Начало

 

Ценно дарение за Регионална библиотека „Сава Доброплодни”

Над 120 ценни издания се вляха преди броени дни във фондовете на регионалната библиотека. Дарението направи наследникът на известната фамилия сливенски индустриалци – Илия Калов. Това не е първият  дарителски жест на Калов за най-голямата сливенска книгохранителница. По примера и на друг известен сливенец - Борис Симитчиев, той отдавна припозна регионалната библиотека като място, където да предава за съхранение и ползване ценни издания от личната си библиотека събирани от поколения.  Първото голямо дарение на Калов за сливенската регионална библиотека датира от 2000г. Като признателност за родолюбивия жест на дарителя в РБ”Сава Доброплодни” ще бъде обособена сбирка „Библиотека Илия Калов”.

Поредното дарение на Калов включва книги из областите политология, история, фолклор, философия, краеведски изследвания, художествена литература, справочни издания и др. Сред ценните краеведски издания се открояват заглавия като „Хаджи Димитър и Стефан Караджа и техните другари”/1930/, „Юбилейна книга на църквата св.Никола”/1934/, „Д-р Иван Селимински”/1935/ - на Никола Станев, ”Сформирането и сраженията на Христо Ботьовата и Хаджи Димитровата чети”/1940/ - на Иван Бунарджиев, ”Хаджи Димитър”/1940/ - на Ал.Недев, ”Селимински. Живот,  дело, идеи”/1938/ - на М.Арнаудов, поредицата „Библиотека д-р Иван Селимински” и др.

В дарението са включени и авторскитe книги на Илия Калов: родовото изследване „Опит за история на рода Лолови от с.Медвен, Котленско”/С., 2003/, биографичната хроника за живота в емиграция на Николай Методиев Николов „Другата страна на свободата”/С., 2007/ и ценното краеведско издание „Опит за история на текстилната фирма „Илия Г.Калов”- Сливен”/С., 2010/.

 В най-новата си книга Калов представя историята на едно от най-старите текстилни предприятия в Сливен. Закупена през 1890г. и по-късно преустроена, разширена и модернизирана, фабриката на Калови в периода от 1905 до национализацията й на 23 декември 1947г. произвежда вълнени платове и прежди с отлично качество и е основен снабдител на двореца, войската и всички държавни учреждения. Приложеният снимков и документален материал прави книгата още по-ценна за изследователите на историята на сливенската текстилна промишленост.

Много скоро книгите от дарението ще бъдат достъпни за ползване от читателите на библиотеката.

Начало страница