Начало

В ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН ОРГАНИЗИРА ДВАНАДЕСЕТ СЕМИНАРА И БЕЗПЛАТНИ ОБУЧЕНИЯ ПО ПРОГРАМИРАНЕ С РОБОТА ФИНЧ

 За поредна година РБ Сава Доброплодни-Сливен се включи активно в инициативите на Европейската седмица на програмирането /06 - 21окт. 2018г./. Орагнизирани са 12 семинара и безплатни обучения по програмиране с робота Финч, в които се включиха над 300 ученици от трети и четвърти клас на III ОУ Д-р Ив.Селимински и VСУП.К.Яворов гр. Сливен, СУХр.Ботев - гр.Нова Загора и СУ Д.Каравелов гр.Шивачево, както н студенти от ТУ - София, ИПФ Сливен и Професионален търговски колеж Сливен. Обученията се проведоха в компютърните зали оборудвани по програма Глобални библиотеки - България в РБ Сава Доброплодни, НЧ Просвета- гр.Шивачево и библиотеката при НЧ Д.П.Сивков- гр.Нова Загора, като и в лабораториите на университета.

Пред учениците с кратка презентация бе представена историята на програмирането и програмните езици и  възможностите за програмиране с робота Финч. Учениците се запознаха с програмния език Snap! и Scratch за управление на робота. Той e подходящ за обучение на деца от 7 до 12г. Snap! и Scratch позволяват лесно да е усвоят принципите на визуалното програмиране чрез работа с изображения, звуци и рисуване, дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда като по този начин обогатява културата на децата и развива творческото мислене и уменията за комуникация. В практическото обучение, чрез забавни задачи с герои от популярни анимационни филми, децата усвоиха някои от основните принципи за работа с програмния език и изпълниха успешно няколко задачи.

 В края на обучението участниците получиха сертификат за успешно преминал първи час по програмиране, генериран от програмата. Проведените обучения подпомогнаха и започналото от тази учебна година задължителна дисциплина "Компютърно моделиране в 3 клас.

Пред студентите с кратка презентация бе представена историята на програмирането и програмните езици и възможностите за програмиране с робота Финч и бяха демонстрирани други програмни езици за управление на робота.

Роботът Финч е двуколесен робот с птице-подобни функции, може да се програмира да се движи, да говори, танцува, рисува или дори човката му да свети. Той има много сензори и механизми, които да ангажират очите, ушите колкото е възможно повече сетива. Финч в момента се поддържа на над 12 езици за програмиране и среда, включително Java, Python, C ++, Visual Basic, Scala, и Processing. Използва се за обучение по програмиране, както за деца така и за студенти.  Въведен е в обучението по програмиране в училищата в САЩ.

Роботите Финч използвани в обучението са предоставени на РБ Сава Доброплодни от Посолството на САЩ в България и Фондация Глобални библиотеки-България с цел специалистите от библиотеката да помогнат на много деца да направят своите първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

В навечерието на седмицата на програмирането Посолството на САЩ в България предостави на сливенската регионална библиотека като дарение още 5 робота Финч, за да се обезпечат повече работни места при обученията, които ще се провеждат и в бъдеще.

Компютърните науки вече докосват почти всяка научна дисциплина и са важна част от повечето нови технологии. Обучението с робота Финч може да мотивира учениците да се насочат към компютърните науки, да осъзнаят, че това е област, която ще им даде възможност за бъдещо професионално развитие. Затова и РБ Сава Доброплодни приема като мисия работата си в тази насока.

 

Начало страница