Начало

Седми национален фестивал на детската книга Сливен, 9-11 май 2005 г.

 

Традиция стана всяка година в началото на месец май, в гр.Сливен, по инициатива на Регионална библиотека Сава Доброплодни, подкрепена от Министерството на културата и туризма, Националния център за книгата към МКТ, Държавната агенция за българите в чужбина, Областна управа - Сливен, Община Сливен, Ротари клуб Сливен, най-големите детски издателства и други организации да се провежда Национален фестивал на детската книга.

Седмото издание на фестивала се проведе под патронажа на г-жа Зорка Първанова и Министъра на културата и туризма г-жа Нина Чилова и събра в града под Сините камъни автори, издатели, илюстратори, книгоразпространители, библиотечни специалисти - хората, които осигуряват естествена и жива връзка с най-малките читатели и правят света на книгата интересен и достъпен. В Сливен дойдоха и много гости от чужбина /Русия, Унгария, Сърбия, Украйна, Швеция/ - автори, организатори на подобни фестивали и партньори на библиотеката по различни проекти. 

Националният фестивал на детската книга бе открит на 9 май в Драматичен театър Стефан Киров със специален концерт. Няколко бяха акцентите в програмата на първия фестивален ден: литературно състезание Ние обичаме да четем!, междуградска викторина - състезание Европейският съюз през детските очи/по проект на Министерството на културата и туризма Дирекция Регионална културна политика и Регионална библиотека Сава Доброплоднипо комуникационната стратегия на Република България за присъединяване към ЕС/- с участие на отбори от гр.Ямбол, гр.Поморие, гр.Нова Загора, гр.Твърдица и гр.Сливен, срещи с авторите Любен Петков, Станка Пенчева, Милорад Геров/Сърбия/, Елизабета Георгиева/Сърбия/, Владимир Калоянов/Украйна/, откриване на изложба детски рисунки, представяне на серията Златно перо на издателство Хермес, представяне на Антология на сръбска поезия за деца, церемония по награждаването на наградените участници в Националния литературен конкурс и конкурса за рисунка на тема Книжчице, Вълшебнице!, концерт.

Най - чакана от децата проява в първия ден от Фестивала бе церемонията по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс и конкурса за рисунка на темаКнижчице, Вълшебнице!, в който взеха участие над 2000 деца от цялата страна и от българските общности в чужбина. Церемонията  по награждаването  завърши с концерт под надслов С нас е весело поздрав към участниците и победителите, с участието на актьорите Ненчо Илчев и Мая Бежанска.

През втория фестивален ден бяха проведени: Кръгла маса на тема Съвременната детска литература и нейните читатели тенденции, проблеми, перспективи, премиери на детски книги на Банко Банков и Георги Константинов, среща с писателя Цончо Родев, авторски концерт - спектакъл на Хайгашод Агасян, среща с редакционния екип на много популярните сред учениците вестници Рикчо, Рики кандидатгимназист и Рики-гимназист, карнавално шествие и тържествен концерт - спектакъл.

В кръглата маса, която се проведе в залаМай, със свои доклади се включиха: г-жа М.Миланова /СУСв.Кл.Охридски/, Елизабета Георгиева - автор/Димитровград, Сърбия/, Венера Атанасова /Издателство Хермес/, Петя Александрова /автор/, Дочка Петрова /педагог/, Гьорфи Чобане /Зам.директор на градската библиотека в гр.Печ, Унгария/,  Мая Дългъчева /автор/, Ивона Тачева /СУ/, Мария Николова /СВУБИТ, София/, Боян Лалов, Бойка Карачивиева /ТУ-София/, Вихрен Чернокожев, Росица Чернокожева /БАН, Институт за литература/, Димитрийка Стефанова /НБКМ/, Димитър Бечев /Ямбол/, Карл Линдгрен /Швеция/. Гостите от Москва представиха Международния фестивал Библиобраз, който се провежда под патронажа на г-жа Л.Путина.

В зала Сирак Скитник бе открита изложбата Другата книга на студенти от НХА София, Катедра Книга и печатна графика, която съдържа интересни издателски проекти, представени на тазгодишния Международен панаир на книгата в Лайпциг.

В  16.30ч. по ларгото премина пъстро карнавално шествие с участието на ученици от различни училища, съпроводено от Гарнизонния духов оркестър. За реализирането на тази атрактивна проява съдействаха лично бригаден генерал Славев /командир на командване Изток/ и подп. К.Николов /Нач.отдел Административен в командването/.

Кулминацията в програмата на втория ден от фестивала бе тържественият концерт-спектакъл. На него за втора поредна година бе връчена Националната награда Константин Константинов. Тя е учредена през 2004г. от Министерство на културата - Национален център за книгата, Регионална библиотека Сава Доброплодни, Община Сливен и Ротари клуб - Сливен. Наградата се присъжда ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Тя представлява малка пластика, диплом и парична сума. Автор на пластиката е младият сливенски скулптор Сейфетин Шекеров. Награди се присъждат в следните категории: голяма награда за цялостен принос; издателство; автор; илюстратор. Тазгодишните носители на наградата са: в категория за цялостен принос- Георги Константинов, в категория автор Виктор Самуилов, в категория издателство наградата бе поделена между две издателства ИКхермес и ИКЖанет 45. След официалната церемония по награждаването бе представен спектакълът С книгата по света със специалното участие на актьорите Димитър Рачков и Мария Сапунжиева.

Третият ден от Фестивала бе посветен на театъра за деца. Представени бяха  постановките: Свинарят /по Андерсен/ на Малък куклен театър Слон и Празник по никое време на  театър Весел - Велико Търново.

В незабравим празник за децата се превърна и  специалното представяне на ИК Жанет 45, с участието на г-жа Божана Апостолова - собственик на издателството, която представи пред детската публика и книгата си Човекът с небето. Този ден. децата се срещнаха и със Стефан Цанев.

За всички деца, посетили проявите включени във фестивалната програма, организаторите, издателствата Фют, Жанет 45, Хермес,Егмонт България и др. и  книжарската верига Хеликон бяха осигурили много подаръци и изненади. Специални дарения от издателство Фют получиха и децата от всички детски градини в Сливен.

На уредения от издателствата базар, детските книги се продаваха с големи отстъпки.

Рекорден брой участници и гости от всички краища на България посетиха проявите на тазгодишното издание на фестивала. Към него бе проявен и голям медиен интерес. Фестивалът получи и сериозна институционална подкрепа и финансиране.

Националният фестивал на детската книга е уникално явление в културния живот на България, който всяка година остава като неповторимо преживяване с вълнението от срещите, с творческото себераздаване, с новите идеи и искрената детска обич и вълнение, и с очакването на следващия Фестивал!

Начало на страницата