Начало

ОПРЕДЕЛЕНИ СА НОВИ ДАТИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА XXII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН, 2020г.

 

От 11 до 13 май 2020г., по инициатива на Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен,  ДАБЧ, най-големите детски издателства и др., в нашия град трябваше да се проведе XXII Национален фестивал на детската книга единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение, четене.

За съжаление, във връзка с ограниченията породени от  разпространението на корона вируса не само в България, но и в страните, от които има участници в различни прояви от програмата на фестивала /от Унгария, Чехия, Румъния, Гърция, Сърбия, Хърватска, Босна и Херцеговина/, се наложи промяна на датите за провеждане на Фестивала. След редица консултации с различни институции и анализ на развитието на пандемията и произтичащите от нея ограничения в отделните страни, с партньорите на фестивала бяха обсъдени различни дати за неговото провеждане като бе решено, ако ситуацията позволява, той да бъде проведен през м.септември от 23 до 25 септември.

Подготовката на фестивала е в доста напреднал етап. Вече приключи приемането на творбите за участие в традиционно провеждания в навечерието на фестивала Национален литературен конкурс, тази година на тема: Неразказани истории на един ловец на приключения. В момента се журират творбите на участниците и предстои издаването на сборник с наградените творби, а наградите на ще бъдат връчени на специална церемония в дните на фестивала. След отпадане на извънредното положение ще бъдат журирани и творбите на участниците в IX-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои, защото те трябва да се журират на място. Интересно е да се отбележи, че въпреки продължителното отсъствие на децата от училище, поради удължената грипна ваканция и затварянето на училищата заради извънредното положение, в конкурсите се включиха над 700 участници като много е радващ и големият брой участници от българските училища в чужбина, а най-активни бяха децата от българското училище в Париж.

Приключи и приемането на творбите за участие в първия Международен студентски конкурс за илюстрация на тема: Из приказния свят на Валери Петров /по  приказките Бяла приказка, Меко казано, Копче за сън, Пук/,  посветен на 100г. от рождението на големия български поет, сценарист на игрални и анимационни филми,  драматург, автор на книги за деца и преводач Валери Петров, който е и първият носител на Националната награда Константин Константинов- за цялостен принос в детското книгоиздаване /2004/, връчвана в рамките на фестивала. Конкурсът премина при голям интерес, въпреки ограниченията породени от пандемията затворени университети, трудности при изпращане на творбите и др. В момента членовете на журито журират онлайн творбите на участниците.

В рамките на XXII издание на Фестивала се предвижда провеждането на научен форум на тема: Времена, пространства и герои в съвременната детска литература. Вече са изпратени доклади от утвърдени творци, литературни критици, научни работници, библиотечни специалисти, издатели и др. от страната и чужбина като те ще бъдат представени в сборник на български и английски език, който ще бъде  разпространен в страните от ЕС след провеждане на форума. Работи се по издаването на сборника.

В предварително указания срок са изпратени и 38 номинации за Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване в категориите: за цялостен принос, автор, илюстратор, издателство. И тази година номинациите са много и стойностни, което е доказателство за престижа на наградата. След отмяната на извънредното положение предстои и първо заседание на журито за определяне на носителите на наградата. Ще бъде утвърден и състава на детското жури за определяне носителя на наградата в категория автор.

Продължава подготовката и на други интересни прояви, които ще бъдат включени в програмата. За част от тях вече има нова концепция за провеждане, породена от променените реалности.

Надеждите на организаторите, партньорите и съмишлениците на фестивала са страната ни да се справи бързо с пандемията и последиците от нея и провеждането му да стане възможно през м.септември, защото в тези месеци на ограничения стана ясно на всички, че въпреки технологиите, не само възрастните, но най-вече децата имат нужда от живо общуване, от досег с книгата, от възможности за творческа  изява.

Затова продължава подготовката на двадесет и второто издание на фестивала с амбицията той да се превърне в незабравим празник, на който децата да се срещнат с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и в сцена, на която много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца да отправят своите първи послания на творци. Българските деца заслужават този празник.

Начало страница