Начало

Документална изложба „Дарвин сега”

в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”

 

 На 5.03., от 16,00ч., в централното фоайе на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен  бе открита документалната изложба „Дарвин сега”. Тя се организира от Британски съвет-София в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН и е посветена на 200г. от рождението на бележития учен Чарлз Дарвин и 150г. от публикуването на неговия „Произход на видовете”, които дати светът отбеляза през 2009г.

Изложбата отразява живота на Дарвин, неговата основополагаща теория и идеите му и обяснява как те продължават да влияят на съвременните изследвания в областта на биологията и медицината. Състои се от 16 пана, в които са представени различни аспекти от живота и трудовете на бележития учен. Те са посветени на пътуването му на кораба „Бийгъл”, неговия дневник, теорията му за еволюцията, мненията на съвременниците му за „Произхода на видовете”, връзката наука – религия и неговата научна кореспонденция и съдържат текстове, фотографии и скици. 

Изложбата предлага възможност на посетителите да споделят собствените си идеи за Дарвин и еволюцията. Един от интересните експонати е еволюционното дърво, на което се окачват мненията на посетителите.

Дизайнът на изложбата е дело на британското Арка Дизайн студио, а текстовете към него са на Джон Търней, британски журналист и писател, който отразява научни теми.

На разположение на посетителите са и образователни материали за различни възрасти.

Изложбата бе открита от Любов Костова – ръководител „Проекти и партньорства” към Британски съвет – София.

На събитието присъстваха Иван Славов – началник  на РИО на МОН, Иван Петров – председател на комисията за образование и култура към ОбС-Сливен, Дора Ескидарова – началник отдел „Култура” към Община Сливен, Йордан Берберов – началник отдел „Образование” към Община Сливен, директори на училища, преподаватели, ученици, граждани.

Изложбата ще бъде експонирана в регионалната библиотека до края на месец март.