Начало

Открита е художествено-документална изложба посветена на 130 г. от избухването на Априлското въстание

 

 

 

На 2 май, в навечерието на 130 - та годишнина от избухването на Априлското въстание във II Сливенски революционен окръг, в зала “Сирак Скитник” бе открита художествено-документалната изложба  “Априлското въстание 1876 – героизмът и саможертвата на един народ” с експонати от фондовете на Художествена галерия – Сливен, Регионална библиотека “Сава Доброплодни”- Сливен и Държавен архив – Сливен.

В изложбта се  проследява подготовката, избухването, хода и потушаването на въстанието, като специално място е отделено на въстанието във II Сливенски революционен окръг. Изложени са много ценни архивни материали, печатни издания, картини, гравюри, портрети, графики и др. Особен интерес предизвиква Протоколната книга на Сливенска митрополия с писмата на Сливенския митрополит Серафим за събитията в района по време на въстанието, зверствата при неговото потушаване, унищожението на с.Бояджик и спасяването на гр.Сливен от разграбване и унищожение. Удачно подбраните текстове допълват изложбата и засилват нейното емоционално въздействие. Специална брошура, разработена от сътрудниците на Регионалната библиотека, представяща най-важните моменти от Априлското въстание, получава всеки от посетителите на изложбата.  

Изложбата бе открита от г-жа Офелия Кънева – зам.кмет на Община Сливен и член на Националния съвет по отбелязване на 130 години от избухване на Априлското въстание.

Само за час изложбата бе посетена от над 100 посетители и ученици от V СОУ”П. Крачолов Яворов”.