Начало

ДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА „145 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ“  БЕ ОТКРИТА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН

На 2 март 2022г., в навечерието на Националния празник на България, в централното фоайе на РБ „Сава Доброплодни” бе открита документална изложба посветена на 145 години от Освобождението на страната от  османско иго.

На 3 март през 1878г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877г. и се поставя началото на Третата българска държава.   За пръв път денят на Освобождението е отбелязан масово през 1880г., а десет години по-късно 3 март е обявен за Национален празник на Република България.

  В шест витрини и дванадесет табла с книги, снимки, карти, документални материали и репродукции и подробна хронология се проследяват в историческа последователност: причините за започването на Руско-турската освободителна война през 1877г., началото на войната и отделните фази като се поставя акцент на най-важните събития в хода на войната като Шипченската епопея, обсадата на Плевен, битката за Стара Загора и др. като е отделено специално място на участието на Българското опълчение във войната и саможертвата на опълченците за свободата на България. Важна част от изложбата представляват документи свързани с освобождаването на Сливен и посрещането на руските войски в града с пламенно слово от Добри Чинтулов. С нови документи, исторически изследвания и снимки се представят напрегнатите часове преди подписването на Санстефанския договор, моментите на подписването на договора и неговите условия. За посетителите на изложбата интерес представляват и представените антологии, стихосбирки, сборници  с разкази, романи, повести, албуми с художествени творби посветени на Освобождението.

Изложбата ще бъде експонирана до тридесет и първи март 2023г.

Начало страница