Начало

С ХУДОЖЕСТВЕНО-ДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА „БУДИТЕЛИ НАРОДНИ“ РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ – СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗВА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

 От 29.10. до 10.11.2021г. в централното фоайе на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен е експонирана художествено-документалната изложба „Будители народни“, посветена на 1 ноември – Деня на народните будители.

Изложбата е посветена на делото на плеяда книжовници, просветители, борци за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията. В експозицията са представени старопечатни, редки и ценни издания из фондовете на библиотеката, фототипни издания, снимков материал и копия на документални материали за живота и делото на  най-почитаните народни будители: Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, д-р Петър Берон, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Сава Доброплодни, Хаджи Димитър, Добри Чинтулов, Петко Славейков, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други бележити дейци със значим принос за Българското възраждане.

Целта на изложбата е да припомни имената и делата на народните будители, които в голямата си част са носители на еволюционните промени, които оставят трайни следи върху развитието на обществото. Те са представители на един свят, в който знанието е ценност, а разпространението му свещен дълг. Същевременно делата на народните будители ни напомнят, че с вяра и упоритост нашият народ е преодолял редица трудности в миналото и има сили да се справи с предизвикателствата на бъдещето.

Посетителите на изложбата ще имат възможност и да се докоснат до някои от документите, както и да разлистят някои от изложените ценни книги.

Посещението на изложбата се извършва при спазване на всички противоепидемични мерки въведени за закрити обекти.

Начало страница