Начало

РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ”, ИЗДАТЕЛСТВО „КОЛИБРИ” И ДТ”СТЕФАН КИРОВ” ПРЕДСТАВЯТ  РОМАНА

„БАЛКАНСКА РАПСОДИЯ” НА МАРИЯ КАСИМОВА-МОАСЕ

 

На 5 април /петък/ 2019г., в камерната зала на Драматичен театър „Стефан Киров” - Сливен се състоя представяне на романа „Балканска рапсодия” на журналистката Мария Касимова-Моасе. Събитието е част от национално турне на книгата и се организира от Издателство „Колибри” и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, с любезното домакинство на Драматичен театър „Стефан Киров”.

Мария Касимова-Моасе е родена през 1969г. в София. Завършва Българска филология в Софийския университет „Св.Климент Охридски“. Кариерата си на журналист започва в Културния отдел на в. „Стандарт”. Работи в различни медии: в.„Сега“,в. „Демокрация“, в.„Капитал“. Заемала е отговорни редакторски позиции в лайфстайл списанията „Едно“, „Elle“, „Капитал Light“, „HER“. Автор е на книгата „Близки срещи със смесени чувства“. Дъщеря е на известния български актьор Хиндо Касимов.

Любовта не разделя, а пренарежда, твърди Мария Касимова-Моасе в дебютния си роман „Балканска рапсодия“. В този „не роман“, както го определя авторката, се преплитат истории, спомени, историчност и съвременност, представени по един типичен журналистически начин – чрез въпроси-равносметка. Главен герой в романа е любовта. Но не тази, която съсипва сърцето и размътва душата, а онази любов, която разтърсва светове и гради характери.

Балканският полуостров през първите десетилетия на миналия век – съдбите на героите се срещат в свят, изпълнен с религиозни табута, суеверия и вкаменени морални норми, между бежанските пътища на Албания, неукрепналата все още България и модерна Турция на Кемал Ататюрк. Едновременно с този драматичен сюжет, пронизан от болка, но осветен от свободата да обичаш и да бъдеш обичан, една съвременна жена води вътрешен диалог с предците си, за да си обясни емоционалните, етичните и личностните решения на онези, чиято кръв тече във вените ѝ.

Начало страница