Начало

С ВЪЛНУВАЩА ЛИТЕРАТУРНА ВЕЧЕР  И В СОФИЯ БЕ ОТБЕЛЯЗАНА  90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПОЕТЕСАТА СТАНКА ПЕНЧЕВА

 

На 3 декември 2019г., в галерия Кредо /ул.Славянска2/ се проведе литературна вечер В къща от думи, посветена на 90- годишнината от рождението на поетесата Станка Пенчева, организирана от ИК Жанет 45 и Регионална библиотека Сава Доброплодни-Сливен. Въпреки лошото време, залата се оказа тясна да побере всички гости писатели, литературни критици, журналисти, университетски преподаватели, приятели на поетесата и нейното семейство и сливенци, живеещи в София..

Вечерта бе открита с изпълнение на флейта на пиеса на композитора Марин Големинов от дванадесетгодишната Белослава Бочева носителка на много награди от детски и младежки музикални конкурси.

С емоционално слово издателката Божана Апостолова представи любовната поезия на Станка Пенчева, а поетът и литературен критик Марин Бодаков говори за излязлата по повод на юбилея стихосбирка с любовна лирика на поетесата С очите на новородена.

 Директорът на сливенската регионална библиотека, Росица Петрова Василева, представи накратко библиографията за Станка Пенчева издадена в навечерието на юбилейното честване в Сливен, в която е разкрито аналитично огромното  поетично и белетристично творчество на поетесата на български и чужди езици, както и нейната преводаческа дейност, което ще бъде основа за бъдещи изследвания.

Към организаторите на вечерта и гостите с топли думи се обърна и дъщерята на поетесата - Радина Цачева. Тя благодари на всички, че са запазили жив спомена за майка й и нейното творчество.

Емоционален завършек на вечерта бе излъчването на документалния филм Станка Пенчева сливенка докрай създаден по идея и сценарий на Росица ПетроваВасилева и продуциран от РБ Сава Доброплодни.  И тук филмът бе приет много добре от публиката.

В края на вечерта бе прочетен поздравителен адрес и бяха връчени цветя от Десислава Танева министър на земеделието, храните и горите, която като истинска сливенка подкрепи и тази инициатива на сливенска културна институция  в столицата.

Филмът за Станка Пенчева ще бъде представен и в Пловдив на честване по повод годишнината от рождението на поетесата, което ще се проведе на 10 декември в културен център Тракарт.

Начало страница