Начало

В Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен ще бъде представена книгата Затвори или българщината - трета част от трилогията Записки върху записките на писателя Любомир Котев

 

На 8. 11. 2023г. /сряда/, от 17:00ч., в РБ Сава Доброплодни писателят Любомир Котев, един от най-добрите изследователи и познавачи на живота, делото и личността на Захарий Стоянов, ще представи книгата си Затвори или българщината - част трета от трилогията Записки върху записките /най-сериозното изследване върху великата творба на летописеца на Априлското въстание/.

Според Любомир Котев, Захарий Стоянов е най-значимият български народопсихолог и с написването на трилогията Записки върху записките  стремежът му е бил да открои именно този принос на Летописеца. Проследявайки живота и делото на един от най-видните български националреволюционери, участник в големите български въстания,  осъществител на Съединението и вдъхновен строител на нова България, Л. Котев  представя истинския мащаб на тази изключителна личност и успява да разсее наслоените през годините тенденции, обезценяващи житейския му подвиг. Освен това писателят показва и доказва, че Захарий Стоянов е най-значимият български журналист в историята на журналистиката ни изобщо, както и един от най-значимите ни белетристи.

В третата книга от поредицата "Записки върху записките" Л. Котев продължава разсъжденията си за жанровата спецификация на "Записки по българските въстания", като поставя акцент върху българския национален характер.

Начало страница