Начална страница

Определени са победителите в конкурса Европа в приказка за България

В средата на м.февруари 2006 г. станаха известни имената на наградените участници от България в транснационалния конкурс Европа в приказка по международния проект LITTLE, по който РБ С.Доброплодни е единствен партньор от България. Нашата страна е представена с 364 участници, като най-младият е на 7 години, а най-възрастният на 76 г. За сравнение, участниците от Италия са 200, а от Германия - под 100 /това са трите държави-участнички в международния проект/. Авторитетно жури с председател Георги Константинов, председател на българския ПЕН-център и директор на сп. Пламък, определи победителите от България:

- първа възрастова група / 7-14 г./ - I награда - Жаклин Коцева от Плевен за приказката Златната светулка, II награда - Иван Костадинов от Бургас за приказката Бръмбарчето Бръмчо и рибката Сияйна и III награда - Иван Тихолов от Кюстендил, за приказката Добрият Ковач. Поощренията са за Анна-Мария Малева от Шумен и Ивелина Иванова от Бургас.

- втора възрастова група /15-18 г/ I награда - Илияна Павлова от Ямбол, за Истинска приказка, II награда - Антония Маркова Приказка за свободата и III награда - Желязко Цачев, написал Братята - художници. Поощрение е присъдено за Мартина Вичева от Сливен, автор на приказката Грозното патенце - продължение.

- трета възрастова група / над 18 г./ I награда - Венцислав Мирчев от Ботевград Приказка за черната мамба, II награда - Мая Дългъчева Как се лекува лъвски страх, III награда - Юлия Спиридонова Таласъмчето Страшко. Има и две поощрения - за Мария Гюзелева от Елхово, автор на Приказното цвете и за Валери Раданов от Силистра за приказката Тримата мъдреци.

Отличените творби ще бъдат отпечатани в сборник. Приказките на Жаклин Коцева, Илияна Павлова и Венцислав Мирчев ще участват във втория тур на конкурса, в който от 9 приказки / по три от България, Германия и Италия / международното жури ще избере абсолютния победител, който ще вземе участие в заключителната среща по проекта на 2 май 2006 г. в Брюксел.

В началото на страницата