Начало

В Регионална библиотека „Сава Доброплодни” бяха организирани беседи с ученици от сливенските училища посветени на светлия християнски празник Рождество Христово.

 

Рождество Христово – най-светлият християнски празник! Историята му е хилядолетна и е много трудно да се разкаже накратко. Тази история е минала през тайно празнуване и лицемерно афиширане, през чистосърдечно пречистване и трепетно усещане за приближаване на божественото чудо. Да стане разбираемо това чудо за младите хора – това бе целта на организираните от 1 до 4 декември в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, с благословението и подкрепата на Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, 9 беседи с ученици от сливенските училища посветени на светлия християнски празник Рождество Христово.

За четири дни беседите бяха посетени от над 400 ученици от ПМГ”Д.Чинтулов”, ГПЗЕ”Захари Стоянов”, Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” и др. и преминаха при голям интерес. Лекторите: иеродякон Калист и свещениците отец Силвестър и отец Иван, с интересни мултимедийни презентации разкриха тайнството на празника Рождество Христово. Отговориха на въпросите кой е Исус Христос, къде се е родил и коя е причината за раждането му във Витлеем, каква е неговата мисия, какво празнуваме на Рождество Христово и др.. Представиха пророчествата на Михей и Исайя за идването на спасителя, както и повествованието в евангелията от Матей и Лука за неговото раждане.

Стилът на представяне на информацията и начина на водене на беседите, диалогът между лекторите и слушателите, затвърждават убеждението, че българската църква се реформира и се отваря за обществото, че младите хора могат да получат от нея вяра, духовно напътствие и подкрепа.

Инициативата на Регионалната библиотека за организиране на беседи с религиозна тематика ще продължи и в бъдеще. Тя е продиктувана от необходимостта  съвременните български библиотеки да приобщават населението към религиозната култура и православието като основна религия в страната чрез подпомагане на православното образование, просвета и култура. Чрез организираните в библиотеката беседи се цели приобщаване на младите хора към общозначимите християнски ценности, възраждане на православната общност, възпитаване на религиозна толерантност и възможности за водене на междурелигиозен диалог.

Начало страница