Начало

Беседи, посветени на Рождество Христово и на вечната книга на книгите Библията, се проведоха в Регионална библиотека Сава Доброплодни- Сливен

 

Oт 3 до 9 декември 2013г. в РБ Сава Доброплодни се проведоха, станалите вече традиционни рождественски беседи. Гост лектори на беседите тази година бяха Биляна Стоянова богослов и доц. д-р Мариян Стоядинов преподавател в Православния факултет на ВТУСв.св.Кирил и Методий

Биляна Стоянова е завършила Филологическия и Богословския факултети на ВТУ. Преподавател е по български език и литература в НХГДимитър Добрович- гр.Сливен. Води СИП по религия с ученици от начален курс на обучение. Член е на сдружение ИХТИС и на църковното настоятелство на храм Св. цар Борис Михаил Покръстител- гр.Сливен.

Доц. д-р Мариян Стоядинов е заместник-декан на Православния богословски факултет при Великотърновския университет. Преподавател е по догматическо богословие в катедра Библейско и систематическо богословие. Президент е на BOYA (Балканска младежка православна асоциация) от основаването й през 1997 г. до 2005 г. Водещ на предаването Иконостас по Нова телевизия.

В няколко дни, по предварително уточнен график, пред ученици от пети до осми клас от II ОУХристо Ботев, V СОУПейо Яворов, ПМГД.Чинтулов, Хуманитарна гимназия Дамян Дамянов и др. бяха проведени 7 беседи на тема Тайнството на празника Рождество Христово с лектор Биляна Стоянова.  Чрез подходящи за възрастта им презентации учениците се запознаха със светостта, смисъла, символиката на празника Рождество Христово, включиха се във викторина с въпроси по темата.

На 9 декември, пред ученици от 8 до 12 клас от ПМГД.Чинтулов, ГПЗЕЗ.Стоянов, Национална художествена гимназия Д.Добрович, Хуманитарна гимназия Дамян Дамянов, доц. д-р Мариян Стоядинов изнесе 5 беседи по темата Библията книга на книгите".  Интересното представяне на смисъла и значението на библията, акцентът върху вечните въпроси, на които тя дава отговор не само в християнски, но и общочовешки контекст, провокира много въпроси, тълкувания и желание у голяма част от учениците да прочетат библията и да се опитат да я разберат.

Стилът на представяне на информацията, визуализацията, възможността и публиката да задава въпроси, свободният диалог между лектори и слушатели, забавната викторина подготвена за по-малките ученици направи беседите отново интересни и полезни за всички.

В рамките на инициативата, за 5 дни, беседите бяха посетени от над 500 ученици. Интересът към тях за пореден път показа, че библиотеките могат и трябва да подпомагат религиозното образование, просвета и култура на подрастващите, на младите хора с цел приобщаването им към общозначимите християнски ценности и възпитаването им в дух на религиозна толерантност. Затова и тази инициатива на РБ Сава Доброплодни ще продължи и в бъдеще.

Начало страница