Начало

Документална изложба Дарвин сега

в Регионална библиотека Сава Доброплодни

 

 На 5.03., от 16,00ч., в централното фоайе на Регионална библиотека Сава Доброплодни-Сливен  бе открита документалната изложба Дарвин сега. Тя се организира от Британски съвет-София в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН и е посветена на 200г. от рождението на бележития учен Чарлз Дарвин и 150г. от публикуването на неговия Произход на видовете, които дати светът отбеляза през 2009г.

Изложбата отразява живота на Дарвин, неговата основополагаща теория и идеите му и обяснява как те продължават да влияят на съвременните изследвания в областта на биологията и медицината. Състои се от 16 пана, в които са представени различни аспекти от живота и трудовете на бележития учен. Те са посветени на пътуването му на кораба Бийгъл, неговия дневник, теорията му за еволюцията, мненията на съвременниците му за Произхода на видовете, връзката наука религия и неговата научна кореспонденция и съдържат текстове, фотографии и скици. 

Изложбата предлага възможност на посетителите да споделят собствените си идеи за Дарвин и еволюцията. Един от интересните експонати е еволюционното дърво, на което се окачват мненията на посетителите.

Дизайнът на изложбата е дело на британското Арка Дизайн студио, а текстовете към него са на Джон Търней, британски журналист и писател, който отразява научни теми.

На разположение на посетителите са и образователни материали за различни възрасти.

Изложбата бе открита от Любов Костова ръководител Проекти и партньорства към Британски съвет София.

На събитието присъстваха Иван Славов началник  на РИО на МОН, Иван Петров председател на комисията за образование и култура към ОбС-Сливен, Дора Ескидарова началник отдел Култура към Община Сливен, Йордан Берберов началник отдел Образование към Община Сливен, директори на училища, преподаватели, ученици, граждани.

Изложбата ще бъде експонирана в регионалната библиотека до края на месец март.