Начало

Единадесети Национален фестивал на детската книга

Сливен, 7-9 май 2009 г.

От 7 до 9 май 2009 г. Сливен беше домакин на XI Национален фестивал на детската книга. За шести пореден път събитието  се проведе под патронажа на първата дама на България г-жа Зорка Първанова.

Фестивалът се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, Ротари клуб – Сливен, най - големите детски издателства и др.

Сред официалните гости на откриването бяха Десислава Танева – председател на Общинския съвет в Сливен и председател на Организационния комитет на фестивала, народният представител от Сливен Иван Славов, областният управител Христина Чолакова, Игор Чипев - директор на дирекция “Книги и библиотечно дело” към Министерството на културата, общински съветници, творци и общественици. Освен най-малките си гости от цялата страна, организаторите на фестивала посрещнаха   автори, илюстратори, издатели, творци от страната и чужбина, работещи в областта на  детското творчество и книгоиздаване - Италия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора, Сърбия, Унгария, Гърция, Испания.

Камера  във фоайето на театъра позволи да се наблюдават всички прояви на фестивала в реално време в интернет на адрес: http://eye.sliven.net/ .

Събитието беше открито със спектакъл със специалното  участие на актьора Теодор Елмазов и 5 –годишната Юлия Попова от Сливен на 7 май от 10.00 ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров”. По традиция ученици от Детска вокална група „Пчелички” от Второ ОУ „Хр. Ботев” – гр. Сливен изпълниха химна на Фестивала, по текст на Петя Александрова и музика на Хайгашод Агасян.

В концерта се включиха деца от Клуб „Ритъм”, Балет „Барби”, Клуб по спортни танци „Сливен”, Оркестър „Карандила джуниър”  и други малки

певци и танцьори от нашия град, носители на престижни национални награди в техните категории, които дадоха емоционален старт на фестивала.

В 10.30 ч. на открита сцена пред Гарнизонния военен клуб започна и първата забавна игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение” с участието на деца от детски градини и Детски комплекс – гр. Сливен.

От 11.30 ч. едновременно във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров”, в залите на РБ „С. Доброплодни”, в III у-ще „Д-р И. Селимински” и в Детски комплекс – гр. Сливен започна Националният пленер за детска рисунка на тема: „Спомен за карнавала на приказките”, в който се включиха над 300 млади художници от цялата страна на възраст от 7 до 14 години.

През първия ден програмата продължи с Уъркшоп по четене  – съвместен проект с Фондация „Аида” /Верона, Италия/, със специалното участие на италианските актьори Сабрина Карлети и Лоренцо Басото. Издадено бе и ръководство за уъркшопа по четене. В него се включиха над 30 библиотечни специалисти и педагози от цялата страна.

С любими детски автори се срещнаха ученици от Сливен на 7 май: в различни училища гостуваха носителите на националната награда на името на Константин Константинов  - Катя Воденичарова, Петя Александрова, Георги Константинов, както и младата авторка Мая Дългъчева и сливенският автор Сава Пеев. С интерес премина премиерата в Сливен на книгата „Сламчови работи” на Вели Чаушев в Драматичния театър.

В 17.00 ч. на голямата сцена на театъра започна Официалната церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: „Ако имах вълшебна пръчица, щях…”, в който взеха участие  над 2000 деца от 7 до 16 години от цялата страна, и Националният пленер за детска рисунка „Спомен за карнавала на приказките”. Имената на победителите в отделните категории по възрастови групи може да видите на адрес: reglibsliven.iradeum.com - раздел Конкурси и на Web site: http://childbookfest.iradeum.com. Организаторите издадоха сборник с литературните произведения на децата – победители в конкурса, а с най-добрите рисунки  от пленера бе наредена изложба във фоайето на театъра. Раздадени бяха много награди на победителите и на всички участници в двата конкурса. На церемонията присъстваха председателят на Общински съвет – Сливен Десислава Танева, Фатме Мустафова – зам.-областен управител, Галин Кънчев – общински съветник, президент на АЗКОН, Иван Петров – председател на Комисията за образование, култура и вероизповедание в Ощинския съвет и др.

В залите на Художествена галерия „Сирак Скитник” бе уредена изложба с най-добрите плакати „Пипи дългото чорапче” на студенти от художествени академии от гр. Белград /Сърбия/, гр. Сараево /Босна и Херцеговина/ и гр. Цетине /Черна гора/ по проект на фестивала „Везаний мост” – Тузла /Босна и Херцеговина/. Изложбата бе открита от Шимо Ешич /писател и издател/ и Йозо Тунич – представител на фестивала „Везаний мост”.

Наред с многобройните прояви, включени в програмата на тазгодишното издание на Националния фестивал на детската книга, важен момент бе провеждането 8 май на Кръгла маса на тема: ”Тематични и жанрови промени в литературата за деца в началото на XXI век – поглед в балканските литератури”. Участници в нея бяха автори, издатели, литературни критици, университетски преподаватели, библиотечни специалисти, педагози, представители на фестивали за детска литература от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватска, Албания, Гърция, Унгария. Представен бе и сборника с доклади на участниците в кръглата маса, преведени на български език.

През втория ден на ХI Национален фестивал на детската книга – 8 май 2009 г., в камерната зала на Драматичния театър продължи и уъркшопа по четене, който завърши с представлението „Пипи” по книгата „Пипи Дългото чорапче”  на детската писателка Астрид Линдгрен - със специалното участие  на актьорите от Театрална фондация „Аида” /Верона, Италия/.

Петокласници от Сливен показаха знанията си по литература в състезанието „Това го знае всяко хлапе, което обича книжки да чете”. То се проведе в препълненото с развълнувани деца фоайе на Драматичния театър.

На открита сцена пред Военния клуб се проведе забавна игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение” и бе представен моноспектакъл по книжката „Вероника и кокосовият дядо” на известния чешки поет и преводач, автор на текстове за песни, фейлетони и книги за деца Павел Шрут /1940 г./ с участието на актьора Стоян Сърданов от Пловдивския драматичен театър.

Втори моноспектакъл по книжката „Вълшебната шапка и учителката” на Айтюл Акал бе представен в ДТ „Ст. Киров”.

Представянията се организираха със съдействието на ИК „Летера” – гр. Пловдив.

Уникалният детски празник зарадва гостите си и с Трубадурски двубой под Сините камъни. Той противопостави  поетите Мая Дългъчева  и Тома Бинчев. “Двубоят” се проведе за втори път в рамките на Националния фестивал на детската книга, а авторите се дуелираха пред взискателната детска публика с римуваното си слово.

Още една книга имаше своята премиера в дните на фестивала – „Последната хитрина на лисицата”   на Марко Ганчев, издадена от изд. „Егмонт - България”. Тя бе с участието на Георги Александров,   директор на издателството.

Представянето на чужди автори бе друг от акцентите в тазгодишния фестивал. Състоя се литературно четене на поети-гости на фестивала от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватска под мотото „Балкански поети поздравяват децата на България”. Освен нашите автори Марко Ганчев, Мая Дългъчева ,Тома Бинчев, Георги Константинов, Катя Воденичарова и Петя Александрова, участваха  и гости от чужбина  - Душан Джурджев, Райко Йоличич, Шимо Ешич, Зейчир Хачич.

В 16 ч. по Ларгото премина пъстро карнавално шествие. То бе със специалното участие на мажоретен състав от  гр. Карнобат, Духов оркестър – гр. Бургас и  театър „Цвете” – гр. София.  Дефилираха над 200 деца от НУ „В. Левски”, II ОУ „Хр. Ботев” и XII училище „Е. Багряна” – гр. Сливен, V СОУ „П. К. Яворов”. Бяха раздадени награди за оригинален костюм и за участие в дефилето.

Официалната церемония по връчване на Националната награда „К. Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2009 г. от 17.30 ч. в голямата зала на Драматичния театър бе със специалното участие на актьорите Мария Игнатова, Теодор Елмазов и Златко Гулеков. На церемонията бяха отличени и личности с принос в организацията и провеждането на XI Национален фестивал на детската книга – Жельо Добрев, управител на  „Стройконсулт” ЕООД, и Дамян Яков – председател на Асоциация „Българска книга”. Ето кои станаха тази година носители на Националната награда „Константин Константинов” в различните категории: Иван Цанев  - Голяма награда за цялостен принос; Мая Дългъчева – категория „Автор” и Издателство "Егмонт България" –  Категория „Издателство”.  

В последния ден на ХI Национален фестивал на детската книга – 9 май, продължи Кръглата маса на тема: „Тематични и жанрови промени в литературата за деца в началото на XXI век – поглед в балканските литератури”.      

Организаторите на фестивала представиха пред журналисти носителите на Националната награда “К. Константинов” за 2009 г. В края на пресконференцията тазгодишните лауреати се подписаха в паметната книга на Националния фестивал на детската книга.

Заключителният концерт  на ХI Национален фестивал на детската книга бе със  специалното участие на ВИГ „Врабчета”.

Начало страница