Начало

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“-СЛИВЕН ПРЕДСТАВИ КНИГАТА „ЙЕРУСАЛИМСКИ ИМПРЕСИИ“ НА РАЙНА ДОРМИШКОВА

На 07.07.2022г., от 17:00ч. в зала „Май“ беше представена книгата „Йерусалимски импресии” на Райна Дормишкова, издание на издателство „Захарий Стоянов“. Събитието се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“.

Райна Дормишкова е дипломат и журналист. Завършила е театрознание във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“- София. Работила е като драматург в пернишкия драматичен театър „Боян Дановски“, Специализирала е в Израел, Великобритания и Белгия. След демократичните промени е част от медийния екип на КТ „Подкрепа“ -  директор на пресцентъра, а по-късно и председател на Съюза на журналистите в България „Подкрепа“. От 2003 д0 2008г. е консул и културно аташе в посолството на България в Тел Авив. От 2008 д0 2011г. е началник отдел „Връзки с обществеността“ и ръководител на пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството; работила е в пресофиса на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС, била е главен редактор на сп. „Градът“, а от 2019г. работи в международния отдел на Съвета за  електронни медии (СЕМ).

Йерусалим е град, чиято хроника е Библията, град където хилядолетия  наред човек устремено търси връзка с Бога. Самият въздух в белокаменния град е пропит с аромата на хилядолетията! Многоетажните здания съседстват с древни монументални гробници; електропроводите и водопроводните тръби са проточени по хилядолетните аквадукти от времето на Първия и Втори Храм; скоростните магистрали пресичат пътеките, прекарани от библейските пророци. И над целия този привиден хаос спокойно и мъдро се издигат светините на вечния Йерусалим, пренебрегващи суетата и динамиката на делника.

Книгата „Йерусалимски импресии” е импресивно пътешествие на авторката Райна Дормишкова в Светите земи. Тя е надникване зад вековните стени на Йерусалим - града, където се е зародила религията на половината свят и съчетава минало и святост по неповторим начин. Книгата е разказ за историята и събитията свързани с едни от най-важните символи на трите основни монотеистични религии: християнската - с Храма на Божи Гроб на Голгота и лобното място на Исус Христос; еврейската - със Стената на плача – мястото на разрушения преди почти два века Втори Храм на Господа, и мюсюлманската - с огромната Омарова джамия със златен купол, откъдето пророкът Мохамед се е възнесъл към небето.

Книгата е не само пътепис за светините на този пленителен и мистичен град, но и разказ за атмосферата и хората в него, за пулсиращия му ритъм. Всеки от разказите е посветен на конкретно събитие и място. Описани са и вселенски празненства, подчинени на някоя от трите религии, привличащи богомолци и туристи от цял свят. Емоционални са разказите свързани с християнските празници Цветница, Великден, Рождество Христово и разбира се с чудото - падане на Благодатния огън, които носят най-мощния заряд на духовността.

Представянето на „Йерусалимски импресии“ започна с прожекция на кратък документален филм за светите места във вечния град. За основните моменти в книгата и любовта ѝ към това уникално и свято място говори Райна Дормишкова.

Най-впечатляващите текстове от книгата посветени на духа, историята и библейските сказания за Йерусалим, бяха прочетени от актьора Симеон Владов.

Начало страница