Начало

 

В Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен стартираха  станалите вече традиционни тържества „Коледа в библиотеката“

 

За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници, от 6 до 22 декември 2017г. включително, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще предложи на своите читатели и сливенското гражданство богата и разнообразна програма.

Тържествата „Коледа в библиотеката” стартират на 6 декември 2017г. с организирането на изложба от коледни картички от предни издания на ежегодния конкурс на библиотеката „Коледна магия”. Пана с картички вече украсяват сградата на община Сливен, зала „Сливен”, РБ ”Сава Доброплодни”, Държавен куклен театър – Сливен, административната сграда на Природен парк”Сините камъни”, социални и здравни заведения и др. Инициативата се провежда в партньорство с община Сливен като идеята е красивите детски картички да стигнат до всички сливенци, коледният дух и детските послания да стоплят сърцата им и да ги заредят с много приятни емоции и празнично настроение.

Програмата на тържествата включва и рождественски беседи, премиера на книгата „Огледало на сънища” на писателката Златина Бахова,   представления, открити уроци посветени на народните традиции свързани с Коледа, изложба коледни картички от конкурса „Коледна магия”-2017, церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание, коледен концерт.

И тази година, от 11 до 13 декември 2017г., по предварително уточнен график, с ученици от ПМГ”Добри Чинтулов”, ГПЗЕ”Захари Стоянов”, Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” и др. ще бъдат проведени 10 беседи посветени на тайнствата на най-светлия християнски празник Рождество Христово, с лектори богословите доц. д-р М. Стоядинов и К. Стоядинова от ВТУ „Св.св.Кирил и Методий”.

От 14 до 21 декември 2017г., отново по предварителен график, ще се организират 17 представления „Коледата е неВъзможна”, за ученици от първи до четвърти клас от различни сливенски училища и деца от детските градини. В него малките зрители, заедно с джуджетата Джуджа, Многознайко и Джуджо, любимия елен на дядо Коледа Рудолф, снежния човек г-н Снежански и баба Коледа ще преминат през куп перипетии и забавни приключения и заедно ще направят Коледата възможна.

В програмата са включени и открити уроци на тема „Коледа ни връща у дома“ посветени на обичаите и традициите свързани с отбелязване на празника в Сливенския край.

Кулминацията на тържествата е церемонията по награждаването на участниците в тазгодишния конкурс за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия”, която ще се състои в една от залите на библиотеката на 22.12.2017г. от 10:00ч. Ще бъде открита и изложба картички на отличените участници.   

Тържествата „Коледа в библиотеката” ще завършат същия ден с коледен концерт, в който ще вземат участие талантливи малки певци и танцьори от клуб „Ритъм”, балет „Барби” и фолклорна формация при 12 ОУ”Елисавета Багряна”.

Освен за децата и тийнейджърите, в програмата на тържествата са предвидени прояви и за по-възрастните читатели на библиотеката. На 15 декември 2017г., от 17:00ч., ще се състои премиерата на романа  „Огледало за сънища” на писателката Златина Бахова, достигнала до финала на литературния формат „Ръкописът”, който се проведе по БНТ през 2015г.

Чрез богатата и разнообразна програма на тържествата „Коледа в библиотеката” екипът на РБ „Сава Доброплодни” цели да направи очакването на коледните празници интересно и вълнуващо, както за децата и тийнейджърите от нашия град, така и за почитателите на съвременната българска проза.

Начало страница