Начало

Беседи, посветени на Рождество Христово и на вечната „книга на книгите“ – Библията, се проведоха в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”- Сливен

 

Oт 3 до 9 декември 2013г. в РБ ”Сава Доброплодни” се проведоха, станалите вече традиционни рождественски беседи. Гост –лектори на беседите тази година бяха Биляна Стоянова – богослов и доц. д-р Мариян Стоядинов – преподавател в Православния факултет на ВТУ“Св.св.Кирил и Методий“

Биляна Стоянова е завършила Филологическия и Богословския факултети на ВТУ. Преподавател е по български език и литература в НХГ“Димитър Добрович“- гр.Сливен. Води СИП по религия с ученици от начален курс на обучение. Член е на сдружение „ИХТИС“ и на църковното настоятелство на храм „Св. цар Борис Михаил Покръстител“- гр.Сливен.

Доц. д-р Мариян Стоядинов е заместник-декан на Православния богословски факултет при Великотърновския университет. Преподавател е по догматическо богословие в катедра “Библейско и систематическо богословие”. Президент е на BOYA (Балканска младежка православна асоциация) от основаването й през 1997 г. до 2005 г. Водещ на предаването „Иконостас” по Нова телевизия.

В няколко дни, по предварително уточнен график, пред ученици от пети до осми клас от II ОУ“Христо Ботев“, V СОУ“Пейо Яворов“, ПМГ“Д.Чинтулов“, Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ и др. бяха проведени 7 беседи на тема „Тайнството на празника Рождество Христово“ с лектор Биляна Стоянова.  Чрез подходящи за възрастта им презентации учениците се запознаха със светостта, смисъла, символиката на празника Рождество Христово, включиха се във викторина с въпроси по темата.

На 9 декември, пред ученици от 8 до 12 клас от ПМГ”Д.Чинтулов”, ГПЗЕ”З.Стоянов”, Национална художествена гимназия „Д.Добрович”, Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, доц. д-р Мариян Стоядинов изнесе 5 беседи по темата „Библията – книга на книгите".  Интересното представяне на смисъла и значението на библията, акцентът върху вечните въпроси, на които тя дава отговор не само в християнски, но и общочовешки контекст, провокира много въпроси, тълкувания и желание у голяма част от учениците да прочетат библията и да се опитат да я разберат.

Стилът на представяне на информацията, визуализацията, възможността и публиката да задава въпроси, свободният диалог между лектори и слушатели, забавната викторина подготвена за по-малките ученици направи беседите отново интересни и полезни за всички.

В рамките на инициативата, за 5 дни, беседите бяха посетени от над 500 ученици. Интересът към тях за пореден път показа, че библиотеките могат и трябва да подпомагат религиозното образование, просвета и култура на подрастващите, на младите хора с цел приобщаването им към общозначимите християнски ценности и възпитаването им в дух на религиозна толерантност. Затова и тази инициатива на РБ “Сава Доброплодни“ ще продължи и в бъдеще.

Начало страница