Начало

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” И ОБЩИНА СЛИВЕН  ОРГАНИЗИРАХА ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР  „ДАМЯН ДАМЯНОВ – И ИМА ВРЪЩАНЕ...И ИМА...!”, ПОСВЕТЕНА НА 85-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПОЕТА И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ ОТ VIII НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ” - 2020

 

Традиция стана в навечерието на празника на Сливен - Димитровден Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ да организира отбелязването на годишнини на сливенски поети и писатели, които във великолепни творби описват по неповторим начин родния град, вграждайки своите най-интимни чувства и с тях вдъхновяват и обединяват сливенци навсякъде по света.

На 21 октомври /сряда/ 2020г., от 17:00ч., в зала „Сливен”, в рамките на програмата за празника на Сливен –Димитровден, се състоя творческа вечер „Дамян Дамянов – И има връщане...И има...!” посветена на 85 – годишнината от рождението на поета, завещал ни едни от най-хубавите стихове, есета, пътеписи, спомени посветени на Сливен и Сливенския край.

Дамян Дамянов е един от най-значимите български поети от втората половина на XX век..  Роден е на 18 януари 1935г. в Сливен, в семейството на Надежда и Петър Дамянови. В родния си град завършва средното си образование в гимназия „Добри Чинтулов”. В гимназията, със съученика си Николай Султанов списват ръкописния хумористичен вестник „Айлашка правда”. През 1949г. във в.”Сливенско дело”са отпечатани за пръв път негови стихотворения. 

През 1956г. постъпва в СУ „Климент Охридски”, специалност „Българска филология”. През 1958г. излиза от печат първата му стихосбирка „Ако нямаше огън”. През 1961г. завършва висшето си образование. От 1962г. е литературен консултант във в. „Народна младеж”. От 1966г. до 2 август 1990г. работи като редактор в отдел „Поезия” на сп.”Пламък”.

Дамян Дамянов е автор на 38 стихосбирки, 1 книга с епиграми, 5  книги с есета, очерци, разкази, импресии, прозаични миниатюри, драми, пътни бележки,  автобиографична проза, един роман, една книга за деца, блестящи преводи, множество публикации в периодичния печат. Той е и един от най-превежданите и популярни български поети в чужбина. Още през 1963 г., в началото на творческата му кариера, в Москва е издадена негова стихосбирка под заглавие „Нека отворим прозореца”. Негови поетични книги и отделни творби са издавани на руски, белоруски, украински, италиански, немски, френски, китайски, монголски, полски, чешки, гръцки, турски, словашки, сръбски, унгарски, хърватски, грузински, литовски и др.езици.

За литературната си и публицистична дейност Дамян Дамянов е отличен с редица награди, между които: орден „Народна република България” - първа степен/1985/; Национална литературна награда „Пеньо Пенев”/1970/; Национална награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“/1975/, наградата „Поручик Димчо Дебелянов”/1980/; Националната Вазова награда на община Сопот и Министерство на културата за 1998г; наградата „Златният Орфей” за цялостно творчество в областта на поп музиката /1998/. Удостоен е с почетното звание „Народен деятел на културата”/1976/, лауреат е на Димитровска награда за 1976г.  

Мото и основен мотив в живота и творчеството на Дамян Дамянов е жизнелюбието и обичта във всички форми и разновидности – природа, любима, близки, красота, стих, битие... В богатата тематична палитра на поета има и три много ярко открояващи се теми: България, Сливен и любовта. Поезията му е силно драматична, екзистенциална, дълбока, мъдра, преживяна, лична. В нея той споделя собствения си житейски опит, своята чувствителност. А любовните му стихотворения го превърнаха в един от най-обичаните и популярни български поети.

В поетичното си и белетристично творчество Дамян Дамянов отделя специално място на темата за родния край, за родния град и неговото минало и настояще, за неговата природа, история и символи, за значимите личности, отдали труда, таланта и живота си за неговото добруване, както и за обикновените му граждани, които градят неговото настояще и бъдеще.

Дамян Дамянов умира на 6 юни 1999г. в гр.София.

Специален гост на творческата вечер беше съпругата на Дамян Дамянов – поетесата Надежда Захариева.

В първата част на вечерта бе представен издадения от РБ ”Сава Доброплодни” само преди дни био-библиографски указател „Дамян Дамянов” със съставители д-р Росица Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова. Прочетена бе рецензията на проф. д.ф.н Иванка Янкова /УНИБИТ - София/.

Във втората част на вечерта ще се състои церемония по награждаването на отличените участници в осмото издание на Националния конкурс за поезия на името на Дамян Дамянов, който се организира от Община Сливен в партньорство с Издателска къща „Жажда” като израз на признателността към личността и делото на нашия именит съгражданин.

В осмото издание на конкурса са представени за участие 45 книги на автори от цялата страна, а в категория дебют със свои първи книги участват 8 млади поети. Носителите на наградите са определени от жури с председател - съпругата на Дамян Дамянов – поетесата Надежда Захариева и членове: поетесата Валентина Радинска, поетите Тенко Тенев и Деньо Денев, директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен д-р Росица Петрова-Василева и писателят и стопанин на Издателска къща „Жажда” Желяз Кондев.

За носител на Националната награда за поезия „Дамян Дамянов” – 2020г. журито е определило поетесата Светла Гунчева. Наградата за дебют се присъжда на София Милева. Националната награда беше връчена от Стефан Радев - кмет на община Сливен. Наградата за дебют връчи г-жа Надежда Захариева.

Водещ на творческата вечер беше актьорът Даниел Цочев. 

В програмата взеха участие и младата поп певица Богомила Цекова и струнен квартет „VIVA” – гр.Бургас.

 

Начало страница