Начална страница

Определени са победителите в конкурса «Европа в приказка» за България

В средата на м.февруари 2006 г. станаха известни имената на наградените участници от България в транснационалния конкурс “Европа в приказка” по международния проект LITTLE, по който РБ “С.Доброплодни” е единствен партньор от България. Нашата страна е представена с 364 участници, като най-младият е на 7 години, а най-възрастният – на 76 г. За сравнение, участниците от Италия са 200, а от Германия - под 100 /това са трите държави-участнички в международния проект/. Авторитетно жури с председател Георги Константинов, председател на българския ПЕН-център и директор на сп. «Пламък», определи победителите от България:

- първа възрастова група / 7-14 г./ - I награда - Жаклин Коцева от Плевен за приказката «Златната светулка», II награда - Иван Костадинов от Бургас за приказката «Бръмбарчето Бръмчо и рибката Сияйна» и III награда - Иван Тихолов от Кюстендил, за приказката «Добрият Ковач». Поощренията са за Анна-Мария Малева от Шумен и Ивелина Иванова от Бургас.

- втора възрастова група /15-18 г/ – I награда - Илияна Павлова от Ямбол, за «Истинска приказка», II награда - Антония Маркова – «Приказка за свободата» и III награда - Желязко Цачев, написал «Братята - художници». Поощрение е присъдено за Мартина Вичева от Сливен, автор на приказката «Грозното патенце» - продължение.

- трета възрастова група / над 18 г./ – I награда - Венцислав Мирчев от Ботевград – «Приказка за черната мамба», II награда - Мая Дългъчева – «Как се лекува лъвски страх», III награда - Юлия Спиридонова – «Таласъмчето Страшко». Има и две поощрения - за Мария Гюзелева от Елхово, автор на «Приказното цвете» и за Валери Раданов от Силистра за приказката «Тримата мъдреци».

Отличените творби ще бъдат отпечатани в сборник. Приказките на Жаклин Коцева, Илияна Павлова и Венцислав Мирчев ще участват във втория тур на конкурса, в който от 9 приказки / по три от България, Германия и Италия / международното жури ще избере абсолютния победител, който ще вземе участие в заключителната среща по проекта на 2 май 2006 г. в Брюксел.

В началото на страницата