Начало

ЗАБАВЕН ЧАС С ЦВЕТНИТЕ ПРИКАЗКИ НА ЛЕДА МИЛЕВА

 

На 5 февруари, от 10:00 ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, деца от предучилищната група в ЦДГ „Мак” към Детски комплекс - Сливен честваха по своеобразен начин 95 – годишнината от рождението на голямата българска поетеса Леда Милева. Децата се забавляваха с драматизации по цветните приказки на поетесата, разпознаваха сезоните в стиховете й, пяха песни по нейни текстове. Библиотекарите от Детския отдел на библиотеката разказаха на децата любопитни моменти от детството на Леда Милева.

Леда Милева е родена на 5 февруари 1920 г. в София, в семейството на поета Гео Милев. Над 50 стихосбирки за деца, пиеси, както и много статии носят подписа на невероятната детска поетеса. Тя е извоювала собствено място в литературата, неподвластно на сянката на нейния баща Гео Милев. Завършва Американския колеж и Института за детски учителки, следва и право в Софийския университет, но литературата остава голямото й призвание. Леда Милева е и полиглот с безброй преводи на проза и поезия от английски, френски, руски. Нейните стихотворения и пиеси са издавани във Франция, Германия, Русия, Беларус, Румъния, Чехия, Полша, Унгария, Сирия. Била е главен редактор на списания, генерален директор на БНТ, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, председател на Съюза на преводачите, депутат във Великото народно събрание. Включена е в почетния списък "Ханс Кристиан Андерсен".    

Носител е на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване в категория „за цялостен принос”/2007/.

      Леда Милева почина на 5 февруари 2013г., но нейното творчество продължава да вълнува сърцата на поколения деца.     

Начало страница