Начало

 

Девети национален фестивал на детската книга

Сливен, 8-11 май 2007 г.

 

За девета поредна година в началото на месец май, в Сливен, по инициатива на Регионална библиотека “Сава Доброплодни”, подкрепена от Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, Областна управа - Сливен, Община Сливен, Ротари клуб – Сливен, най-големите детски издателства и други организации се проведе Националния фестивал на детската книга.

За трета поредна година фестивалът се проведе под патронажа на първата дама на България г-жа Зорка Първанова и събра в града ни гости и участници от страната и чужбина: автори, издатели, илюстратори, книгоразпространители, библиотечни специалисти - хората, които осигуряват естествена и жива връзка с най-малките читатели и правят света на книгата интересен и достъпен. Фестивалът отново се превърна в естествено място за изява на възможностите на всички млади дарования, които чрез словото, магията на песните и красотата на танца отправят своите първи послания на творци.

Националният фестивал на детската книга бе открит с концерт на 8 май 2007 г. в 10:00 часа в Драматичен театър “Стефан Киров”. Няколко бяха акцентите в програмата на първия фестивален ден за децата: очакваното и преминаващо при голям интерес и желание за участие литературно състезание „Пътешествие из европейската литературна съкровищница”, в което се включиха ученици от различни училища, среща с писателя Димитър Боримечков /Молдова/ и представяне на сп. ”Другарче” - единственото детското списание на бълг. език в съседна Сърбия, концерт на Формация за детски забавни песни.”Сините камбанки” с художествен ръководител Живка Болярска. За пръв път бе организиран и Национален пленер за детска рисунка на тема „В моя град живее вълшебник”. В него взеха участие над 130 деца на възраст от 7 до 14 години от цялата страна. В продължение на 4 часа децата рисуваха своите приказни фантазии. Журито, с председател известния български илюстратор Спас Спасов, миналогодишния носител на националната награда „Константин Константинов” в категория „Илюстратор”, бе затруднено да избере най-добрите рисунки сред толкова много добри.

На втория ден, 9 май, програмата започна със среща с писателя Панчо Панчев. Представена бе новата му книга „Ако искаш, вярвай”. В 10,30ч. започна официалната церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема „Книгата е мой приятел - пътна карта за мечтател" и Националния пленер за детска рисунка на тема „В моя град живее вълшебник”. Раздадени бяха над 40 награди. За доброто настроение на децата се погрижиха изпълнители от студио за рок и поп изпълнители „Ритъм” и актьорите от театър „Мариета и Марионета”. Открита бе и изложба с отличените рисунки на участниците в пленера. Точно в 12.00ч., с изпълнение на химна на ЕС, започна Европейски литературен маратон /част от международен проект с участието на 9 европейски държави/ посветен в България на творчеството на Йордан Радичков. В продължение на 6 часа над 200 доброволци-четци четоха пред многобройна публика повестта „Бомбето” и най-добрите есета на Радичков. В маратона се включиха хора с на различна възраст, с различни професии, от различни социални групи. Най-младият участник в четенето бе на 13 г., а най-възрастният – на 68 г.

Маратонът завърши с концерт на Младежки симфоничен оркестър при НУМСИ „Проф. П. Владигеров” – Бургас, с диригент Левон Манукян. Изпълнени бяха произведения на П.Владигеров, Дворжак, Гершуин, Брамс, Филип Павлов, Щраус, Андерсон, Бах, Гуно, Шостакович, Шуберт, Григ. След концерта от площада пред театъра полетяха сини балони с европейските звезди и така символично приключи Деня на Европа.

На 10 май програмата на фестивала бе още по-наситена с прояви. В 9,30ч. в зала „Май” бе открита кръгла маса на тема:„Европейски измерения на българската детска литература" . Бяха представени докладите: Начални тезиси към изследване на европейските параболи на българската литература за деца /доц.д-р Светлана Стойчева/; За „Европейското” като критически концепт в самосъзнанието на детската ни литература /гл.ас.д-р Петър Стефанов/; Европейското достойнство на днешната българска литература не само за деца /ст.н.с. д-р Вихрен Чернокожев, Росица Чернокожева/; Литературата за деца в края на XX и началото на XXI век – общоевропейски проблеми и предизвикателства /доц.дпн Маргарита Терзиева/; Българският детски фолклор и Европа /д-р Лилия Старева/; Европейските ценности в детската литература и читателския свят на децата и юношите /доц.д-р Добринка Стойкова, д-р Константина Недкова/; Състояние на българската детско-юношеска литература в Унгария /д-р Йозеф Керестури/; Джуджетата от двата бряга на река Сън /Елизабета Георгиева/; През води и гори ... в Европа /гл.ас. Мария Николова/; Апология за пазителя на древната памет /Ерик Ноло/; Моите срещи с Йордан Радичков /проф. Джузепе Делл Агата/.

Успоредно с дискусиите на кръглата маса в театъра продължиха проявите за децата. В 9,30ч. се състоя премиера на книгата „Следвай ме, бабо!” на Катя Воденичарова /миналогодишния носител на наградата „К.Константинов” за цялостен принос/. Камерната зала се оказа малка да побере децата дошли за представлението „Приказка за кученцето и котенцето” по Йозеф Чапек. на Малък куклен театър „Слон”- гр. Пловдив. При голям интерес премина и срещата с поетесата Мая Дългъчева. От 13:30 ч. започна премиерата на антологията „Бисери отронени - Любими детски стихове на любими детски поетеси” /на български и сръбски език/. със специалното участие на преводача на изданието на сръбски език, поетът Мила Васов /Ниш, Сърбия/ и целия екип, участвал в подготовката на антологията. От 14,30ч. се състоя премиерата на книгата на Петя Александрова „Чадърче от коприна” от поредицата „Златно перо” на ИК „Хермес”.

В 15,30ч. в зала „Сирак Скитник” бе открита изложбата „Картинни книжки - авторски издания за деца” /дипломни проекти/ на студенти от катедра „Книга и печатна графика", Изящен факултет при НХА – София.Представени бяха творбите на: Ваня Йорданова, Елена Георгиева, Елена Веселинова, Кристина Тошкова, Мая Груева, Росица Ячкова, Стефка Димитрова-Величкова. Изложбата бе открита от доц. Николай Цачев /НХА - София/. В същото време в Клуба на дейците на културата се проведе литературно четене с участието на поетите: Сава Пеев /Сливен/, Сийка Арнаудова /Сливен/, Николай Домусчиев /Сливен/, Генка Богданова /Ямбол/, Ангел Чобанов /Ямбол/.

В 16.00ч. по ларгото премина пъстро карнавално шествие с участието на актьорите от театър „Мариета и Марионета”, ученици от II Основно училище „Христо Ботев” – Сливен и деца от други училища, фолклорен състав „Българче” при читалище „Хаджи Димитър” съпроводено от Духов оркестър ”Бургас” и мажоретен състав от гр.Карнобат.

Кулминацията в програмата на фестивала бе тържественият концерт-спектакъл, който започна в 17.30ч. в Драматичния театър. На него за четвърта поредна година бе връчена Националната награда “Константин Константинов”. Тя е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Национален център за книгата, Регионална библиотека “Сава Доброплодни”, Община Сливен и Ротари клуб - Сливен. Присъжда се ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга за принос в книгоиздаването за деца през предходната година и включва малка пластика, диплом и парична сума. Автор на пластиката е младият сливенски скулптор Сейфетин Шекеров. Наградата за цялостен принос бе присъдена на Леда Милева. В категорията “автор” наградата бе присъдена на Панчо Панчев за издадената през 2006г. книга “Ако искаш, вярвай!”. В категорията “илюстратор” награда тази година не бе връчена. В категория “Издателство” наградата бе връчена издателство “Златното пате”. Бляскавият спектакъл, по сценарий на Златко Гулеков и режисура на Христо Симеонов, със специалното участие на актьорите Мира Бояджиева и Димитър Рачков и изпълнения на деца от клуб „Сезони”-Бургас, очарова присъстващите в залата.

Четвъртият ден от Фестивала продължи с литературно състезание. На специална пресконференция бяха представени носителите на Националната награда „Константин Константинов” за 2007г. Журналисти от регионални и национални медии имаха възможност да зададат своите въпроси към наградените. В 12.00ч. започна концерт с участието на Хайгашод Агасян и детска вокална група „Пчелички”. В 13.00ч. фестивалът бе закрит тържествено.

За всички деца, посетили проявите включени във фестивалната програма, организаторите и издателствата „Хермес”,„Фют”, ”Жанет 45”, „Славена” и др. бяха осигурили много подаръци и изненади.

На уредения от издателствата базар детските книги се продаваха с големи отстъпки

Националният фестивал на детската книга е уникално явление в културния живот на България, който всяка година остава като неповторимо преживяване с вълнението от срещите, с творческото себераздаване, с новите идеи и искрената детска обич и вълнение. Да си пожелаем и в бъдеще да е така.