Начало

Седми национален фестивал на детската книга – Сливен, 9-11 май 2005 г.

 

Традиция стана всяка година в началото на месец май, в гр.Сливен, по инициатива на Регионална библиотека “Сава Доброплодни”, подкрепена от Министерството на културата и туризма, Националния център за книгата към МКТ, Държавната агенция за българите в чужбина, Областна управа - Сливен, Община Сливен, Ротари клуб – Сливен, най-големите детски издателства и други организации да се провежда Национален фестивал на детската книга.

Седмото издание на фестивала се проведе под патронажа на г-жа Зорка Първанова и Министъра на културата и туризма г-жа Нина Чилова и събра в града под Сините камъни автори, издатели, илюстратори, книгоразпространители, библиотечни специалисти - хората, които осигуряват естествена и жива връзка с най-малките читатели и правят света на книгата интересен и достъпен. В Сливен дойдоха и много гости от чужбина /Русия, Унгария, Сърбия, Украйна, Швеция/ - автори, организатори на подобни фестивали и партньори на библиотеката по различни проекти. 

Националният фестивал на детската книга бе открит на 9 май в Драматичен театър „Стефан Киров” със специален концерт. Няколко бяха акцентите в програмата на първия фестивален ден: литературно състезание „Ние обичаме да четем!”, междуградска викторина - състезание “Европейският съюз през детските очи”/по проект на Министерството на културата и туризма – Дирекция „Регионална културна политика” и Регионална библиотека “Сава Доброплодни”по комуникационната стратегия на Република България за присъединяване към ЕС/- с участие на отбори от гр.Ямбол, гр.Поморие, гр.Нова Загора, гр.Твърдица и гр.Сливен, срещи с авторите Любен Петков, Станка Пенчева, Милорад Геров/Сърбия/, Елизабета Георгиева/Сърбия/, Владимир Калоянов/Украйна/, откриване на изложба детски рисунки, представяне на серията „Златно перо” на издателство „Хермес”, представяне на „Антология на сръбска поезия за деца”, церемония по награждаването на наградените участници в Националния литературен конкурс и конкурса за рисунка на тема “Книжчице, Вълшебнице!”, концерт.

Най - чакана от децата проява в първия ден от Фестивала бе церемонията по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс и конкурса за рисунка на тема”Книжчице, Вълшебнице!”, в който взеха участие над 2000 деца от цялата страна и от българските общности в чужбина. Церемонията  по награждаването  завърши с концерт под надслов „С нас е весело” – поздрав към участниците и победителите, с участието на актьорите Ненчо Илчев и Мая Бежанска.

През втория фестивален ден бяха проведени: Кръгла маса на тема „Съвременната детска литература и нейните читатели – тенденции, проблеми, перспективи”, премиери на детски книги на Банко Банков и Георги Константинов, среща с писателя Цончо Родев, авторски концерт - спектакъл на Хайгашод Агасян, среща с редакционния екип на много популярните сред учениците вестници „Рикчо”, „Рики – кандидатгимназист” и „Рики-гимназист”, карнавално шествие и тържествен концерт - спектакъл.

В кръглата маса, която се проведе в зала”Май”, със свои доклади се включиха: г-жа М.Миланова /СУ”Св.Кл.Охридски”/, Елизабета Георгиева - автор/Димитровград, Сърбия/, Венера Атанасова /Издателство ”Хермес”/, Петя Александрова /автор/, Дочка Петрова /педагог/, Гьорфи Чобане /Зам.директор на градската библиотека в гр.Печ, Унгария/,  Мая Дългъчева /автор/, Ивона Тачева /СУ/, Мария Николова /СВУБИТ, София/, Боян Лалов, Бойка Карачивиева /ТУ-София/, Вихрен Чернокожев, Росица Чернокожева /БАН, Институт за литература/, Димитрийка Стефанова /НБКМ/, Димитър Бечев /Ямбол/, Карл Линдгрен /Швеция/. Гостите от Москва представиха Международния фестивал „Библиобраз”, който се провежда под патронажа на г-жа Л.Путина.

В зала „Сирак Скитник” бе открита изложбата „Другата книга” на студенти от НХА – София, Катедра „Книга и печатна графика”, която съдържа интересни издателски проекти, представени на тазгодишния Международен панаир на книгата в Лайпциг.

В  16.30ч. по ларгото премина пъстро карнавално шествие с участието на ученици от различни училища, съпроводено от Гарнизонния духов оркестър. За реализирането на тази атрактивна проява съдействаха лично бригаден генерал Славев /командир на командване ”Изток”/ и подп. К.Николов /Нач.отдел „Административен” в командването/.

Кулминацията в програмата на втория ден от фестивала бе тържественият концерт-спектакъл. На него за втора поредна година бе връчена Националната награда “Константин Константинов”. Тя е учредена през 2004г. от Министерство на културата - Национален център за книгата, Регионална библиотека “Сава Доброплодни”, Община Сливен и Ротари клуб - Сливен. Наградата се присъжда ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Тя представлява малка пластика, диплом и парична сума. Автор на пластиката е младият сливенски скулптор Сейфетин Шекеров. Награди се присъждат в следните категории: голяма награда за цялостен принос; издателство; автор; илюстратор. Тазгодишните носители на наградата са: в категория „за цялостен принос”- Георги Константинов, в категория „автор” – Виктор Самуилов, в категория „издателство” – наградата бе поделена между две издателства – ИК”хермес” и ИК”Жанет 45”. След официалната церемония по награждаването бе представен спектакълът” С книгата по света” със специалното участие на актьорите Димитър Рачков и Мария Сапунжиева.

Третият ден от Фестивала бе посветен на театъра за деца. Представени бяха  постановките: ”Свинарят” /по Андерсен/ на Малък куклен театър „Слон” и „Празник по никое време” на  театър „Весел” - Велико Търново.

В незабравим празник за децата се превърна и  специалното представяне на ИК „Жанет 45”, с участието на г-жа Божана Апостолова - собственик на издателството, която представи пред детската публика и книгата си „Човекът с небето”. Този ден. децата се срещнаха и със Стефан Цанев.

За всички деца, посетили проявите включени във фестивалната програма, организаторите, издателствата „Фют”, ”Жанет 45”, „Хермес”,”Егмонт България” и др. и  книжарската верига „Хеликон” бяха осигурили много подаръци и изненади. Специални дарения от издателство „Фют” получиха и децата от всички детски градини в Сливен.

На уредения от издателствата базар, детските книги се продаваха с големи отстъпки.

Рекорден брой участници и гости от всички краища на България посетиха проявите на тазгодишното издание на фестивала. Към него бе проявен и голям медиен интерес. Фестивалът получи и сериозна институционална подкрепа и финансиране.

Националният фестивал на детската книга е уникално явление в културния живот на България, който всяка година остава като неповторимо преживяване с вълнението от срещите, с творческото себераздаване, с новите идеи и искрената детска обич и вълнение, и с очакването на следващия Фестивал!

Начало на страницата