Начало

Изложбата илюстрации Из приказния свят на Елин Пелин, реализирана в рамките XXIV Националeн фестивал на детската книга-Сливен, е представена в гр.Созопол, като част от програмата на IV Международен фестивал за куклен и площаден театър Созопол, 2022

 Изложбата илюстрации Из приказния свят на Елин Пелин с творби от Третия международен студентски конкурс за илюстрация, проведен в рамките на 24 издание на Националния фестивал на детската книга Сливен, 2022 и посветена на 145г. от рождението на големия български писател Димитър Стоянов /с литературен псевдоним Елин Пелин/, чиито произведения се нареждат сред шедьоврите на българската литература, а романът му Ян Бибиян на Луната е първият фантастичен роман за  деца в българската литература, превърнал се в част от световната литературна класика, е представена в гр.Созопол, в рамките на съпътстващата програма на IV Международен фестивал за куклен и площаден театър Арлекино и Марионета /5-10 август 2022г./.

 Международният фестивал за куклен и площаден театър Арлекино и Марионета се организира от Театрална къща Мариета и Марионета и община Созопол. Фестивалът представя пред широката публика българските и европейски достижения в областта на професионалното куклено изкуство и площадния театър. Същевременно форумът представя и някои по-непознати театрални жанрове у нас Комедия делАрте, пантомимата, клоунадата, театърът на предмета, театърът на сенките, кукленият театър за възрастни и деца. Със свои постановки в програмата се представят както куклени театри от България, така и театрални формации от Франция, Италия, Португалия и  др. страни.

В съпътстващата програма тази година, освен изложбата илюстрации Из приказния свят на Eлин Пелин, са включени и ателиета за изработване на театрални кукли и 3D картички; уъркшоп и кръгла маса посветени на Комедия делАрте; лекция с демонстрации на тема: Съвременен индийски площаден театър, както и карнавално шествие по централната улица на града и др.

Изложбата Из приказния свят на Елин Пелин /по двете части на романа Ян Бибиян: Ян Бибиян .Невероятни приключения на едно момче и Ян Бибиян на Луната и най-превежданите му приказки Петльо и Лиса, Торбаланци, Чичо Пейо, Безценното камъче и др./, включва творбите на отличените участници в конкурса - студенти от художествените академии в България, Босна и Херцеговина, Сърбия и Унгария.

Изложбата е експонирана в голямата зала на НЧ Отец Паисий /ул.Аполония № 1/ и бе открита  официално на 5.08.2022г., в 19:00ч., от д-р Росица Петрова-Василева - директор на РБ Сава Доброплодни Сливен и на Националния фестивал на детската книга  от директора на фестивала Арлекино и Марионета- Мариета Ангелова/Марионета/.

Начало страница