Начало

 

Ценно дарение за Регионална библиотека Сава Доброплодни

Над 120 ценни издания се вляха преди броени дни във фондовете на регионалната библиотека. Дарението направи наследникът на известната фамилия сливенски индустриалци Илия Калов. Това не е първият  дарителски жест на Калов за най-голямата сливенска книгохранителница. По примера и на друг известен сливенец - Борис Симитчиев, той отдавна припозна регионалната библиотека като място, където да предава за съхранение и ползване ценни издания от личната си библиотека събирани от поколения.  Първото голямо дарение на Калов за сливенската регионална библиотека датира от 2000г. Като признателност за родолюбивия жест на дарителя в РБСава Доброплодни ще бъде обособена сбирка Библиотека Илия Калов.

Поредното дарение на Калов включва книги из областите политология, история, фолклор, философия, краеведски изследвания, художествена литература, справочни издания и др. Сред ценните краеведски издания се открояват заглавия като Хаджи Димитър и Стефан Караджа и техните другари/1930/, Юбилейна книга на църквата св.Никола/1934/, Д-р Иван Селимински/1935/ - на Никола Станев, Сформирането и сраженията на Христо Ботьовата и Хаджи Димитровата чети/1940/ - на Иван Бунарджиев, Хаджи Димитър/1940/ - на Ал.Недев, Селимински. Живот,  дело, идеи/1938/ - на М.Арнаудов, поредицата Библиотека д-р Иван Селимински и др.

В дарението са включени и авторскитe книги на Илия Калов: родовото изследване Опит за история на рода Лолови от с.Медвен, Котленско/С., 2003/, биографичната хроника за живота в емиграция на Николай Методиев Николов Другата страна на свободата/С., 2007/ и ценното краеведско издание Опит за история на текстилната фирма Илия Г.Калов- Сливен/С., 2010/.

 В най-новата си книга Калов представя историята на едно от най-старите текстилни предприятия в Сливен. Закупена през 1890г. и по-късно преустроена, разширена и модернизирана, фабриката на Калови в периода от 1905 до национализацията й на 23 декември 1947г. произвежда вълнени платове и прежди с отлично качество и е основен снабдител на двореца, войската и всички държавни учреждения. Приложеният снимков и документален материал прави книгата още по-ценна за изследователите на историята на сливенската текстилна промишленост.

Много скоро книгите от дарението ще бъдат достъпни за ползване от читателите на библиотеката.

Начало страница