанова.

Фестивалът се организира от Регионална библиотека Сава Доброплодни, с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, Ротари клуб Сливен, най - големите детски издателства и др.

Сред официалните гости на откриването бяха Десислава Танева председател на Общинския съвет в Сливен и председател на Организационния комитет на фестивала, народният представител от Сливен Иван Славов, областният управител Христина Чолакова, Игор Чипев - директор на дирекция Книги и библиотечно дело към Министерството на културата, общински съветници, творци и общественици. Освен най-малките си гости от цялата страна, организаторите на фестивала посрещнаха   автори, илюстратори, издатели, творци от страната и чужбина, работещи в областта на  детското творчество и книгоиздаване - Италия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора, Сърбия, Унгария, Гърция, Испания.

Камера  във фоайето на театъра позволи да се наблюдават всички прояви на фестивала в реално време в интернет на адрес: http://eye.sliven.net/ .

Събитието беше открито със спектакъл със специалното  участие на актьора Теодор Елмазов и 5 годишната Юлия Попова от Сливен на 7 май от 10.00 ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър Стефан Киров. По традиция ученици от Детска вокална група Пчелички от Второ ОУ Хр. Ботев гр. Сливен изпълниха химна на Фестивала, по текст на Петя Александрова и музика на Хайгашод Агасян.

В концерта се включиха деца от Клуб Ритъм, Балет Барби, Клуб по спортни танци Сливен, Оркестър Карандила джуниър  и други малки

певци и танцьори от нашия град, носители на престижни национални награди в техните категории, които дадоха емоционален старт на фестивала.

В 10.30 ч. на открита сцена пред Гарнизонния военен клуб започна и първата забавна игра с награди Кажи ми любимото си стихотворение с участието на деца от детски градини и Детски комплекс гр. Сливен.

От 11.30 ч. едновременно във фоайето на Драматичен театър Стефан Киров, в залите на РБ С. Доброплодни, в III у-ще Д-р И. Селимински и в Детски комплекс гр. Сливен започна Националният пленер за детска рисунка на тема: Спомен за карнавала на приказките, в който се включиха над 300 млади художници от цялата страна на възраст от 7 до 14 години.

През първия ден програмата продължи с Уъркшоп по четене  съвместен проект с Фондация Аида /Верона, Италия/, със специалното участие на италианските актьори Сабрина Карлети и Лоренцо Басото. Издадено бе и ръководство за уъркшопа по четене. В него се включиха над 30 библиотечни специалисти и педагози от цялата страна.

С любими детски автори се срещнаха ученици от Сливен на 7 май: в различни училища гостуваха носителите на националната награда на името на Константин Константинов  - Катя Воденичарова, Петя Александрова, Георги Константинов, както и младата авторка Мая Дългъчева и сливенският автор Сава Пеев. С интерес премина премиерата в Сливен на книгата Сламчови работи на Вели Чаушев в Драматичния театър.

В 17.00 ч. на голямата сцена на театъра започна Официалната церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: Ако имах вълшебна пръчица, щях, в който взеха участие  над 2000 деца от 7 до 16 години от цялата страна, и Националният пленер за детска рисунка Спомен за карнавала на приказките. Имената на победителите в отделните категории по възрастови групи може да видите на адрес: reglibsliven.iradeum.com - раздел Конкурси и на Web site: http://childbookfest.iradeum.com. Организаторите издадоха сборник с литературните произведения на децата победители в конкурса, а с най-добрите рисунки  от пленера бе наредена изложба във фоайето на театъра. Раздадени бяха много награди на победителите и на всички участници в двата конкурса. На церемонията присъстваха председателят на Общински съвет Сливен Десислава Танева, Фатме Мустафова зам.-областен управител, Галин Кънчев общински съветник, президент на АЗКОН, Иван Петров председател на Комисията за образование, култура и вероизповедание в Ощинския съвет и др.

В залите на Художествена галерия Сирак Скитник бе уредена изложба с най-добрите плакати Пипи дългото чорапче на студенти от художествени академии от гр. Белград /Сърбия/, гр. Сараево /Босна и Херцеговина/ и гр. Цетине /Черна гора/ по проект на фестивала Везаний мост Тузла /Босна и Херцеговина/. Изложбата бе открита от Шимо Ешич /писател и издател/ и Йозо Тунич представител на фестивала Везаний мост.

Наред с многобройните прояви, включени в програмата на тазгодишното издание на Националния фестивал на детската книга, важен момент бе провеждането 8 май на Кръгла маса на тема: Тематични и жанрови промени в литературата за деца в началото на XXI век поглед в балканските литератури. Участници в нея бяха автори, издатели, литературни критици, университетски преподаватели, библиотечни специалисти, педагози, представители на фестивали за детска литература от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватска, Албания, Гърция, Унгария. Представен бе и сборника с доклади на участниците в кръглата маса, преведени на български език.

През втория ден на ХI Национален фестивал на детската книга 8 май 2009 г., в камерната зала на Драматичния театър продължи и уъркшопа по четене, който завърши с представлението Пипи по книгата Пипи Дългото чорапче  на детската писателка Астрид Линдгрен - със специалното участие  на актьорите от Театрална фондация Аида /Верона, Италия/.

Петокласници от Сливен показаха знанията си по литература в състезанието Това го знае всяко хлапе, което обича книжки да чете. То се проведе в препълненото с развълнувани деца фоайе на Драматичния театър.

На открита сцена пред Военния клуб се проведе забавна игра с награди Кажи ми любимото си стихотворение и бе представен моноспектакъл по книжката Вероника и кокосовият дядо на известния чешки поет и преводач, автор на текстове за песни, фейлетони и книги за деца Павел Шрут /1940 г./ с участието на актьора Стоян Сърданов от Пловдивския драматичен театър.

Втори моноспектакъл по книжката Вълшебната шапка и учителката на Айтюл Акал бе представен в ДТ Ст. Киров.

Представянията се организираха със съдействието на ИК Летера гр. Пловдив.

Уникалният детски празник зарадва гостите си и с Трубадурски двубой под Сините камъни. Той противопостави  поетите Мая Дългъчева  и Тома Бинчев. Двубоят се проведе за втори път в рамките на Националния фестивал на детската книга, а авторите се дуелираха пред взискателната детска публика с римуваното си слово.

Още една книга имаше своята премиера в дните на фестивала Последната хитрина на лисицата   на Марко Ганчев, издадена от изд. Егмонт - България. Тя бе с участието на Георги Александров,   директор на издателството.

Представянето на чужди автори бе друг от акцентите в тазгодишния фестивал. Състоя се литературно четене на поети-гости на фестивала от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватска под мотото Балкански поети поздравяват децата на България. Освен нашите автори Марко Ганчев, Мая Дългъчева ,Тома Бинчев, Георги Константинов, Катя Воденичарова и Петя Александрова, участваха  и гости от чужбина  - Душан Джурджев, Райко Йоличич, Шимо Ешич, Зейчир Хачич.

В 16 ч. по Ларгото премина пъстро карнавално шествие. То бе със специалното участие на мажоретен състав от  гр. Карнобат, Духов оркестър гр. Бургас и  театър Цвете гр. София.  Дефилираха над 200 деца от НУ В. Левски, II ОУ Хр. Ботев и XII училище Е. Багряна гр. Сливен, V СОУ П. К. Яворов. Бяха раздадени награди за оригинален костюм и за участие в дефилето.

Официалната церемония по връчване на Националната награда К. Константинов за принос в детското книгоиздаване за 2009 г. от 17.30 ч. в голямата зала на Драматичния театър бе със специалното участие на актьорите Мария Игнатова, Теодор Елмазов и Златко Гулеков. На церемонията бяха отличени и личности с принос в организацията и провеждането на XI Национален фестивал на детската книга Жельо Добрев, управител на  Стройконсулт ЕООД, и Дамян Яков председател на Асоциация Българска книга. Ето кои станаха тази година носители на Националната награда Константин Константинов в различните категории: Иван Цанев  - Голяма награда за цялостен принос; Мая Дългъчева категория Автор и Издателство "Егмонт България"  Категория Издателство.  

В последния ден на ХI Национален фестивал на детската книга 9 май, продължи Кръглата маса на тема: Тематични и жанрови промени в литературата за деца в началото на XXI век поглед в балканските литератури.      

Организаторите на фестивала представиха пред журналисти носителите на Националната награда К. Константинов за 2009 г. В края на пресконференцията тазгодишните лауреати се подписаха в паметната книга на Националния фестивал на детската книга.

Заключителният концерт  на ХI Национален фестивал на детската книга бе със  специалното участие на ВИГ Врабчета.

Начало страница