Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА КНИЖНАТА ПРОДУКЦИЯ НА СЛИВЕНСКИТЕ АВТОРИ ЗА 2022 ГОДИНА

 Над четиридесет и пет книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2022г., бяха представени на 3 февруари /петък/ 2023г., от 17:00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон.

Прегледът на годишната книжна продукция на сливенските автори се провежда от библиотеката вече повече от двадесет и пет години като целта на превърналото се в традиция литературно събитие е да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори и новото и различното, което те предлагат на своите читатели, да се анализират тенденциите в книгоиздаването в региона и не на последно място да се провокира интереса на читателите към новоиздадените книги.

Голямо Бе жанровото разнообразие на включените в представянето книги. поезия и проза за възрастни /романи, разкази, новели, есета/, приказки и стихове за деца, монографични изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, родови изследвания, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, интервюта, библиографски издания, летописи, албуми, каталози на изложби, учебници и учебни помагала. Част от изданията, появили се на книжния пазар през изминалата година, вече са имали своята премиера. За други литературният обзор е първо представяне.

В раздел „Поезия” бяха представени 9 книги с поезия, между които юбилейното издание „Събрано“ на Радой Ралин, „Избрана лирика“ на Валентина Радинска, стихосбирките на Веселин Веселинов, Катрин Федина, Дора Чолакова-Илиева, Стефан Стоянов, Даниела Иванова, Николай Русев и сборникът с епиграми на Щилиян Щилиянов.

Сред книгите включени в раздел „Проза” се открояват издадените през 2022г. романи на Камен Васевски,  Росица Добрева и Луиза Абраамян;  сборниците с разкази на Петя Александрова, Василен Васевски, Михаела Димитрова и др.

През 2022г. е най-голям броят на издадените книги от раздел ”Отраслова литература” с автори известни сливенски историци, фолклористи, библиографи и изследователи, журналисти, художници, театрали, педагози и преподаватели във ЕУЗ. В представянето бяха включени и няколко издания на  РБ „Сава Доброплодни”: уникалният био-библиографски указател „Добри Чинтулов”, издаден по повод 200г. от рождението на бележития сливенец, както и изданията реализирани в рамките на XXIV Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2022: сборникът с доклади от кръгла маса с международно участие „Изкуството да се пише за деца днес - между модерните послания и фантазния свят”, сборникът с наградени творби от Национален литературен конкурс „Истории от магазинчето за щастие”, както и каталог от изложба илюстрации на Сотир Гелев – носител на Националната награда „Константин Константинов” – категория „Илюстратор” за 2021г.

Продукцията на сливенските автори по традиция бе представена от дългогодишните приятели на сливенската регионална библиотека и на сливенските творци – поетът Тенко Тенев, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол /за разделите „поезия“ и „детска литература”/ и от литературния критик Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека „Г.С.Раковски” – гр. Ямбол /за разделите „проза” и „отраслева литература“/. Водещ на събитието бе журналистката Нели Димитрова.

В края на представянето известната художничка Димитрина Дойчинова дари на регионалната библиотека картина от последната си изложба, като благодарност за активната роля на институцията през годините за популяризиране творчеството на сливенските творци.

Начало страница