Начало

 

 

Десети Национален фестивал на детската книга

Сливен, 7-9 май 2008 г.

 

За десета поредна година в началото на месец май, в Сливен, по инициатива на Регионална библиотека “Сава Доброплодни”, подкрепена от Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, Областна управа - Сливен, Община Сливен, Ротари клуб – Сливен, най-големите детски издателства и други организации се проведе Националния фестивал на детската книга.

За пета поредна година фестивалът се проведе под патронажа на първата дама на България г-жа Зорка Първанова и събра в града ни гости и участници от страната и чужбина: автори, издатели, илюстратори, книгоразпространители, библиотечни специалисти - хората, които осигуряват естествена и жива връзка с най-малките читатели и правят света на книгата интересен и достъпен. Фестивалът отново се превърна в естествено място за изява на възможностите на всички млади дарования, които чрез словото, магията на песните и красотата на танца отправят своите първи послания на творци.

Юбилейното десето издание на Националния фестивал на детската книга бе открито на 7 май 2008 г. в 10:00 часа в приказно украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров”със спектакъл, в които взеха участие актьорът Теодор Елмазов и малката фея на приказките Теодора Христова, мажоретен състав от 11 СОУ”К.Константинов”, вокална група „Пчелички” при II ОУ”Хр.Ботев”, 7-годишния Стефан Петров от Клуб за млади рок и поп изпълнители „Ритъм”, възпитаници от клуб за спортни танци ‘Сливен” и мажоретен състав при центъра за работа с деца - Сливен. С приветствие към гостите и участниците на фестивала се обърна Росица Петрова- директор на РБ”Сава Доброплодни”, вдъхновител и организатор на фестивала. „...За десета поредна година творци и издатели, разпространители и читатели се събират в Сливен, за да покажат и се срещнат с най-добрите творчески постижения в приказния и реалния свят на детската литература. Да припомнят, че тя носи послания към всяко детско сърце и че силата и въздействието й градят общочовешки ценности, че внася много радост и вдъхновение в живота на всяко ново поколение. Книгата прави живота на децата по-интересен и по-мъдър, и всъщност им е нужна повече сега – в днешния глобален, динамичен и прагматичен свят...”, посочи тя в словото си. Гости на церемонията бяха: Игор Чипев - директор на дирекция „Книга и библиотечно дело”към Министерство на културата, Христина Чолакова – областен управител и Фатме Мустафова – заместник областен управител на Сливенска област, Мария Гарева от Държавната агенция за българите в чужбина, Радост Костова – заместник кмет на Община Сливен, членове на Организационния комитет на фестивала, гости от Унгария, Италия, Сърбия, писатели, издатели, журналисти, много деца.

За втора поредна година, със съдействието на фирмите Gable Tel, Data M plant и Mobifonika, проявите от фестивалната програма, които протичаха във фоайето на театъра, се наблюдаваха в реално време в Интернет на адрес: http://eye.sliven.net. Юбилейното издание на фестивала се отразяваше и от екип на БНТ /медиен партньор на фестивала/, подготвящ документален филм.

На първия етаж на театъра бе уреден красив базар от книги, на който бяха представени най-големите детски издателства.  

 Няколко бяха акцентите в програмата на първия фестивален ден за децата: очакваното и преминаващо при голям интерес и желание за участие литературно състезание „Това го знае всяко дете, което обича книжки да чете”, в което се включиха ученици от Начално училище „Васил Левски” и II Основно училище „Христо Ботев”, забавна игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение” на открита сцена пред Военен клуб –Сливен, премиера на книгата „Как се лекува лъвски страх без пердах” на поетесата Мая Дългъчева и среща с писателката Анета Дучева – Ферманн /Мюнхен, Германия/. В няколко сливенски училища гостуваха писателите Панчо Панчев, Катя Воденичарова, Петя Александрова и Георги Константинов. На голям интерес се радваха и проявите от проекта „Джани Родари – моят театър” на италианската театрална фондация „Аида”/Верона, Италия/: художествено–документална изложба, анимирани четения и представлението „Синята стрела”. За втори път бе организиран и Национален пленер за детска рисунка на тема „Приключение в приказния свят”. В него взеха участие над 400 деца на възраст от 4 до 14 години от цялата страна. В продължение на 4 часа децата рисуваха своите приказни фантазии във фоайетата на ДТ”Стефан Киров”, читалните на РБ”Сава Доброплодни” и V СОУ „П.Яворов”. Журито, с председател художничката Елена Терзиева, бе много затруднено да избере най-добрите рисунки сред толкова много добри. За участниците в пленера своя спектакъл „Всичко ни е наред!” представи театър „Весел”.

Наред с многобройните прояви включени в програмата на тазгодишното издание на Фестивала, важен момент бе провеждането на 7 май и на кръгла маса на тема: ”Детската книга на XXI век и нейните читатели”.

Бяха представени докладите: Детската книга на ХХІ век. Спомени за бъдещето /доц.д-р Младен Енчев -ШУ/; Детският читател срещу детския писател /доц.д-р Светлана Стойчева- СУ/; В коя вада се крие грозното пате? /Елизабета Георгиева, Сърбия/; Ненаписаната, недописаната, изгубена литература за деца /ст.н.с.Вихрен Чернокожев, .Росица Чернокожева-БАН/; Детската класика – модерна и през 21 век /гл.ас.д-р Мария Николова/-СВУБИТ; Странните речници на Нихело Немо /доц.д-р Петър Стефанов - ВТУ/; Съвременната приказка и нейното място в живота на детето-читател /Богомила Атанасова- РБ-Търговище/; Детската книга на ХХІ век и нейният читател /д-р Йожеф Керестури, Унгария/; Притчи от миналото – за ХХІ век /Мария Кретич,  РХърватска/; Китайската литература за деца и нейния читател в 21 век /Чен Ин, Китай-докторант в СУ/; Композиционни особености и оформителски подходи в съвременната детска книга /доц.д-р Лъчезар Георгиев-ВТУ/; Четенето в дигиталната епоха - един (не)възможен апокалипсис /Димитър Бечев-РБ-Ямбол/; Съвременното четене и децата /проф. Мария Попова-НБУ/; Формиране на читателския интерес на малките ученици (1 - 4 клас) /Искра Арабаджиева-ГПЧЕ-Плевен/; Детската книга и учениците читатели в началния етап на образование /доц. д-р Нели Иванова - СУ/.

В края на първия фестивален ден, от 17.00ч. в галерия „Май” бе открита изложба картички „Моля, нарисувай ми овца!” /по Екзюпери/ по проект на международния фестивал „Змаjеве дечjе игре’/Нови Сад, Сърбия/ от г-н Душан Джурджев – директор на фестивала.

 Вторият ден на Х Национален фестивал на детската книга започна с Трубадурски двубой под Сините камъни, който се проведе в камерна зала на ДТ”Стефан Киров”. На първата по рода си подобна проява за деца със стихове се “дуелираха” поетите Петя Александрова и Виктор Самуилов. Двубоят премина в девет кръга, водени от актьора Теодор Елмазов.

 От 9.30 ч. в РБ "С. Доброплодни" на среща с педагози и родители бяха представени мултимедийните образователни игри "Буквенка", "Цифренка" и  "Писменка" на фирмата "Виксис" ООД.           

 В 10 ч. в зала "Сирак Скитник" участници и гости на фестивала отново имаха възможност да присъстват на анимирани четения на произведения на Джани Родари. В същия час във фоайето на Драматичния театър се състоя Официалната церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема "Историята на една омагьосана книга" и Националния пленер за детска рисунка на тема "Приключение в приказния свят". С най-добрите творби от пленера бе направена изложба във фоайето на театъра. На участниците в Националния литературен конкурс бяха подарени и сборници с наградените творби. За победителите от двата национални конкурса специален концерт изнесоха децата от формацията за детски забавни песни “Сините камбанки” с художествен ръководител Живка Болярска.

В Националния литературен конкурс взеха участие над 700 деца на възраст от 7 до 16 години от цялата страна.  Имената на победителите в отделните категории са представени и в сайта на фестивала: childbookfest.iradeum.com - раздел Конкурси.. В Националния пленер за детска рисунка, проведен на 7 май, взеха участие над 400 деца от цялата страна на възраст от 4 до 14 г. Журито бе безкрайно затруднено от многото и прекрасни творби, затова бяха присъдени и няколко специални награди: За оригинално участие – Гергина Чолакова – 12 г.,и Веселина Учкова - 12 г., /гр. Стамболийски/; За най-млад участник – Александра Апостолова – 4 г./ гр. Сливен/; Виктор Гюров – 5 г./ гр. Сливен/; Марианна Кирилова – 5 г./ гр. Сливен/; Звездиана Буцева – 5 г./ гр. Сливен/; Тереза Йорданова – 5 г./ гр. Провадия/;   Алексей Алексиев – 6 г. / гр. Сливен/; Кристина Кънева – 6 г./ гр. Сливен/ и Награда на журито – Силвия Велинова – 13 г., гр. Шумен.

Акцент в програмата и на втория фестивален ден бе италианското участие, този път с представлението на Детския театър на Фондация "Аида" /Верона/ "Синята стрела" по Джани Родари. Приказният спектакъл започна в 11 ч.в Камерната зала на Драматичен театър „Ст.Киров". Актрисите Емануела Камоци и Кристина Надра представиха на български език чудната коледна приказка. В зала „Сирак Скитник" отново се проведоха анимирани четения по произведения на Джани Родари  с участието на актрисите Емануела Камоци и Кристина Надра. 

 Програмата на втория ден на фестивала продължи със среща с писателя Недялко Йорданов, със специалното участие на Хайгашод Агасян в Камерната зала на театъра. 

Издателство ЕГМОНТ България организира за децата - гости на Фестивала литературна игра с награди „Какво знаеш за книгите?".           

В Камерната зала на театъра се проведе среща с носителите на Националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване /2004-2007 г./ с участието на актьорите от театър „Класика" /младши състав/ при ГПЗЕ „З.Стоянов".           

В 16.00 ч. многобройно карнавално шествие, в което се включиха над 350 деца от Сливен и гости на фестивала, съпроводено от духов оркестър”Бургас”, мажоретен състав от гр.Карнобат с ръководител Ст.Комбакова и атрактивните актьори от театър „Цвете" премина по Ларгото на Сливен.  Пред театъра, децата с най-оригинални костюми, участвали в карнавалното шествие,  получиха специални награди.           

В 17.30 ч. в голямата зала на Драматичен театър ‘Ст.Киров" се състоя гала концерта и официалната церемония по връчване на Националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване  за 2008 г. Наградата е учредена през 2004г.,  и включва малка пластика, диплом и парична сума. Връчва се в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, а за издателство - ИК "ФЮТ". В спектакъла взеха участие актьорите Мария Сапунджиева, Димитър Рачков и Златко Гулеков. Сценарист на спектакъла бе Златко Гулеков, а постановката бе на режисьора Христо Симеонов.   

Ето имената на лауреатите за 2008 г.:

Категория „Цялостен принос”

Марко Ганчев принадлежи към писателите сатирици, т. е. към онези, които осмиват недостатъците на света, за да го направят по-добър. Роден е в с. Марча през 1932 г. Завършва българска филология в Софийския университет. Работи като редактор в различни вестници и издателства. От 1995 г. до 1999 г. е посланик на България в Беларус. Известен е и като преводач на поезия от руски и немски език. За деца Марко Ганчев е създал множество стихове, поеми и приказки, публикувани в множество детски периодични издания и в 14 самостоятелно издадени книги.:

През 1988 г. е вписан в почетния списък на Международния съвет на детската книга като преводач на поемата „Кое нещо е добро и кое е лошо" от Владимир Маяковски. През 2001 г. става носител на националната литературна награда  „П. Р. Славейков", присъдена му от Министерството на образованието и науката за цялостното му творчество за деца. През. 2002 г. получава орден „Стара планина" - първа степен за изключителен принос към българската култура.

Наградата на Марко Ганчев връчи зам.-министърът на МК Надежда Захариева.

Категория: „Автор"

Петя Александрова е родена в Ямбол през 1948 г. Завършила е гимназия „Добри Чинтулов" в Сливен и българска филология във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий". Дългогодишен журналист. Автор е на десетки книги, от които четири сборника с лирика за възрастни - на 9 книги за деца: приказки, стихове и една повест за юноши.

От приказките и стихотворенията на Петя блика жизнерадост, нежност и доброта, искрящ хумор и заразителен оптимизъм. По един деликатен и ненатрапчив начин те възпитават у децата трудолюбие, любознателност, уважение към родителите, родолюбие, състрадание, другарство, обич към животните, растенията и природата като цяло. Запалват у тях желанието да опознаят света, да открият стойностното и красивото дори в най-обикновените на пръв поглед неща, провокират въображението им и ги карат да мечтаят. През 2007 г. Министерството на образованието и науката й присъжда Националната литературна награда „П. Р. Славейков" за цялостното й творчество за деца. Нейни творби са включени в учебниците по литература за начален курс. Живее и работи в София.

Наградата „К.Константинов” й бе връчена от Десислава Танева – председател на Общински съвет – гр. Сливен.

Категория: „Илюстратор"

Ралица Мануилова е завършила Националната художествена академия през 2003 г., специалност графика, в курса на проф. Христо Стайков.

Носител е на различни награди за художествено майсторство между които: Награда за най-добро оформление за кн.„Български дневници" (СИЕЛА) на Панаир на книгата през 1995 г. и  Аметистова роза - за най-добра илюстрация към кн. „Летните приказки на Мария" (СИЕЛА).

Още от 1990 г. Ралица Мануилова се изявява професионално. Тя е илюстратор на над  20 книги. Наградата „К.Константинов” й се връчва за илюстрациите към поредицата „Най-доброто от Андерсен" на ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ, която се състои от книгите: „Приказки за истината", „Приказки за любовта", „Приказки за смелостта", „Приказки за надеждата". Всяка от тях съдържа и два диска с аудиоверсия на включените приказки. Тази поредица е продължение на проекта на ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ за издаване на най-добрите приказки на Андерсен, започнал с книгата „Грозното патенце и други хубави приказки", също илюстрирана от Ралица Мануилова. Колоритността на нейните илюстрации пресъздава приказния свят на Андерсен с характерната му атмосфера по своеобразен начин. Стилният рисунък и усета за детайл са емблематични за работата й.

Красимир Маринов, председател на Ротари клуб – гр. Сливен, връчи приза в тази категория.

Категория: „Издателство"

ИК "Пан" е едно от първите частни издателства в България. Създадено е в края на 1990 г. от Любомир Русанов, Костадин Костадинов и Валери Манолов. По-късно към тримата съдружници се присъединява и Цанко Лалев.

Издателството се утвърждава като водещо в представянето на българската и световна литература за деца. Партньори на ИК"Пан" са редица американски и западноевропейски издателства и литературни агенции. Любомир Русанов получи наградата си от своя колега Дамян Яков, също дългогодишен партьор на Националния фестивал на детската книга. Започнало с издаването на илюстровани книжки за най-малките, днес "Пан" включва в каталога си предимно произведения от класиката. Уникална като проект е поредицата "Вечните детски романи", съдържаща 101 заглавия. Най-популярните автори на приказки са представени в пълнота в поредицата "Майстори на приказката". "Българска класика за деца" и "Книги за ученика" включват класически произведения, изучавани в училище във възрастовия диапазон от 7 до 18 години. ИК "Пан" е българският издател на автори като Астрид Линдгрен, Роалд Дал, Ръдиард Киплинг, Джералд Даръл, Ерих Кестнер, Хю Лофтинг, Хектор Мало, Едмондо де Амичис и десетки други световноизвестни класически и съвременни писатели за деца. 

Издателството е носител на Наградата на Асоциацията на българските книгоиздатели за най-добре издадена книга, на Наградата "Христо Г.Данов" и на Наградата на Министерство на културата за цялостен принос в областта на културата.

Наградата в категория „Издателство” бе връчена от председателя на Асоциация „Българска книга” – издателя Дамян Яков.

На концерта бяха връчени и специални награди от организаторите /Регионална библиотека «Сава Доброплодни» – за принос в провеждането на фестивала през годините. Специално изработена пластика получиха : Надежда Захариева - зам.-министър на културата, Игор Чипев - директор на Дирекция „Книга и библиотечно дело” в Министерството на културата, областният управител на област Сливен Христина Чолакова, Иван Христов – директор на Райфайзенбанк Сливен, подпомагал финансово всички издания на фестивала и д-р Пеньо Семков – първият областен управител на Сливенска област, подкрепил реализацията на първите издания на на фестивала. Наградите бяха връчени от Областния управител Христина Чолакова и Росица Петрова – директор на РБ”Сава Доброплодни”.

Третият фестивален ден започна в театъра с премиера на книгата на Зоя Василева “Весела чета с боси крачета” и продължи с още едно представление на “Синята стрела” по Джани Родари.

В общинския пресцентър представителитена националните и регионалните медии се срещнаха с носителите на Националната награда “К. Константинов” за 2008 г.  

Десетото юбилейно издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен бе закрит с грандиозен концерт с участието на Хайгашод Агасян, изпълнители от Клуб „Ритъм”, балет „Барби” към Детския комплекс и детския хор за забавни песни „Пчелички". Голямата зала на Драматичния театър бе препълнена до края на концерта – детският празник завърши така, както започна – с много усмивки и настроение.

Националният фестивал на детската книга е уникално явление в културния живот на България, който всяка година остава като неповторимо преживяване с вълнението от срещите, с творческото себераздаване, с новите идеи и искрената детска обич и вълнение. Да си пожелаем и в бъдеще да е така.

Начало страница