Начало

Юбилейна вечер, посветена на 90 години от рождението на Антон Ганчев /дядо Тони/ ще се проведе в Регионална библиотека „Сава доброплодни”-Сливен

 На 7 ноември 2014г./петък/, от 17:00 ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” тържествено ще бъде отбелязан деветдесетия рожден ден на общественика и писателя Антон Ганчев /познат под псевдонима „Дядо Тони”/, който повече от двадесет години живее и твори в гр.Сливен. Близки и познати, приятели и почитатели ще се съберат заедно, за да честитят на юбиляра забележителната годишнина.

 Антон Ганчев е роден през 1924г. в гр. Плевен. Баща му, Илия Ганчев, е театрален режисьор и артист, а майка му, Райна Ганчева – учителка. Основното си образование завършва в София, прогимназия в Плевен, а гимназия отново в София. Има висше техническо образование, специалност „Автоматизация на промишленото производство”.

Антон Ганчев прави първия си поетичен опит едва 12 годишен. Стихотворението му е публикувано в детското вестниче “Въздържателче” издавано под редакцията на поетесата Калина Малина. Гимназиалният период на автора е наситен с много любовна лирика, която остава непубликувана. Едва през 1965г., след като се запознава в Сливен със съпругата си Пенка Ганчева, той си връща вълнението и желанието да пише стихове. Автор е на стихосбирките: „Само, ти любов” /2007/, „С крилете на Пегас” /2009/ и  „Светлината – път на живота” /2012/.

В програмата на юбилейната вечер е включен рецитал по стихове на Антон Ганчев. Литературен обзор на творчеството му ще представи Соня Келеведжиева.

 

Начало страница