Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН БЕ ПРЕДСТАВЕНА КНИЖНАТА ПРОДУКЦИЯ НА СЛИВЕНСКИТЕ АВТОРИ ЗА 2020 ГОДИНА

 Над четиридесет книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2020г., бяха представени на 5 февруари 2021г. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон. Въпреки големия интерес към събитието, бяха наложени ограничения за публиката свързани с противоепидемичните мерки и то премина при 30% заетост на местата в залата.

Голямо е жанровото разнообразие на включените в представянето книги. В радел „Поезия” бяха представени 11 книги с поезия, между които най-новите стихосбирки на Валентина Димитрова, Кети Бозукова, Диляна Даскалова, Диана Иванова, Яна Стефанова, Катрин Федина, поемата на Васил Чапразов „Сънувам гълъби”, както и три книги със стихове, поеми и епиграми на Щилиян Щилиянов.

В раздел „Проза” бяха представени 15 книги - романи, разкази, повести, спомени, драми, есета, новели, пътеписи като специално място бе отделено на  романите „Корени” на Василен Васевски и „Жадни води” на Соня Келеведжиева.

Единадесет бяха представените книги в раздел ”Отраслова литература”, включващи изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, архивистика, родови изследвания, биографии, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, интервюта, библиографски издания, каталози на изложби, между които: „Родът на Джагаровите” на Стефан Джагаров; биографичната книга „Ей така…За актьора Тодор Близнаков” на Пенка Близнакова; сборникът с интервюта „Библиотеката в моя живот” със съставител д-р Р.Петрова-Василева, сборникът „Ичера – завинаги в сърцето” със съставител Соня Келеведжиева  и др.

Представени бяха и няколко издания на  РБ „Сава Доброплодни”: био-библиографски указател „Дамян Дамянов” – посветен на 85г. от рождението на поета; сборник с доклади от кръгла маса с международно участие „Времена, пространства и герои в съвременната детска литература”;  „Неразказани истории на един ловец на приключения” - сборник с наградени творби от Национален литературен конкурс проведен в рамките на XXII НФДК - Сливен,2020  и каталога „Виктор Паунов. Изложба илюстрации”.

В рубриката „Другият прочит” със свои критични бележки се включиха писателят Любомир Котев и поетът Деньо Денев. Любомир Котев представи своя поглед върху романите „Корени” на Василен Васевски и „Жадни води” на Соня Келеведжиева, както и анализ на стихосбирките „Огнище и клада” и „Послеслов към зората” на Валентина Димитрова, и „Като птица закъсняла” на Яна Стефанова. Поетът Деньо Денев представи своите критични бележки за романа „Жадни води” на Соня Келеведжиева.

Прегледът на годишната книжна продукция на сливенските автори се провежда от библиотеката вече повече от двадесет години като целта на превърналото се в традиция литературно събитие е да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори и новото и различното, което те предлагат на своите читатели, да се анализират тенденциите в книгоиздаването в региона и не на последно място да се провокира интереса на читателите към новоиздадените книги.

Продукцията на сливенските автори по традиция бе представена от Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол /за раздел „поезия”/ и от литературния критик Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека „Г. С. Раковски” – гр. Ямбол /за раздел „проза”/.

Специален гост на събитието бе Димитринка Петкова – зам.областен управител.

 

Начало страница