Начало

 

Осми национален фестивал на детската книга – Сливен, 8-10 май 2006 г.

 

Традиция стана всяка година в началото на месец май, в Сливен, по инициатива на Регионална библиотека “Сава Доброплодни”, подкрепена от Министерството на културата, Националния център за книгата към МК, Държавната агенция за българите в чужбина, Областна управа - Сливен, Община Сливен, Ротари клуб – Сливен, най-големите детски издателства и други организации да се провежда Национален фестивал на детската книга.

Осмото издание на фестивала за трета поредна година се проведе под патронажа на първата дама на България г-жа Зорка Първанова събра в града ни гости и участници от страната и чужбина: автори, издатели, илюстратори, книгоразпространители, библиотечни специалисти - хората, които осигуряват естествена и жива връзка с най-малките читатели и правят света на книгата интересен и достъпен. Фестивалът отново се превърна в естествено място за изява на възможностите на всички млади дарования, които чрез словото, магията на песните и красотата на танца отправят своите първи послания на творци.

Националният фестивал на детската книга бе открит с концерт на 8 май 2006 г. в 10:00 часа в Драматичен театър “Стефан Киров”. За пръв път на него прозвуча и химна на фестивала по текст на поетесата Петя Александрова и музика на Хайгашод Агасян. Няколко са акцентите в програмата на първия фестивален ден за децата: очакваното и преминаващо при голям интерес и желание за участие литературно състезание „Пътешествие из европейската литературна съкровищница”, в което се включаиха ученици от различни училища и в двата фестивални дни,  срещи с авторите Румен Шомов, Росица Чернокожева, Мая Дългъчева, Тодор Лозанов, откриване на изложба – илюстрации на доц.Регина Далаклъчева /НХА-София/, представление „Къде е страната на приказките” на театрална къща „Мариета и Марионета” и премиерен спектакъл „Слънчо Слънчоглед” на детска театрална студия „Пакостник”.

Успоредно с проявите за  децата, в 11.00ч. в зала „Май” на община Сливен бе открита кръгла маса на тема: Съвременният детски роман – образци, тенденции, предизвикателства”, посветена на 100г. от рождението на родения в Сливен писател и литературен критик Петър Димитров – Рудар. Със свои доклади в нея се включиха поетесата Елизабета Георгиева /Сърбия и Черна гора/, доц.Светлана Стойчева /СУ/, Вихрен Чернокожев /БАН/, Росица Чернокожева /БАН/, Мария Гарева /ДАБЧ/, Петя Александрова /поетеса/, Стефания Цанкова/ВТУ/, Георги Константинов/писател/, доц.Маргарита Терзиева /БУ”Асен Златаров”/, Саша Василевич/Сърбия и Черна гора/, Йозеф Керестури/Унгария/, доц. Нели Иванова/СУ/, доц. Добринка Стойкова и доц. Мария Николова /СВУБИТ/, Дочка Петрова /преподавател/, библиотечните специалисти Константина Недкова /НБКМ/, Нели Малчева /РБ-Търговище/, Радостина Василева /РБ-Бургас/. Приятна изненада за гостите и участниците бе предварително издаденият със съдействието на Националния център за книга сборник с доклади, което  позволи на участниците да дискутират по-продължително повдигнатите проблеми. В края на форума известният сръбски поет Душан Джурджев - директор на Международния фестивал „ Змеjeве дечи игре” /Нови сад, Сърбия и Черна гора/ представи антология на сръбска детска поезия в превод на български език „Всичко, което расте, би искало да пее”. Сто екземпляра от антологията бяха подарени на организаторите на Националния фестивал на детската книга и чрез тях ще достигнат до големите библиотеки в страната и до българските деца.

В първия ден на фестивала се проведе и представяне на проекта за поощряване на таланти „Моята първа книжка” (финансиран от образователното министерство на Финландия) на Гергана Янева /Хелзинки, Финландия/ и детската литературна работилница на поетесата Елизабета Георгиева /Сърбия и Черна гора/. На срещата присъстваха и много преподаватели и ръководители на творчески сдружения от Сливен и страната. Споделен бе опит и добри практики. Инициираха се съвместни инициативи.

На втория ден, 9 май, европейски привкус на фестивала придаде дискусията „Приобщаване на Европа към децата” и представянето на резултатите от транс-националния конкурс „Европа в приказка” по международния проект LITTLE, администриран и реализиран в България от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. В нея се включиха членовете на националното жури на конкурса Георги Константинов и Петя Александрова, членът на международното жури от българска страна Игор Чипев, заелите първите три места във всяка възрастова група в националното класиране, много гости. На срещата присъства и шестнадесет годишната Илиана Янкова автор на „Истинска приказка”, която в конкуренция с най-добрите немски и италиански приказки, зае второ място в международното класиране. Представен бе и сборник с наградените български приказки.   

Същия ден при голям интерес протекоха срещите с авторите: Юлия Спиридонова и Георги Мишев. Състоя се и премиера на книгата „Аз съм един сън” на трагично загиналата Дафина Георгиева – Роня с участиео на директора на издателство “Егмонт България” Георги Александров и майката на Дафи – Катя Георгиева. На специална церемония бяха наградени отличените участници в Националния литературен конкурс и конкурса за рисунка на тема „Пътешествие в света на приказните тайнства и вълшебства”. В конкурса взеха участие над 3000 деца от страната и българските общности в чужбина. Раздадени бяха над 50 награди. За настроението на децата се погрижиха актьорите от театър „Весел” и Ненчо Илчев и Мирослава Гоговска, които сътвориха весело и забавно шоу и за деца, и за възрастни.

На специална среща бе представено изданието на издателство „Хермес” на книгата на Константин Константинов „Приказки за тебе”, посветено на VIII Национален фестивал на детската книга. Издателство „Хермес” е миналогодишният носител на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване в раздел „издателство”. На срещата присъства собственикът на издателството Стойо Вартоломеев, който връчи дарения от специалния тираж на книгата на големи училищни библиотеки. На децата - участници в различни прояви на фестивала бяха раздадени 1 000 екземпляра от книгата.

В  16.30ч. по ларгото премина пъстро карнавално шествие с участието на ученици от различни училища, съпроводено от Духов оркестър”Морски звуци”/гр.Бургас/ и мажоретен състав от гр.Карнобат.

Кулминацията в програмата на фестивала бе тържественият концерт-спектакъл, който започна в 17.30ч. в Драматичния театър. На него за трета поредна година бе връчена националната награда “Константин Константинов”. Тя е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Национален център за книгата, Регионална библиотека “Сава Доброплодни”, Община Сливен и Ротари клуб - Сливен. Присъжда се ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга за принос в книгоиздаването за деца през предходната година и включва малка пластика, диплом и парична сума. Автор на пластиката е младият сливенски скулптор Сейфетин Шекеров. Наградата за цялостен принос бе присъдена на Катя Воденичарова, посветила почти цялото си творчество - 7 радиопиеси, 6 куклени и 8 театрални пиеси, 8 сценария за тв филми ио 9 книги на сложния и не винаги разбираем свят на подрастващите, на децата и юношите. В категорията “автор” наградата бе присъдена на Севда Севан за издадената през 2005г. книга “Приказки за Нил, Паган и Бияйна”. В категорията “илюстратор” наградата бе връчена на младия художник Спас Спасов илюстрирал книгите от серията “весели приказки” на издателство “Хермес”. За пръв път бе връчена и новоучредената награда на СБП за нова детска книга /ръкопис/ на младата авторка Юлия Спиридонова. След официалната церемония бе представен спектакълът ”С книгата по света” със специалното участие на актьорите Иван Ласкин, Ненчо Илчев и Мирослава Гоговска.

Третият ден от Фестивала продължи с премиери на „Приключенията на Туфо рижия пират” на Георги Константинов, „Лунната мастилница” на Ирина Баткова и „Джобното човече” на Анета Дучева Ферманн /Мюнхен, Германия/.

На специална пресконференция бяха представени носителите на Националната награда „Константин Константинов” за 2006г. и носителят на наградата на СБП.

Фестивалът бе официално закрит с концерт на Хайгашод Агасян и детска вокална група „Пчелички”.

За всички деца, посетили проявите включени във фестивалната програма, организаторите и издателствата  „Хермес”,„Фют”, ”Жанет 45”, ”Егмонт България” бяха осигурили много подаръци и изненади.

На уредения от издателствата базар детските книги се продаваха с големи отстъпки

Националният фестивал на детската книга е уникално явление в културния живот на България, който всяка година остава като неповторимо преживяване с вълнението от срещите, с творческото себераздаване, с новите идеи и искрената детска обич и вълнение. Да си пожелаем и тази година да е така.