Начало

ПОРЕДНО ДАРЕНИЕ ОТ КНИГИ ОТ НФД „13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ” ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН

 

На 4.10.2018г., при посещението си в Сливен, изпълнителният директор на НДФ „13 века България” Митко Димитров и представители на фонда, посетиха РБ ”Сава Доброплодни” и дариха на сливенската културна институция над 100 уникални издания. Дарението включва монографии, албуми, справочни издания и сборници с документални материали от областите: философия, социология, религия, културология, право, история, география, политология, география, изкуство, архитектура, литературознание, финанси, както и съвременна преводна и българска поезия и проза, отпечатани със средства на фонда. Част от включените в дарението издания са учебници за ВУЗ. С поредното дарение книгите получени от фонда в РБ ”Сава Доброплодни” в последните 10 години вече наброяват над 1500.

При посещението си представителите на фонда разгледаха сградата на библиотеката и изказаха възхищението си от новото разширение и сполучливите технологични решения за съчетаване на съществуващата сграда и новата част в единен архитектурен ансамбъл, както и от модерната материална база и достъпността на средата. Гостите бяха впечатлени и от цялостната дейност на библиотеката: успехите в работата с различни категории читатели; богатите колекции от книги и нови информационни носители в Чуждоезиковия център, Детския отдел, залите за свободен достъп, читалните и другите обслужващи звена; от съчетаването на традиционните библиотечни дейности с нови информационни услуги; постиженията на библиотеката в областта на дигитализацията и новите технологии и др.

Гостите проявиха специален интерес към целенасочената работа и многобройните дейности на РБ ”Сава Доброплодни” за създаване на интерес към книгите и четенето от най-ранна детска възраст и към организирания от библиотеката уникален за България Национален фестивал на детската книга. Обсъдени бяха нови идеи за бъдеща съвместна работа за реализиране на литературни конкурси и проекти, както и за организацията и провеждането на следващите издания на Националния фестивал на детската книга.

Начало страница